Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
на мкр.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
204.8 Кб
Скачать

11.Обєкт та предмет соц. Сім ї

Предмет социологии семьи очерчивается выяснением всех обстоя­тельств успеха или неудач семьи как социального института, реали­зующего жизненно важные для общества функции по рождению, содержанию и социализации детей, благодаря притягательным сто­ронам семейного образа жизни, прочности межличностных взаимо­действий в семье и устойчивости мотивации личности к вступлению в брак и обзаведению несколькими детьми.

объект изучения - социальный институт семьи.

25. Соціологія праці. Соціологія вивчає працю як соціально-економічний процес. Процес праці - явище складне і багатоаспектне. Основні форми його прояву - це витрати людської енергії, взаємодія працівників із засобами виробництва (предмети і засоби праці) і виробниче взаємодію працівників один з одним як по горизонталі (відношення співучасті в єдиному трудовому процесі), так і по вертикалі (відношення між керівниками і підлеглими ). Соціологія праці - це дослідження функціонування і соціальних аспектів ринку у сфері праці. У вузькому розумінні соціологія праці означає поведінка роботодавців і найманих працівників у відповідь на дію економічних і соціальних стимулів до праці. Предметом соціології праці як спеціальної соціологічної теорії є структура та механізм соціально-трудових відносин, а також соціальних процесів і явищ у сфері праці. Мета соціології праці - це дослідження соціальних явищ, процесів, розробка рекомендацій по їх врегулюванню та управління, прогнозування та планування, спрямованих на створення сприятливих умов для функціонування суспільства, колективу, групи, окремого індивіда в сфері праці і досягнення на цій основі найбільш повної реалізації та оптимального поєднання їх інтересів. Завдання соціології праці: Вивчення та оптимізація соціальної структури суспільства, трудової організації (колективу).

Аналіз ринку праці як регулятора оптимальної та раціональної мобільності трудових ресурсів.

Пошук шляхів оптимальної реалізації трудового потенціалу сучасного працівника.

Пошук шляхів оптимального поєднання моральних і матеріальних стимулів та вдосконалення ставлення до праці в умовах ринку.

Вивчення причин і вироблення системи заходів щодо попередження та вирішення трудових спорів, конфліктів.

Визначення ефективної системи соціальних гарантій, що захищають працівників.

24. Інститут родини. Сім'я - це найдавніший, найперший соц. інститут і виник ще в умовах формування суспільства. На перших етапах розвитку суспільства відносини між жінкою та чоловіком, старшими і молодшими поколіннями регулювалися племінними і родовими традиціями та звичаями, які базувалися на релігійних і моральних уявленнях. З виникненням держави регулювання сімейних відносин набуло правовий характер. Юридичне оформлення шлюбу накладало певні обов'язки не тільки на подружжя, але і на державу, що санкціонував їх союз. Відтепер соціальний контроль здійснювався не тільки з боку громадської думки, а й держави. Сім'я має кілька визначень з т. зр різних наук і підходів. Її типовими і найважливішими рисами є:

• мала група людей,

• об'єднує цих людей - відносини шлюбу або кровну спорідненість (батьки, діти, брати, сестри),

• сім'я, як соц. інститут виконує певні суспільні функції (основні-репродуктивна, соціалізація дітей, утримання дітей) і товариство тому наділяє сім'ю засобами, що дозволяють виконувати ці функції. Такий засіб, наприклад, - інститут шлюбу, який виник пізніше й інститут розлучення.

Структуру сім'ї становить сукупність відносин між її членами, яка включає: структуру споріднення, структуру влади і лідерства, структуру ролей, структуру комунікацій.

З точки зору функціонування сім'ї як системи в соціології розглядаються проблеми:

• невідповідність функціонування сім'ї суспільним потребам (низька народжуваність, висока число розлучень, низький виховний потенціал і т.д.);

• протиріччя між чоловічими та жіночими ролями, між ролями сімейними і професійними. Низька згуртованість групи;

• падіння престижу традиційного шлюбу.

Зараз соц. дослідження йдуть у напрямках:

• вивчення мотивації вступу в шлюб, вік вступу в шлюб, припинення шлюбу;

• вивчення структури сім'ї, її чисельності, розподілу ролей на підставі цих досліджень створення кілька типологій сімей;

• відносини, що складаються в сім'ї, як між подружжям, так і між поколіннями;

• якість життя, матеріального рівня життя сім'ї та вплив цих факторів на сімейні відносини;

• функції сім'ї, їх зміна, трансформація і вплив цих змін на розміри сім'ї, дітонародження.

Для розуміння сім'ї як соціального інституту велике значення має аналіз рольових відносин у родині. Сімейна роль - один з видів соціальних ролей людини в суспільстві. Сімейні ролі визначаються місцем і функціями індивіда в сімейній групі і поділяються на подружні (дружина, чоловік), батьківські мати, батько), дитячі (син, дочка, брат, сестра), межпоколенние і Внутрипоколенная (дід, баба, старший, молодший) і т.д. Рольові відносини в родині можуть характеризуватися рольовим згодою або рольовим конфліктом. У сучасній сім'ї спостерігається процес ослаблення сім'ї як соціального інституту, зміна її соціальних функцій.

18. Об’єкт та предмет соціології освіти. Соціологію освіти цікавлять соціальні характеристики освіти, вплив на нього соціальних інститутів, соціальної макро-і мікросередовища. Соціологія являє собою цілісну систему соціологічних знань, що складається з 3 рівнів: загальносоціологічний (загальнотеоретичний) рівень;спеціальні (приватні) соціологічні теорії;емпіричні соціологічні дослідження. Філософська енциклопедія, визначає предмет соціології освіти, як соціальної природи: "Соціологія освіти - галузь соціології, що вивчає освіту як соціальний інститут, як форму і засіб суспільного життя". А.Майер пише, що соціологія освіти "... має своїм предметом соціологічне дослідження загальних соціальних закономірностей освіти і виховання як соціального процесу та їх функцій на всіх рівнях взаємодії громадських сил". Соціологія освіти має предметом свого розгляду системи та підсистеми (елементи) освіти в їх цілісності і сукупності (громадських) відносин . Визначення Ф.Р.Филиппова: "Соціологія освіти є спеціальна соціологічна наука, предметом якої є система освіти як соціальний інститут, взаємодія її підсистем, а також взаємодія системи освіти та її підсистем із суспільством, перш за все з його соціальною структурою". Об'єктом соціології освіти є сфера освіти як соціальне явище; люди, їх об'єднання та організації в системі освіти, де відбувається функціонування процесів освіти, діють певні суб'єкти у формі різноманітних навчальних занять, де в ході таких занять складаються певні системи стосунків між людьми. Таким чином, об'єктом вивчення є освіта з позицій його соціальної природи. Виділяються наступні функції:

теоретична - розширення, приріст і збагачення соціологічних знань про освіту як соціальне явище, розробка категорій соціології освіти на основі соціологічної методології і методики;

соціалізаційні - вивчення освіти як соціального механізму соціалізації особистості, дослідження місця і ролі освіти в освоєнні і нагромадженні індивідом соціального досвіду, освоєння суспільних норм, традицій і стандартів соціально схвалюється поведінки;

ідеологічна - формування соціологічних поглядів на освіту; прогностична - прогнози про передбачувані тенденції та можливі результати змін в сфері освіти;

перетворююча - створення найбільш результативних соціальних технологій навчання і виховання, а також систем соціального управління освітою.

Отже, соціологія освіти має своїм предметом закономірності функціонування, зміни і розвитку системи освіти як соціального інституту суспільства і специфічного комплексу соціальних взаємодій / відносин /.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]