Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Терещенко - ФДСП.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

4.7. Звіт про рух грошових коштів

Рух грошових коштів — надходження і вибуття грошових коштів та їх еквівалентів. Інформація про надходження і видатки грошових коштів підприємства міститься у звіті про рух грошових коштів. Він є вітчизняним еквівалентом звіту про Сash-flow, який складають підприємства відповідно до вимог IAS-7[59] та GAAP[60]. Зміст і форма звіту про рух грошових коштів та загальні вимоги до розкриття його статей визначаються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 4.

Необхідність звіту про рух грошових коштів зумовлена тим, що користувачі звітності повинні мати інформацію не лише про зміни в складі майна підприємства і джерел його формування, доходах і витратах, а й про грошові надходження та виплати, які здійснювалися протягом звітного періоду. Отже, метою складання звіту про рух грошових коштів є надання користувачам фінансової звітності повної, правдивої та неупередженої інформації про зміни, що відбулися у грошових коштах підприємства та їх еквівалентах за звітний період. Фінансові аналітики, співробітники фінансових та контролінгових служб підприємств повинні вміти читати відповідні форми звітності з тим, щоб робити правильні висновки про нинішній та потенційних фінансовий стан підприємства. На основі інформації, яка міститься у звіті, можна дійти висновків про:

чистий рух грошових коштів (Сash-flow) протягом звітного періоду в результаті операційної, інвестиційної та фінансової діяльності;

суми надходжень і видатків, що виникають у результаті цих видів діяльності;

величину інвестиційних вкладень підприємства у звітному періоді та рівень їх фінансування за рахунок внутрішніх фінансових джерел;

обсяг фінансових ресурсів, які підприємство залучило із зовнішніх джерел;

зміну ліквідних засобів протягом звітного періоду.

Для правильного тлумачення показників звітності фінансист повинен розуміти причинно-наслідкові взаємозв’язки, які існують між окремими формами звітності. У дод. 4 наведено приклад звіту про рух грошових коштів, який складено на основі інформації, що міститься у балансі та звіті про фінансові результати (дод. 2 і 3). В основі розрахунків руху грошових коштів у результаті операційної діяльності, який передбачено в П(С)БО 4, покладено непрямий метод визначення Сash-flow.

Чистий рух грошових коштів у результаті операційної діяльності визначається шляхом коригування прибутку (збитку) від звичайної діяльності до оподаткування на суми:

наведені в негрошових статтях;

змін запасів, дебіторської та кредиторської заборгованості, пов’язаної з операційною діяльністю, протягом звітного періоду;

наведені в статтях, пов’язаних з рухом грошових коштів у результаті інвестиційної та фінансової діяльностей.

У статті «Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування» відображається прибуток або збиток від звичайної діяльності до оподаткування за звітний період, наведений у звіті про фінансові результати (110 тис. грн). Показник прибутку насамперед коригується на статті витрат, які не призводять до грошових видатків: амортизація; забезпечення, нереалізовані курсові різниці, нараховані проценти за користування позичками.

За статтею «Амортизація необоротних активів» відображаються амортизаційні відрахування з матеріальних і нематеріальних необоротних активів, нараховані протягом звітного періоду (в нашому прикладі 60 тис. грн). Щодо забезпечень, то у графі «Надходження» відображається збільшення, у графі «Видаток» — зменшення у складі забезпечень наступних витрат і платежів за відповідним розділом балансу. Оскільки в нашому прикладі величина забезпечень протягом розглядуваного періоду зросла на 10 тис. грн, у звіті про рух грошових коштів слід відобразити надходження коштів. У статті «Витрати на сплату процентів» відображаються витрати на сплату процентів за користування кредитами і позичками, нарахованих протягом звітного періоду (20 тис. грн).

Оскільки прибуток від звичайної діяльності до оподаткування визначається з урахуванням неопераційних (наприклад, фінансових) доходів та витрат, з метою визначення операційного Сash-flow слід «очистити» згаданий прибуток від доходів від володіння (дивіденди, проценти тощо) та реалізації фінансових інвестицій, а також від продажу основних засобів, нематеріальних активів, інших довгострокових активів, від обміну оборотних активів на необоротні і фінансові інвестиції, від неопераційних курсових різ­ниць, інших прибутків і збитків від інвестиційної та фінансової діяльності. У нашому прикладі інші фінансові доходи, зокрема дивіденди, становлять 30 тис. грн, отже, у відповідній статті звіту про рух грошових коштів за позицією «Видатки» слід відобразити 30 тис. грн.

