Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторне заняття 1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
783.87 Кб
Скачать

Аналіз результатів

При аналізі результатів дають оцінку рівня комунікативних і організаційних схильностей досліджуваного. Для цього користуються шкалою оцінок.

Шкала оцінок комунікативних і організаційних схильностей

Кк

Ко

Шкала оцінок

0,10-0,45

0,2 - 0,55

1

0,45-0,55

0,56 - 0,65

2

0,56-0,65

0,66 - 0,70

3

0,66-0,75

0,71 -0,80

4

0,75-1,00

0,81 - 1,00

5

Рівень розвитку комунікативних і організаційних схильностей характеризується з допомогою оцінок за шкалою. Досліджувані, які отримали оцінку 1, - це люди з низьким рівнем прояву комунікативних і організаційних схильностей.

Досліджувані, які отримали оцінку 2, мають комунікативні і організаційні схильності нижче середнього рівня. Вони не прагнуть до спілкування, почувають себе скуто в новій компанії, в колективі, вважають за краще проводити час наодинці з собою, обмежують свої знайомства, мають труднощі у встановленні контактів з людьми і у виступі перед аудиторією, погано орієнтуються в незнайомій ситуації, не відстоюють свою думку, важко переживають образи. У багатьох справах вони уникають прояву самостійних рішень та ініціативи.

Для досліджуваних, котрі отримали оцінку 3, характерний середній рівень прояву комунікативних і організаційних схильностей. Вони прагнуть контактів з людьми, не обмежують коло своїх знайомств, відстоюють власну думку, планують свою роботу, але потенціал їх схильностей не відрізняється високою стійкістю. Ця група досліджуваних має потребу в подальшій серйозній і планомірній виховній роботі з формування і розвитку комунікативних і організаційних схильностей.

Досліджувані, які отримали оцінку 4, відносяться до групи з високим рівнем прояву комунікативних і організаційних схильностей. Вони не губляться в новій обстановці, швидко знаходять друзів, постійно прагнуть розширити коло своїх знайомих, займаються суспільною діяльністю, допомагають близьким, друзям, проявляють ініціативу в спілкуванні, із задоволенням беруть участь в організації громадських заходів, здатні приймати самостійні рішення в критичних ситуаціях. Все це вони роблять без примусу, відповідно із внутрішніми спрямуваннями.

Досліджувані, які отримали вищу оцінку 5, мають дуже високий рівень прояву комунікативних і організаційних схильностей. Вони потребують комунікативної та організаційної діяльності, активно прагнуть до неї, швидко орієнтуються в тяжких ситуаціях, невимушено поводяться у новому колективі, це ініціативні люди, котрі прагнуть у важливому ділі або у складній ситуації приймати самостійні рішення, відстоювати свою думку і домагатися, щоб вона була прийнята іншими. Вони можуть внести пожвавлення в незнайому компанію, люблять організовувати різні ігри, заходи, наполегливі в діяльності, яка їх приваблює, й самі шукають такі справи, які б задовольнили їх потреби в комунікації та організаційній діяльності.

Комунікативні й організаційні схильності являють собою важливий компонент і передумову розвитку здібностей у тих видах діяльності, які зв'язані із спілкуванням між людьми, з організацією колективної праці. Вони - важливий ланцюжок в розвитку педагогічних здібностей.

Бажання займатися організаційною діяльністю і спілкуватися з людьми залежить від типологічних особливостей самої особистості. В основному вони визначаються суб'єктивною цінністю та значимістю для людини майбутніх результатів її активності і її ставлення до осіб, з якими вона взаємодіє. Це треба врахувати, складаючи рекомендації для досліджуваних з низьким рівнем розвитку аналізованих схильностей. Досить часто схильності виникають у ході таких видів діяльності й спілкування, які спочатку байдужі людині, але в міру виключення в них стають значущими. Тут важливими є власні зусилля і подолання комунікативних бар'єрів, які можливі, якщо людина ставить перед собою свідому мету саморозвитку.

Висновок та рекомендації:___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________