Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ramki_New1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
183.44 Кб
Скачать

2.10 Технологічний процес перетягування вежо-лебідочного блоку

Блоки обладнання, змонтовані на рухомих основах, перевозяться спеціальними колісними або гусеничними ваговозами. Цей спосіб транспортування, характерний для крупноблочного способу спорудження бурових, є найбільш економічним порівняно зі способом перетягування блоків волоком на санях або основах санного типу.

У ваговоза ТГ-60 домкрат знаходиться вижче рами і шарнірної опори, тому установка його під опору основи виготовлюється так само, як і у хребтового лафета. Установка ваговоза ТГ-60 спрощується тим, що домкрат знаходиться нижче опори і не мішає установці його під опору основи.

Під третьою опорою встановляється спеціальна виготовлена лижа або візок «Схід» з вмонтованим в нього домкратом і сферичним підп’ятником .

При підготовці блоків до транспортування спочатку встановлюють ваговози, а потім лижі або візок. В разі низької посадки основи блоку на фундаментах для установки візка «Схід» блок при допомозі крана КП-25 піднімаються на певну висоту, і візок підводиться під кульову опору підстави. Після установки ваговозів і візка блок піднімають при допомозі домкратів і знімають його з фундаменту.

Для установки ваговозів під вежо-лебідочний блок відтяжки вежі відпускають, щоб була можливість підняти блок на певну висоту. Відкріпляють відтяжки від якоря після закріплення блока на ваговозах.

Транспортують блоки трьома або п’ятьма тракторами, які закріпляють так: по два спарених трактора з’єднують буксирними тросами з кожним ваговозом, а один трактор закріпляють безпосередньо за водило візка.

Для підведення візка під шарову опору вежо-лебідочного блока в першу чергу забирають дві мостові ферми, на яких встановлено підстава блока.

Візки під опору підводять з допомогою крана КП-25 або з допомогою домкратів ваговозів, установлених на бокових опорах. В першому випадку блок піднімають краном КП-25 за передню частину підстави, звільняють і витягують мостові ферми, а потім підводять візок і установлюють блок в її сферичний підп'ятник. Проте в цьому випадку підйомним стропом крана зазвичай деформується агрегатне укриття.

Під час другого випадку установка візка виробляється наступним чином: задню частину підставки піднімають домкратами ваговозами на всю висоту підйому поршнів, з-під опор вишки забирають фундамент, а під основу блока ближче до мостових ферм роблять додаткову опору із брусів в розпір з основою. При опусканні домкратів основа блока, спираючись на додаткову опору, звільняє мостові ферми. Ферми забирають, підводять візок під шарову опору і знову піднімають блок домкратами до дотику шарової опори зі сферичним підп’ятником візка и звільняє проміжні опори. Другий спосіб найбільше трудомісткий, але він безпечний, і в цьому випадку можна обходитися без крана. Перевезення блоків на основі ОБ-53 можна використовувати як на ваговозах, так і волоком на опорних фермах санного типу. Силовий блок транспортується на двох ваговозах Т-60 і візках «Схід» вежо-лебідочний блок – на трьох ваговозах Т-60, для чого основа має дві нерухомі опори і одну поворотну.

Перед транспортуванням вежо-лебідочний блок під опору основи встановлюється ваговозами і послаблюють відтяжки вежі, блок піднімають домкратами і під основи витягують опорні ферми. Після цього домкрати опускають, а ваговози кріплять до опорних основ. Перевозять блок чотирма тракторами, два з яких закріпляють тросами з боковим ваговозом, а спарені два трактора зачіпляють за водило переднього ваговоза.

При транспортуванні блоків на ваговозах по місцевості з ухилами для затримки блоків від довільного їх переміщення заді повинні встановлюватися два трактора.

3 Охорона праці і протипожежний захист

3.1 Охорона праці при танспортуванні

Весь комплекс робіт по будівництву свердловини повинен відповідати вимогам Закону України "Про охорону праці" та проводитися відповідно до вимог "Системи управління охороною праці" (СУОП).

Навчання, інструктаж та перевірка знань працівників повинні відповідати вимогам "Типового положення про навчання з питань охорони праці" - ДНАОП 0.00.-4.12.99

При виникненні аварійної ситуації керівник робіт на буровій повинен виконати вимоги "Інструкції по попередженню відкритих фонтанів при бурінні свердловин на нафту і газ", яка повинна бути на буровій.

У разі нещасного випадку на виробництві керівник робіт на об'єкті повинен діяти згідно з чинним ДНАОП 0.00-4.03-01. "Положення про порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків на виробництві".

Бурова повинна бути укомплектована носилками для перенесення і транспортування потерпілого від нещасного випадку (хворого) і постійно діючою системою зв'язку з диспетчером бази.

Всі працівники зайняті монтажем (демонтажем) та проводкою свердловини повинні проходити попередній (перед допуском до роботи) та періодичний медичний огляди. Керівнику робіт забороняється допускати до роботи працівників в хворобливому чи нетверезому стані, а також тих, у кого закінчився строк дії медичного огляду. Дані про строки чергових медоглядів на всіх працівників повинні бути на буровій.

Весь час проводки та випробування свердловини на буровій повинна зберігатися пускова документація і "Журнал з охорони праці", введення якого входить в службові обов'язки керівника робіт (п. 3., 1.1 ПБ), а також інструкцій з охорони праці по професіям на всіх членів вахти і інструкцій з охорони праці при проведенні конкретних видів робіт, що проводяться на буровій.

На буровій повинні бути посадові інструкції конкретних бурових майстрів і начальника.

Посадові особи підприємства і Державні інспектори органів нагляду безперешкодно в будь-який час мають право перевірки об'єктів підвищеної небезпеки і видачі обов'язкових для виконання керівниками робіт приписів про усунення конкретних порушень вимог діючих правил безпеки та інших нормативних документів з обов'язковим посиланням на їх статті і пункти.

Основні вимогои і заходи з промислової санітарії і гігієни праці, засоби індивідуального захисту, засоби колективного захисту від шуму і вібрацій і норми освітленості приведено в додатку 2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]