За позицією «Прибуток (збиток) від операційної діяльності до зміни в чистих оборотних активах» відображається різниця між сумами грошових надходжень і сумами грошових видатків, відображених за попередніми статтями: 110 + 60 + 10 + 20 – 30 = = 170 тис. грн.

Стаття «Зменшення (збільшення) оборотних активів» покликана зафіксувати вплив змін у складі операційних оборотних активів на наявність грошових коштів у підприємства. Зрозуміло, якщо оборотні активи зростають, значить на їх фінансування витрачаються кошти, і навпаки. Саме тому у графі «Надходження» відображається зменшення, а у графі «Видаток» — збільшення статей оборотних активів (крім статей «Грошові кошти та їх еквіваленти», «Поточні фінансові інвестиції» та інших статей неопераційних оборотних активів), що відбулись протягом звітного періоду. При цьому не враховуються зміни в складі оборотних активів, які є наслідком негрошових операцій інвестиційної (обмін на необоротні активи, фінансові інвестиції тощо) та фінансової діяльності (виплата дивідендів або погашення зобов’язань з фінансової оренди виробничими запасами, продукцією, товарами тощо, негрошові внески до статутного капіталу тощо). Оскільки операційні оборотні активи досліджуваного підприємства зросли на 70 тис. грн (див. дод. 2), відповідне значення слід відобразити за позицією «Видатки».

У нашому прикладі сума витрат, що мали місце протягом поточних або попередніх звітних періодів, але належать до наступних звітних періодів, не змінилася (див. дод. 2). Саме тому у відповідній статті звіту поставлено прочерк.

У статті «Збільшення (зменшення) поточних зобов’язань» у графі «Надходження» відображається збільшення, у графі «Видаток» — зменшення у статтях розділу балансу «Поточні зобов’я­зання» (крім статей «Короткострокові кредити банків», «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями», «Поточні зобов’язання за розрахунками з учасниками», сум зобов’язань за процентами та інших зобов’язань, не пов’язаних з операційною діяльністю). При цьому не враховуються зміни в складі поточних зобов’язань, які є наслідком негрошових операцій інвестиційної та фінансової діяльності (погашення поточного зобов’язання шляхом передачі необоротних активів і фінансових інвестицій, зарахування внесків до капіталу тощо) або виправлення помилок минулих років. Змін операційного характеру у відповідній статті не відбулося, отже, у звіті поставлено прочерк.

У статті «Збільшення (зменшення) доходів майбутніх періодів» у графі «Надходження» відображається збільшення, у графі «Видаток» — зменшення у складі доходів майбутніх періодів протягом звітного періоду. Як видно з дод. 1, доходи, отримані у поточному або попередніх звітних періодах, які належать до наступних звітних періодів, у підприємства відсутні. Цим пояснюється відсутність даних за цією статтею звіту.

У статті «Грошові кошти від операційної діяльності» відображається різниця між сумами надходжень і видатків, відображених у попередніх статтях: 170 – 70 = 100 тис. грн.

За статтею «Сплачені проценти» відображаються суми грошових коштів, фактично використаних у звітному періоді на сплату процентів за користування кредитами і позичками. Підкреслимо, що у цій статті відображаються не нараховані, а саме сплачені суми (15 тис. грн). Те саме стосується статті «Сплачені податки на прибуток», де показується використання грошових коштів для сплати податків на прибуток (24 тис. грн).

У статті «Чистий рух коштів до надзвичайних подій» показується надходження або видаток коштів, відображених у статті «Грошові кошти від операційної діяльності», з урахуванням видатку коштів на сплату процентів і податків.

У статті «Чистий рух коштів від операційної діяльності» відображається результат руху коштів від операційної діяльності з урахуванням руху коштів від надзвичайних подій. Операційний Cash-flow становить 61 тис. грн (100 – 15 – 24) і збігається з відповідним показником, отриманим за спрощеним розрахунком, наведеним у табл. 4.1.

