Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторне заняття 1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
783.87 Кб
Скачать

Аналіз результатів

Аналіз результатів доцільно розпочати з визначення рівня загальних розумових здібностей. Для цього кількість правильно розв'язаних завдань (Іп) зіставляють зі шкалою рівнів.

Величина показника (Іп)

Рівень загальних розумових здібностей

13 і менше

низький

14-18

нижче середнього

19-24

середній

25-29

вище середнього

30 і більше

високий

Вказаний рівень є багатопараметричним показником загальних здібностей. Дана методика дозволяє виділити ці параметри і проаналізувати їх.

Здібності узагальнення та аналізу матеріалу визначають на основі виконання завдань на прислів'я. Ці завдання вимагають абстрагування від конкретної фрази та переходу у галузь інтерпретації змісту, встановлення суті фраз і нового повернення до них.

Гнучкість мислення як компонент загальних здібностей також визначають за виконанням завдань на прислів'я. Якщо асоціації досліджуваного мають хаотичний характер, то можна говорити про ригідність мислення (наприклад, це може виявитись при виконанні завдання № 11).

Інертність мислення і переключення - це важливі характеристики загальних здібностей до навчання. Для їх діагностики передбачено спеціальне розташування завдань у тесті. Чергування різних типів завдань може ускладнювати їх вирішення людям з інертними зв'язками минулого досліду. Такі люди важко змінюють вибраний спосіб роботи, не здатні змінювати хід своїх міркувань, переключатися з одного виду діяльності на інший. їх інтелектуальні процеси малорухливі, темп роботи уповільнений.

Емоційні компоненти мислення і відхилення визначаються за завданнями, які можуть знижувати показник тесту у досліджуваних (24, 27, 31 та інші). Досліджувані, що емоційно реагують, починають усміхатися і звертатись до експериментатора замість того, щоб зосереджуватись на об'єкті, тобто на завданні.

Швидкість і точність сприйняття, розподіл і концентрація уваги визначаються завданнями № 8 і 13. Вони визначають здатність у стислі строки працювати з різноманітним матеріалом, виділяти основне у змісті, зіставляти цифри, знаки і т.п.

Використання мови, грамотність. Аналіз може бути проведений за виконанням завдань на вміння користуватися мовою. Завдання № 8 передбачає елементарні знання іноземної мови (у межах алфавіту).

Орієнтування визначається завдяки аналізу стратегії вибору досліджуваним задач для рішення. Деякі досліджувані виконують усі завдання підряд. Інші - тільки ті, які для них виявляються легкими та швидко вирішуються. Визначення легкості рішення дуже індивідуальне. До того ж тут виявляються нахили досліджуваних. Деякі з них продивляються надруковані на даному листку тесту завдання і вибирають спочатку задачі математичні і ті, які мають числовий зміст, а інші надають перевагу вербальним завданням.

Просторова уява характеризується рішенням чотирьох задач, які передбачають операції у двомірному просторі.

Таким чином, методика КОТ може бути використана для дослідження відносно великої кількості компонентів загальних здібностей. За її допомогою достатньо надійно прогнозуються успіхи у навчанні та ділові якості людини. Тест дозволяє обміркувати рекомендації для розвитку тих аспектів інтелекту, через які повільно чи неправильно виконані відповідні завдання. Наприклад, якщо досліджуваний не виконав завдання № 10, 13, у такому випадку йому треба рекомендувати вправи, які розвивають концентрацію і розподіл уваги.

Якщо досліджуваний погано вирішує завдання типу № 2, 5, 6, у такому разі йому допоможе читання тлумачних словників, словників крилатих висловів, прислів'їв та приказок, словників іншомовних слів, двомовних словників, а також виконання лінгвістичних задач.

Якщо досліджуваний погано виконав числові задачі, то для розвитку відповідних властивостей корисні збірки головоломок.

У випадку, коли в досліджуваного виникали труднощі вирішення задач, які вимагають просторового уявлення, важливе тренування уваги на різноманітних об'єктах з послідовним перетворенням їх образів в уявленні.

Висновок та рекомендації:___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Лабораторне заняття 10