Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Папка стажера узгоджена.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
21.12 Mб
Скачать

До уваги відділів №10, №50 , №60!

Правил продажу непродовольчих товарів (Наказ Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 27 травня 1996 року N 294) визначає особливості продажу засобів по догляду: готових клеїв; хімічних засобів захисту рослин; ґрунтовок і шпаклівок малярних; фарбувальних речовин; добрив мінеральних та інших (далі - товари побутової хімії).

Маркування товарів побутової хімії, мінеральних добрив та засобів захисту рослин передбачає наявність інформації: найменування підприємства-виробника, його адреси, товарного (фірмового) знака, назви виробу, маси нетто або місткості, номера партії, терміну придатності, призначення та способу застосування, умов зберігання, попереджувальних написів та запобіжних заходів, дати виготовлення, позначення нормативного документа.

Маркувальні дані розміщуються на етикетках або на упаковці.

На упаковці отруйних або вогненебезпечних товарів повинні бути попереджувальні написи: "Отрута", "Вогненебезпечно", "Берегти від вогню", "Не розпиляти біля відкритого вогню", "Оберігати від попадання в очі" та ін., а також інформація про правила та умови безпечного їх використання.

Фарби мають додаткові маркувальні дані: марку, колір, витрати на 1 кв.м, правила поводження з товаром, вид розбавника.

При прийманні перевіряється дата виготовлення і термін придатності товарів, які при тривалому зберіганні втрачають якість (клеї, оліфи, лаки, емалі, фарби, деякі отрутохімікати, фотохімікати).

Зберігання товарів побутової хімії, мінеральних добрив та засобів захисту рослин здійснюється з дотриманням вимог правил пожежної безпеки, а також санітарних вимог щодо транспортування та зберігання товарів.

Суб'єкти господарювання здійснюють зберігання та продаж товарів побутової хімії, мінеральних добрив та засобів захисту рослин в торговельних приміщеннях з урахуванням їх складу та призначення при обов'язковій умові, що отруйні товари зберігаються окремо від решти товарів.

Товари побутової хімії, мінеральні добрива та засоби захисту рослин зберігають в закритих сухих, чистих, добре вентильованих приміщеннях з підлогою із бетону або із керамічних плиток при температурі не нижче 0° С і не вище +20° - 25° С і відносній вологості повітря не більше 55 - 65 %. 

Для уникнення погіршення якості хімічних товарів (зволожування, руйнування та розкладання) забороняється зберігати товари побутової хімії у вологих приміщеннях.

При зберіганні легкозаймистих і горючих рідин у аерозольній упаковці, пляшках та іншій тарі необхідно їх захищати від попадання на них прямих променів світла та теплового впливу, при цьому забороняється зберігати одночасно більше 15 тисяч аерозольних упаковок.

При зберіганні товари побутової хімії, мінеральні добрива та засоби захисту рослин розміщують окремо по групах, видах з урахуванням їх особливих властивостей.

Тверді лакофарбові товари зберігають окремо від рідких. Товари, які мають підвищену пожежну небезпеку (аерозольні упаковки, лаки, розчинники, нітроемалі, клеючі матеріали тощо), зберігають у герметичній тарі окремо від інших товарів у спеціально пристосованих приміщеннях. Окремо від інших товарів зберігають отрутохімікати.