Рух грошових коштів у результаті інвестиційної діяльності. Інвестиційний Cash-flow визначається на основі аналізу змін у статтях розділу балансу «Необоротні активи» та статті «Поточні фінансові інвестиції» як різниця між вхідними та вихідними грошовими потоками за цими статтями.

Вхідні грошові потоки в результаті інвестиційної діяльності формуються з таких складових:

грошові надходження від реалізації фінансових інвестицій — суми, які надійшли на підприємство від продажу акцій або боргових зобов’язань інших підприємств, а також часток у капіталі інших підприємств (у нашому прикладі, частина фінансових інвестицій реалізована за балансовою вартістю 50 тис. грн);

надходження грошових коштів від продажу основних засобів, нематеріальних активів, дочірніх підприємств та інших господарських надходжень;

надходження грошових коштів у вигляді процентів за аванси грошовими коштами та позичками, наданими іншим сторонам за фінансовими інвестиціями в боргові цінні папери, за використання переданих у фінансову оренду необоротних активів тощо;

вирахувані з операційного Сash-flow доходи у вигляді дивідендів (30 тис. грн);

надходження грошових коштів від повернення авансів (крім авансів, пов’язаних з операційною діяльністю) і позичок, наданих іншим сторонам;

надходження грошових коштів від ф’ючерсних, форвардних контрактів, опціонів тощо.

До вихідних грошових потоків у рамках інвестиційної діяльності належать такі:

виплати грошових коштів для придбання акцій або боргових зобов’язань інших підприємств, а також часток участі у спільних підприємствах;

грошові виплати, спрямовані на придбання основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних активів (крім фінансових інвестицій); визначається як різниця між первісною вартістю основних засобів на початок і кінець періоду, збільшена на вартість реалізованих необоротних активів;

грошові кошти, сплачені за придбані дочірні підприємства та інші господарські одиниці (за вирахуванням грошових коштів, придбаних у складі майнового комплексу);

аванси (крім пов’язаних з операційною діяльністю) і позички грошовими коштами, надані іншим сторонам (крім авансів і позичок фінансових установ);

виплати грошових коштів за ф’ючерсними, форвардними контрактами, опціонами тощо (за винятком випадків, коли такі контракти укладаються для операційної діяльності підприємства або виплати класифікуються як фінансова діяльність).

У нашому прикладі загальна сума вхідних грошових потоків від інвестиційної діяльності становить 80 тис. грн (50 + 30), а вихідних — 245 тис. грн (615 – 370). У статті «Чистий рух коштів від інвестиційної діяльності» відображається результат руху коштів (різниця між вхідними та вихідними грошовими потоками). Рух коштів у результаті інвестиційної діяльності складає від’ємне значення — 165 тис. грн, відповідно Free Cash-flow дорівнює 104 тис. грн. Це означає, що підприємство має потребу у залученні фінансових ресурсів із зовнішніх джерел.

Рух грошових коштів у результаті фінансової діяльності (у вузькому розумінні) визначається на основі оцінки змін у статтях балансу за розділом «Власний капітал» і статтях, пов’язаних з фінансовою діяльністю, у розділах балансу «Забезпечення наступних витрат і платежів», «Довгострокові зобов’язання» і «Поточні зобов’язання» («Короткострокові кредити банків» і «Поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями», «Поточні зобов’язання за розрахунками з учасниками» тощо). До вхідних грошових потоків у результаті фінансової діяльності підприємства належать такі:

надходження грошових коштів від розміщення акцій та інших операцій, що призводять до збільшення власного капіталу на основі залучення зовнішніх джерел (у балансі, як правило, відображається за статтями «Статутний капітал» і «Додатковий вкладений капітал»);

надходження грошових коштів у результаті утворення боргових зобов’язань (позичок, векселів, облігацій, а також інших видів коротко- і довгострокових зобов’язань, не пов’язаних з операційною діяльністю).

Вихідні грошові потоки у рамках фінансової діяльності формуються з таких складових:

виплати грошових коштів для погашення отриманих позичок;

сплачені грошовими коштами дивіденди;

грошові видатки, спрямовані для викупу раніше випущених акцій підприємства;

виплати грошових коштів орендодавцеві для погашення заборгованості за фінансовою орендою та іншими платежами, пов’язаними з фінансовою діяльністю.

