Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ramki_New1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
183.44 Кб
Скачать

2.2 Призначення, конструкція та параметри устаткування вежо-лебідочного блоку

Вежо-лебідочний блок являє собою розбірну металеву основу з розташованим на ньому обладнанням. Основа складається із двох поздовжніх балок, установлених на опорні тумби, на які закріплюються дві поперечні плоскі ферми.

На плоскі ферми з допомогою вушок кріпляться збірні метало-конструкції, утворюючи в середній частині блока каркас укриття гирла свердловини, розміщеного всередині вишко-лебідочного блока.

На ці ж ферми установлюються три рами-секції, утворюють підлогу бурової площадки.

На буровій площадці з відміткою 6.2 метра змонтовано наступне обладнання: підсвічники, пристосування для розміщення обважених бурильних труб, буровий автоматичний ключ, ротор, допоміжна лебідка, електродвигун приводу ротора, пульти управління, каркас укриття. На відмітці 2.6 метрів вежо-лебідочного блока змонтована лебідка ЛБУ-1100М1, бак ля охолодження гідротормоза, і передача на лебідку. На повздовжніх балках вежо-лебідочного блока змонтовані: вишка, пристрій для підйому вишки, і механізм кріплення талевого канату.

Підсвічники забезпечують певний порядок установки бурових труб. З права від ротора знаходиться автоматичний буровий ключ АКБ-ЗМ2, з допомогою якого виробляється скручування і розкручування бурових і обсадних труб. Тут же розташовано місце для шурфу, який призначений для спуску квадратної штанги з вертлюгом.

На період спуску обсадних колон коло ротора встановлюється пристосування для центрування обсадних труб (ЦОТ).

Підтягування труб і інструменту з містків і всередині бурової виробляється з допомогою допоміжної лебідки, яка може виконувати також операції по скручуванні і розкручуванні труб.

В центрі вежо-лебідочного блока встановлений ротор з клиновим захопленням, який призначений для обертання бурового інструменту під час буріння, і підтримки колони бурових або обсадних труб в процесі спуско-підйомних операцій.

Пристосування для розстановки обважених труб служить для виключення важкої ручної праці при розстановці труб в касети діаметром понад 178 мм.

Лебідка ЛБУ-1100М1 служить для спуску і підйому колони бурильних труб при зміні долота, для спуску обсадних колон і для виконання різних технологічних операцій під час буріння.

Для управління лебідкою, ротором, насосами, комплексом механізмом АСП і другими механізмами на буровій площадці зосереджені пульти управління. Вишка з вбудованими маршовими сходами служить для розміщення талевої системи і комплексу механізмів АСП-ЗМ4.

На механізмі кріплення закріпляється нерухомий кінець канату талевої системи, а ходовий кінець закріплюється на барабані лебідки.

Для правильного укладання талевого канату на барабан лебідки до основи вежо-лебідочного блока кріпиться стабілізатор. Проміжною ланкою між талевою системою і обертовими бурильними трубами служить вертлюг. Він підвішується до автоматичного елеватора з допомогою пристосування для підвіски вертлюга. Вертлюг призначається для забезпечення вільного обертання бурових труб і для подачі в бурові труби промивної рідини під тиском. Для подачі промивної рідини до вертлюга до одної з ніг вишки кріпиться стояк маніфольдна лінія. До ноги вишки закріплений і пневморозкріплювач в комплекті з машинним ключем, призначений для розкріплення і закріплення різьбових з’єднань, бурових і обсадних труб.

2.2.1 Параметри вежі ВМА-45×320

Вежа ВМА-45×320 і УПВ входять в комплект бурової установки БУ-5000-ЕУ.

Вежа призначена для встановлення на ній кронблоку і других вузлів талевої системи, комплексу механізмів АСП з магазинами для розміщення комплекту бурильних труб і допоміжного обладнання.

Портал призначений для підйому і спуску вишки, а також для утримання у вертикальному положенні.

Параметри вежі ВМА-45×320:

Тип вежі – А-подібна

Вантажопідйомність на гаку, кН – 3200

Висота, м – 47,58

Корисна висота, м – 45

Розмір нижньої бази, м – 10,3

Спосіб розстановки свічок – з допомогою комплексу АСП

2.2.2 Параметри ротора Р-560

Ротор Р-560 призначений для обертання і підтримування колони бурильних труб при їх загвинчуванні та розгвинчуванні, обертання бурового долота й інструмента у свердловині.

Параметри ротора Р-560:

Навантаження на стіл ротора, кН

максимальне – 3200

номінальне – 1300

Максимальна передаточна потужність, кВт – 367,5

Максимальна частота обертання стола ротора, об/хв – 250

Діаметр прохідного отвору ствола ротора, мм – 560

Відстань від середини ланцювого колеса до центру ротора, мм – 1370

Конічна косозуба передача з передаточним відношенням – 3,611

Число зубів ведучої шестерні – 18

Рядність привідного втулково-роликового ланцюга – дворядний

Номера підшипників привідного валу:

конічної шестерні – 7538

розміри, мм – 190×340×48

ланцюгового колеса – 32534

розміри, мм – 170×360×120

Номер підшипника основної опори – 91682/750х

Розміри, мм – 750×100×150

Номер підшипника допоміжної опори – 1681/670х

Розміри, мм – 670×800×105

Мастило:

підшипників привідного валу – густа через пружинну маслянку

стола ротора і зубчастого зачеплення – рідка заливна

Стопоріння стола ротора – безпосередньо стола ротора

Шифр застосовуваних пневматичних клинів ротора – ПКР-560

Розмір квадратного отвору в зажимах під ведучу трубу, мм – 110,2

Габаритні розміри, мм:

довжина – 2310

ширина – 1625

висота – 750

Маса, т – 5,8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]