Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторне заняття 1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
783.87 Кб
Скачать

Лабораторне заняття 1

  1. Тема: Дослідження сили нервової системи

  2. Кількість годин - 2

3.4.3.Мета лабораторного заняття - визначити тип нервової системи за

допомогою темпінг-тесту.

3.4.4. План лабораторного заняття:

Матеріали та обладнання: бланки, які представляють собою стандартні аркуші паперу (203 5 288 мм, 210 5 297 мм), що поділені на 6 квадратів розташованих по 3 у два ряди, олівці, секундомір, протокол дослідження.

Процедура дослідження

Дослідження складається з двох етапів. Його проводять удвох: піддослідний та експериментатор. Досліджуваного розпитують про самопочуття і пропонують зручно розташуватися за добре освітленим столом, взяти бланк і олівець.

Перший етап

На першому етапі досліджуваному пропонують правою рукою проставити в бланку крапки. За сигналом експериментатора він повинен переходити до розстановки крапок від одного квадрата до іншого.

Інструкція досліджуваному: "За моїм сигналом починайте проставляти олівцем крапки в першому бланку. Намагайтеся поставити якомога більше крапок і переходьте з одного квадрата на інший за моєю командою і тільки в напрямку годинникової стрілки. Тепер візьміть у праву руку олівець і за сигналом "Починаємо!" розставляйте крапки."

Після перевірки правильності розуміння інструкції експериментатор дає сигнал "Починаємо!" і через кожні 5 секунд команду "Перейти до іншого квадрата!". По закінченню 5 секунд роботи в шостому квадраті говорить "Стоп!".

Другий етап

Другий етап починається одразу за першим після зачитування інструкції з пропозицією виконати на новому бланку аналогічне завдання, але лівою рукою. Інструкція і порядок проведення досліду на другому етапі такі ж, як і на першому.

Протокол №1

«

Протокол№2

«

Висновок,рекомендації:________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Обробка результатів

Обробка результатів – визначається за такими критеріями:

Графіки: а - випуклого типу; б - рівного типу; в - низхідного типу; г - проміжного і ввігнутого типів. Горизонтальна лінія - лінія, що відповідає початковому рівню темпу роботи в перші 5 секунд.

  1. Графік працездатності за типом випуклий: темп працездатносте зростає в перші 10-15 сек. роботи, а в наступні 25-30 сек. він може знизитись нижче вихідного рівня. Тип нервової системи піддослідного - сильний.

  1. Графік працездатності за типом рівний, максимальний темп утримується приблизно на одному рівні протягом усього часу роботи. Тип нервової системи середньої сили.

  1. Графік працездатності за типом спадаючий: максимальний темп знижується вже з другого 5-секундного відрізка часу і залишається на зниженому рівні протягом всієї подальшої роботи. Це свідчить про слабкість типу нервової системи піддослідного.

  2. Графік працездатності за типом проміжний: темп роботи знижується в цьому випадку після перших 10-15 секунд. Тип нервової системи в даному випадку середньої слабкості.

9. Графік працездатності за типом увігнутий: первинне зниження максимального темпу змінюється потім короткочасним зростанням темпу до вихідного рівня. Внаслідок здатності до короткочасної мобілізації такі піддослідні також відносяться до групи осіб з середньо-слабким типом нервової системи.