У статті звіту про рух грошових коштів «Чистий рух коштів від фінансової діяльності» відображається різниця між відповідними вхідними та вихідними грошовими потоками. Сash-flow від фінансової діяльності в нашому прикладі становить 144 тис. грн, що достатньо для покриття дефіциту коштів, який утворився у результаті операційної та інвестиційної діяльності підприємства.

Слід зазначити: якщо у підприємства були надходження або видаток коштів, пов’язаних з надзвичайними подіями в процесі операційної, інвестиційної чи фінансової діяльності, то дані про це відображаються за статтями «Рух коштів від надзвичайних подій» у відповідних розділах і коригуються відповідні показники Сash-flow. У нашому прикладі руху коштів у результаті надзвичайних подій не було, саме тому для полегшення сприйняття матеріалу відповідні статті звіту в дод. 4 опущені.

Чистий рух коштів за звітний період визначається як різниця між сумою грошових надходжень і видатків, відображених у статтях: «Чистий рух коштів від операційної діяльності», «Чистий рух коштів від інвестиційної діяльності» та «Чистий рух коштів від фінансової діяльності» або як арифметична сума Сash-flow за трьома видами діяльності: 61 тис. грн – 165 тис. грн + + 144 тис. грн = 40 тис. грн. Знайдена сума відповідає різниці між статтями залишків грошових коштів на початок і кінець періоду, які відображені в балансі. Якщо звіт про рух грошових коштів складено правильно, то, додавши до залишку грошових коштів підприємства на початок періоду чистий рух коштів у результаті всіх видів діяльності за звітний період, отримаємо залишок грошових коштів на кінець періоду, який відображається в балансі підприємства.

ДОДАТКИ ДО РОЗДІЛУ

Додаток 1

Інформація внутрішньогосподарського (управлінського обліку), яка використовується для розрахунку Сash-flow прямим методом

Показник

Сума, тис. грн

1. Грошові видатки на придбання сировини та матеріалів у звітному періоді

600

2. Грошові видатки на виплату заробітної плати, в т. ч. нарахування на неї

400

3. Інші грошові видатки, пов’язані з операційною діяльністю

100

4. Амортизаційні відрахування

60

5. Нараховано процентів за користування позичками

20

6. Сплачено процентів за користування позичками

15

7. Сплачено дивіденди

36

8. Доходи, отримані підприємством від фінансових інвестицій

30

9. Грошові надходження від реалізації фінансових інвестицій

50

Додаток 2

Форма № 1 (П(С)БО 2)

БАЛАНС

станом на ________ 200__ р.

тис. грн

АКТИВ (МАЙНО)

1.01

31.12

І. Необоротні активи

Нематеріальні активи: — залишкова вартість — первісна вартість — знос

110 120 10

105 120 15

Незавершене будівництво

Основні засоби: — залишкова вартість — первісна вартість — знос

320 370 50

510 615 105

Довгострокові фінансові інвестиції

100

50

Довгострокова дебіторська заборгованість

Усього за розділом І

530

665

ІІ. Оборотні активи

Запаси

300

370

Векселі одержані

Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги

160

140

Дебіторська заборгованість за розрахунками: — з бюджетом — за виданими авансами

25 15

40 20

Поточні фінансові інвестиції

20

20

Грошові кошти та їх еквіваленти

60

100

Інші оборотні активи

Усього за розділом ІІ

580

690

ІІІ. Витрати майбутніх періодів

10

10

Баланс

1120

1365

Закінчення дод. 2

ПАСИВ (КАПІТАЛ)

1.01

31.12

І. Власний капітал

Статутний капітал

400

500

Додатковий вкладений капітал

50

60

Інший додатковий капітал

5

5

Резервний капітал

150

180

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) (–)

15

35

Неоплачений капітал (–)

Вилучений капітал (–)

Усього за розділом І

620

780

ІІ. Забезпечення наступних витрат і платежів

Забезпечення виплат персоналу

15

20

Інші забезпечення

5

10

Цільове фінансування

20

20

Усього за розділом ІІ

40

50

ІІІ. Довгострокові зобов’язання

140

150

ІV. Поточні зобов’язання

Короткострокові кредити банків

120

180

Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги

110

120

Векселі видані

Поточні зобов’язання за розрахунками: — з одержаних авансів — з бюджетом — з оплати праці — з учасниками

— 60 30 —

— 50 30 —

Інші поточні зобов’язання

5

Усього за розділом IV

320

385

V. Доходи майбутніх періодів

Баланс

1120

1365

Додаток 3

Форма № 2 (П(С)БО 3)

ЗВІТ ПРО ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ

за ________ 200__ р.

