Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
56695.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
396.8 Кб
Скачать

36. Загальні відомості про будівлі та споруди

Будівлі - найбільш масовий вид наземних споруд, що включають житла, приміщення для культурно-побутового обслуговування, виробничої, господарської або іншої діяльності. Залежно від призначення будівлі підрозділяють на наступні основні групи: житлові - житлові будинки, гуртожитки, готелі; громадські - будівлі державних і громадських установ і організацій, учбових закладів, театрів і т. п.; промислові - будівлі цехів заводів і фабрик, електричних станцій, складів і ін.; сільськогосподарські - будівлі для утримання тварин і птахів, зберігання і ремонту сільськогосподарських машин, інвентаря і ін. Залежно від призначення і кліматичних умов району будівництва будівлі бувають опалювальні або неопалювальні.По роду матеріалу, з якого зроблені стіни, будівлі умовно ділять на кам'яні, дерев'яні, змішані та ін. По числу надземних поверхів будівлі бувають одноповерхові і багатоповерхові. Усі будівлі повинні задовольняти наступним вимогам: бути зручними для призначених цілей і мати належні експлуатаційні якості - мати достатню міцність, стійкість, бути економічними, тобто вимагати якомога менше витрат на будівництво і утримання; мати прості архітектурні форми і привабливий зовнішній вигляд. Одна з головних причин, прискорюючих процес руйнування будівель - це дія води в усіх трьох фізичних станах: рідкому, твердому (лід, іній, сніг) і газоподібному (пара).

Спору́да — нерухома штучна структура (будівля) порівняно великого розміру.Споруда — будівельна система, пов'язана з землею, яка створена з будівельних матеріалів, напівфабрикатів, устаткування та обладнання в результаті виконання будівельно-монтажних робіт. Споруди — земельні поліпшення, що не належать до будівель, та приміщень, призначені для виконання спеціальних технічних функцій (дамби, тонелі, естакади, мости тощо). Інженерні споруди - це об'ємні, площинні або лінійні наземні, надземні або підземні будівельні системи, що складаються з несучих та в окремих випадках огороджувальних конструкцій і призначені для виконання виробничих процесів різних видів, розміщення устаткування, матеріалів та виробів, для тимчасового перебування і пересування людей, транспортних засобів, вантажів, переміщення рідких та газоподібних продуктів тощо.

Інженерні споруди класифікуються в основному за інженерним задумом, що визначається цільовим призначенням об'єкта.До інженерних споруд відносяться: транспортні споруди (залізниці, шосейні дороги, злітно-посадкові смуги, мости, естакади тощо), трубопроводи та комунікації, дамби, комплексні промислові споруди, спортивні та розважальні споруди та інше.Одиницею класифікації в класифікаторі в основному є окрема будівля чи інженерна споруда (будинок, дорога, трубопровід тощо). Для комплексних будівель, що складаються з декількох будівель, кожна будівля може класифікуватися окремо.

37. Будівельні роботи, їх види та характеристика

Будівельні роботи – це комплекс послуг по спорудження нового об'єкта, реконструкція, розширення, добудова, реставрація і ремонт об'єктів, виконання монтажних робіт.

Будівельні роботи підрозділяються на декілька видів по виду матеріалів або конструктивним елементам, що є результатом цих робіт, наприклад, земляні, бетонні, покрівельні, ізоляційні роботи і т.д.

Загальнобудівельні роботи включають комплекс робіт, в результаті яких виходить незавершена будівельна продукція у вигляді так званої коробки будівлі або споруди. Спеціальні роботи виконують після завершення загальнобудівельних робіт або паралельно з ними. Заготівельні роботи призначені для виготовлення будівельних виробів і напівфабрикатів (арматури, збірних деталей і конструкцій, бетонної суміші, розчину) або підвищення ступеня їх готовності, а також для укрупнення елементів конструкцій. При зведенні будівель прийнято групувати роботи по стадіях, які називаються циклами. Після закінчення підготовчого періоду будівництва здійснюють роботи - підземного, надземного та обробного циклів.

Всі будівельні роботи повинні виконуватися відповідно до нормативних вимог основного будівельного закону - державних будівельних норм (ДБН) та діючих будівельних норм і правил (БНіП). Для конкретизації стосовно місцевих умов розробляється проектно - технологічна документація: проект організації будівництва (ПОС) і проект проведення робіт (ППР).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]