тис. грн

Стаття

За звітний період

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

1440

Податок на додану вартість

240

Акцизний збір

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції

1200

Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)

910

Валовий: прибуток збиток

290 —

Інші операційні доходи

Адміністративні витрати

160

Витрати на збут

30

Інші операційні витрати

Фінансові результати від операційної діяльності: прибуток збиток

100 —

Дохід від участі в капіталі

Інші фінансові доходи (отримані дивіденди)

30

Інші доходи

Фінансові витрати (сплата процентів)

20

Втрати від участі в капіталі

Інші витрати

Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування: прибуток збиток

110 —

Податок на прибуток від звичайної діяльності

24

Закінчення дод. 3

Стаття

За звітний період

Фінансові результати від звичайної діяльності: прибуток збиток

86 —

Надзвичайні: доходи витрати

— —

Податки з надзвичайного прибутку

Чистий: прибуток збиток

86 —

Дивіденди (довідково)

36

Додаток 4

Форма № 3 (П(С)БО 4)

ЗВІТ ПРО РУХ ГРОШОВИХ КОШТІВ

за ________ 200__ р.

тис. грн

Стаття

Надхо- дження

Видатки

І. Рух коштів у результаті операційної діяльності

Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування

110

Коригування на: — амортизацію необоротних активів — збільшення (зменшення) забезпечень — збиток (прибуток) від неопераційної діяльності

60 10 —

х — 30

Витрати на сплату процентів

20

х

Прибуток (збиток) від операційної діяльності до зміни в чистих оборотних активах

170

Зменшення (збільшення): — оборотних активів — витрат майбутніх періодів

— —

70 —

Збільшення (зменшення): — поточних зобов’язань — доходів майбутніх періодів

— —

— —

Грошові кошти від операційної діяльності

100

Сплачені: — проценти — податки на прибуток

х х

15 24

Чистий рух коштів від операційної діяльності

61

ІІ. Рух коштів у результаті інвестиційної діяльності

Реалізація: — фінансових інвестицій — необоротних активів (майнових комплексів)

50 —

х х

Отримані: — проценти — дивіденди

30 —

х х

Інші надходження

х

Закінчення дод. 4

Стаття

Надхо- дження

Видатки

Придбання: — фінансових інвестицій — необоротних активів (майнових комплексів)

х х

— 245

Інші платежі

Чистий рух коштів від інвестиційної діяльності

165

ІІІ. Рух коштів у результаті фінансової діяльності

Надходження власного капіталу

110

х

Отримані позички

70

х

Інші надходження

х

Погашення позичок

х

Сплачені дивіденди

х

36

Інші платежі

х

Чистий рух коштів від фінансової діяльності

144

Чистий рух коштів за звітний період

40

Залишок коштів на початок року

60

х

Залишок коштів на кінець року

100

х

ТЕСТИ І ЗАДАЧІ

Тести

Тест 1. Приховані резерви

відображаються у статті балансу «Додатковий капітал»;

можуть формуватися в результаті поповнення забезпечень наступних витрат;

це частина капіталу підприємства, яка жодним чином не відображена в його балансі;

дорівнюють різниці між балансовою вартістю окремих майнових об’єктів підприємства та їх реальною (вищою) вартістю;

утворюються в результаті заниження реалізаційних цін на продукцію.

Тест 2. Тезаврація прибутку — це

розподіл чистого прибутку між власниками підприємства;

спрямування чистого прибутку на формування власного капіталу підприємства;

приховання прибутку;

спрямування прибутку виключно на поповнення власних обігових коштів підприємства;

реструктуризація активів.

Тест 3. До внутрішніх джерел фінансування підприємств належать

емісійний дохід;

кредиторська заборгованість за отриманими авансами;

чистий прибуток;

амортизаційні відрахування;

забезпечення наступних витрат і платежів.

Тест 4. Операційний Cash-flow характеризує

величину чистих грошових потоків, які залишаються в розпорядженні підприємства в результаті основної діяльності;

величину чистого прибутку підприємства;

величину вхідних грошових потоків підприємства;

обсяг реалізації продукції;

величину чистого прибутку, амортизацію та приріст забезпечень.

Тест 5. Класичний показник Cash-flow характеризує

здатність підприємства фінансувати інвестиції;

структуру капіталу підприємства;

можливості підприємства погашати фінансову заборгованість;

наявність у підприємства робочого капіталу;

наявність коштів для виплати дивідендів.

Тест 6. При розрахунку операційного Cash-flow прямим методом використовуються такі показники:

чистий дохід від реалізації продукції;

чистий прибуток від операційної діяльності;

приріст чи зменшення поточних зобов’язань, пов’язаних з операційною діяльністю;

приріст чи зменшення оборотних активів (крім грошових коштів, їх еквівалентів та поточних фінансових інвестицій);

витрати, не пов’язані з грошовими виплатами.

Тест 7. При розрахунку операційного Cash-flow непрямим методом слід враховувати такі показники:

чисті доходи від операційної діяльності, пов’язані з надходженням грошових коштів;

чистий прибуток від операційної діяльності;

грошові виплати постачальникам за сировину, матеріали, послуги тощо;

приріст чи зменшення оборотних активів (крім грошових коштів, їх еквівалентів і поточних фінансових інвестицій);

витрати, не пов’язані з грошовими виплатами.

Тест 8. При розрахунку Free Cash-flow використовуються такі показники:

величина операційного Cash-flow;

надходження власного капіталу;

обсяг інвестицій у необоротні активи;

доходи (збитки) від фінансової діяльності;

доходи (збитки) від інвестиційної діяльності.

Тест 9. Які з наведених висловлювань, що характеризують Free Cash-flow, правильні?

Free Cash-flow показує залишок грошових коштів на розрахунковому рахунку підприємства на кінець звітного періоду.

Негативний Free Cash-flow показує потребу підприємства у зовнішньому фінансуванні інвестиційної та операційної діяльності.

Залишок не реінвестованого Cash-flow може бути використаний для виплати дивідендів.

Free Cash-flow можна спрямувати на викуп власних корпоративних прав.

Free Cash-flow — це грошовий потік, який утворився у результаті дезінвестицій.

Тест 10. Які з наведених показників враховуються при визначенні чистого руху коштів (Cash-flow) від інвестиційної діяльності?

Чистий рух коштів від операційної діяльності.

Грошові надходження від реалізації фінансових інвестицій.

Отримані дивіденди.

Сплачені дивіденди.

Грошові виплати на придбання необоротних активів.

Тест 11. Які з наведених показників враховуються при визначенні чистого руху коштів (Cash-flow) від фінансової діяльності?

Чистий рух коштів від інвестиційної діяльності.

Грошові надходження від реалізації фінансових інвестицій.

Отримані дивіденди.

Сплачені дивіденди.

Грошові виплати на придбання основних засобів.

Тест 12. Показник тривалості погашення заборгованості (з використанням Cash-flow) розраховується

відношенням Cash-flow (операційного) до обороту від реалізації продукції;

відношенням позичкового капіталу нетто до Cash-flow (операційний);

відношенням Cash-flow до заборгованості (нетто);

діленням Cash-flow на величину чистих інвестицій;

відношенням Cash-flow до власного капіталу.

Тест 13. До основних показників фінансового стану підприємства, які розраховуються з використанням показника Cash-flow, належать:

1)

2)

3)

4)

5)

Тест 14. Метою складання звіту про Cash-flow є надання користувачам фінансової звітності повної інформації про

доходи, витрати, прибутки і збитки від діяльності підприємства за звітний період;

зміни у складі активів і пасивів за звітний період;

фінансовий стан підприємства на певну дату;

рух грошових коштів протягом звітного періоду в результаті операційної, інвестиційної та фінансової діяльності;

зміни у складі власного капіталу за звітний період.

Тест 15. Чистий рух коштів (Cash-flow) по підприємству за звітний період дорівнює

залишку грошових коштів та їх еквівалентів на кінець періоду;

сумі Cash-flow від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності;

Free Cash-flow;

різниці між залишком грошових коштів на початок періоду та залишком грошових коштів на кінець періоду;

сумі вхідних грошових потоків по підприємству за звітний період.

Задачі

Задача 1

Визначити Cash-flow від операційної діяльності підприємства за звітний період непрямим методом за таких даних:

Чистий прибуток від операційної діяльності — 100 тис. грн.

Надходження від емісії акцій становлять 250 тис. грн, у т. ч. на збільшення статутного капіталу було спрямовано 200 тис. грн.

Надходження від емісії облігацій — 50 тис. грн.

Підприємство нарахувало дивідендів на суму 40 тис. грн.

Собівартість реалізованої продукції — 800 тис. грн, у т. ч. амортизація нематеріальних активів — 20 тис. грн.

Сума збільшення операційних оборотних активів 15 тис. грн.

Задача 2

Визначити Cash-flow від операційної діяльності підприємства за звітний період прямим методом за таких даних:

Чиста виручка від реалізації продукції — 1000 тис. грн.

Надходження від емісії акцій становлять 250 тис. грн, у т. ч. на збільшення статутного капіталу було спрямовано 200 тис. грн.

Підприємство нарахувало дивідендів на суму 40 тис. грн.

Витрати на виробництво реалізованої продукції, пов’язані з виплатою грошових коштів, — 700 тис. грн.

Сплачено проценти за користування позичками 15 тис. грн.

Сплачено податок на прибуток від операційної діяльності — 90 тис. грн.

Амортизаційні відрахування — 10 тис. грн.

Задача 3

Визначити Cash-flow від фінансової діяльності підприємства за звітний період за таких даних:

Звичайний прибуток підприємства до оподаткування — 100 тис. грн.

Надходження від емісії акцій становлять 250 тис. грн, у т. ч. на збільшення статутного капіталу було спрямовано 200 тис. грн.

Надходження від емісії облігацій — 50 тис. грн.

Підприємство нарахувало дивідендів на суму 40 тис. грн.

Собівартість реалізованої продукції — 800 тис. грн, у т. ч. амортизація основних засобів — 20 тис. грн.

Задача 4

Визначити Cash-flow від інвестиційної діяльності підприємства за звітний період за таких даних:

Грошові надходження від продажу акцій інших підприємств — 50 тис. грн.

Надходження від емісії акцій становлять 250 тис. грн, у т. ч. на збільшення статутного капіталу було спрямовано 200 тис. грн.

Надходження від емісії облігацій — 60 тис. грн.

Підприємство нарахувало та виплатило дивідендів на суму 40 тис. грн.

Собівартість реалізованої продукції — 800 тис. грн, у т. ч. амортизація основних засобів — 20 тис. грн.

Кошти, спрямовані на придбання основних засобів, — 70 тис. грн.

Задача 5.

Визначити Free Cash-flow (перед фінансуванням), використовуючи такі показники:

Величина операційного Cash-flow — 100 тис. грн.

Надходження від емісії облігацій — 60 тис. грн.

Підприємство нарахувало та виплатило дивідендів на суму 40 тис. грн.

Грошові надходження від продажу акцій інших підприємств — 50 тис. грн.

Кошти, спрямовані на придбання основних засобів, — 70 тис. грн.

Амортизаційні відрахування — 10 тис. грн.

Задача 6

Розрахувати, через скільки звітних періодів за умови збереження заданих тенденцій щодо руху грошових коштів підприємство зможе погасити свою заборгованість за рахунок операційної діяльності, якщо:

операційний Cash-flow за звітний період — 500 тис. грн;

довгострокові зобов’язання — 600 тис. грн;

поточні зобов’язання — 900 тис. грн;

поточні фінансові інвестиції на кінець звітного періоду — 30 тис. грн;

грошові кошти та їх еквіваленти на кінець періоду — 50 тис. грн;

резерв сумнівних боргів — 40 тис. грн;

дебіторська заборгованість — 200 тис. грн.

Аналітична вправа

Побудувати спрощений баланс підприємства на кінець року, виходячи з даних на початок року, звіту про рух грошових коштів та розшифровки до нього.

СПРОЩЕНИЙ БАЛАНС ПІДПРИЄМСТВА

АКТИВ (МАЙНО)

1.01

31.12

І. Необоротні активи

560

Нематеріальні активи

60

Основні засоби

400

Довгострокові фінансові інвестиції

100

ІІ. Оборотні активи

380

Запаси

200

Дебіторська заборгованість за товари

70

Дебіторська заборгованість за розрахунками

30

Поточні фінансові інвестиції

30

Грошові кошти та їх еквіваленти

50

ІІІ. Витрати майбутніх періодів

10

Баланс

950

ПАСИВ (КАПІТАЛ)

І. Власний капітал

450

Статутний капітал

300

Додатковий вкладений капітал

60

Інший додатковий капітал

Резервний капітал

70

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) (–)

20

ІІ. Забезпечення наступних витрат і платежів

10

ІІІ. Довгострокові зобов’язання

130

ІV. Поточні зобов’язання

360

Короткострокові кредити банків

180

Кредиторська заборгованість за товари

120

Поточні зобов’язання за розрахунками з одержаних авансів

40

Інші поточні зобов’язання (проценти)

20

V. Доходи майбутніх періодів

Баланс

950

РОЗШИФРОВКА ДО ЗВІТУ ПРО РУХ ГРОШОВИХ КОШТІВ

Показники

Сума, тис. грн

1. Грошові видатки на придбання основних засобів

200

2. Грошові видатки на придбання нематеріальних активів

20

3. Приріст запасів

20

4. Приріст дебіторської заборгованості за товари

30

5. Приріст дебіторської заборгованості за операційними розрахунками

визначити

6. Приріст кредиторської заборгованості за товари

45

7. Амортизація нематеріальних активів

10

8. Амортизація основних засобів

40

9. На поповнення резервного капіталу спрямовано 10 % чистого прибутку

визначити

ЗВІТ ПРО РУХ ГРОШОВИХ КОШТІВ

за _________ 200__ р.

тис. грн

Стаття

Надхо- дження

Видатки

І. Рух коштів у результаті операційної діяльності

Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування

110

Коригування на: — амортизацію необоротних активів — збільшення (зменшення) забезпечень — збиток (прибуток) від неопераційної діяльності

50 10 —

х — 25

Витрати на сплату процентів

10

х

Прибуток (збиток) від операційної діяльності до зміни в чистих оборотних активах

155

Зменшення (збільшення): — оборотних активів — витрат майбутніх періодів

— —

60 —

Збільшення (зменшення): — поточних зобов’язань — доходів майбутніх періодів

45 —

— —

Закінчення звіту

Стаття

Надхо- дження

Видатки

Грошові кошти від операційної діяльності

140

Сплачені: — проценти — податки на прибуток

х х

15 30

Чистий рух коштів від операційної діяльності

95

ІІ. Рух коштів у результаті інвестиційної діяльності

Реалізація: — фінансових інвестицій (довгострокових) — необоротних активів (майнових комплексів)

40 —

х х

Отримані: — проценти — дивіденди

— 25

х х

Інші надходження

х

Придбання: — фінансових інвестицій — необоротних активів (майнових комплексів)

х х

Інші платежі

Чистий рух коштів від інвестиційної діяльності

?

ІІІ. Рух коштів у результаті фінансової діяльності

Надходження власного капіталу

х

Отримані позички (довгострокові)

70

х

Інші надходження

х

Погашення позичок

х

Сплачені дивіденди

х

32

Інші платежі

х

Чистий рух коштів від фінансової діяльності

38

Чистий рух коштів за звітний період

визначити

Залишок коштів на початок року

50

х

Залишок коштів на кінець року

визначити

х

Розділ 5 Дивідендна політика підприємств

Зміст, значення та основні завдання дивідендної політики. Фактори дивідендної політики. Теорії в галузі дивідендної політики. Дивідендна політика і структура капіталу. Взаємозв’язок дивідендної політики і самофінансування підприємства. Порядок нарахування дивідендів. Джерела та форми виплати дивідендів. Методи нарахування дивідендів. Виплата дивідендів корпоративними правами.

Подрібнення акцій та викуп акціонерним товариством акцій власної емісії як інструменти дивідендної політики. Ефективність дивідендної політики. Особливості нарахування дивідендів акціонерними товариствами і товариствами з обмеженою відповідаль­ністю. Особливості нарахування дивідендів господарськими товариствами з часткою державної власності у статутному капіталі. Оподаткування дивідендів. Оподаткування розподіленого та нерозподіленого прибутку як фактор дивідендної політики.