Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
56695.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
396.8 Кб
Скачать
  1. Мерчандайзингові засоби стимулювання продажу товарів кінцевим споживачам.

Стимулювання продажу товарів є комплексом заходів, спрямованих на залучення більшої кількості покупців з метою збільшення збуту товарів.

На вибір методів стимулювання здійснює вплив цілий ряд чинників:

  • ініціатор проведення заходів щодо стимулювання продажу;

  • мета проведення подібних заходів;

  • властивості товару, до якого слід привернути увагу покупців, і ін.

Ініціатором здійснення заходів щодо стимулювання продажу може

бути фірма, що виробляє товар (у цьому випадку така робота проводиться протягом всього життєвого циклу товару), або підприємство роздрібної торгівлі (магазин).

У магазинах застосовуються різні методи стимулювання продажу товарів. Розглянемо їх.

Продаж товарів із знижкою

Продаж товарів певної торгової марки зі знижкою може бути приурочений до святкових дат або до проведення фірмою-виготовлювачем рекламної кампанії. Однією з форм надання знижки є пропонування покупцю додаткової кількості товарів за колишньою ціною або пропозиція купити в одній упаковці, наприклад, три одиниці товару за ціною двох і т.п.

Продаж товарів за зниженими цінами

Продаж товарів за зниженими цінами — один із способів змен­шення товарних запасів, наприклад, при утворенні їх надлишків в магазині. Зниження цін може носити сезонний характер (продаж за зниженими цінами зимового одягу і взуття в період якнайменшого попиту на них і т. п.).

Застосовують цей метод і при продажу товарів, що вийшли з моди або що не користуються попитом покупців із яких-небудь інших при­чин.

Зниження цін на швидкопсуючі продовольчі товари незадовго до закриття магазину дає змогу продати їх до закінчення терміну ре­алізації.

Проведення в магазинах лотерей

Найбільш часто організаторами таких лотерей виступають фірми- виробники або крупні магазини, що торгують товарами відомих тор­гових марок. При цьому розігруються як самі товари, так і, в разі проведення безпрограшних лотерей, сувеніри з фірмовою сим­волікою.

У лотереї можуть брати участь всі відвідувачі магазину, або тільки ті з них, хто зробив покупку будь-якого або певного товару.

Лотереї, що проводяться магазинами, можуть бути регулярними (розиграш призів серед покупців, що придбали товари протягом місяця і т. д.) або приуроченими до ювілейних чи святкових дат.

Надання зразків товарів

Надання зразків товарів — ще один метод стимулювання прода­жу товарів. Він дозволяє покупцям познайомитися з новими това­рами або товарами ще не відомих їм торгових марок.

Зразки (в упаковках невеликої місткості) харчових продуктів, пар- фюмерно-косметичних та інших товарів розповсюджуються, як пра­вило, безкоштовно під час презентацій товарів-новинок або торго­вих марок, а також як доповнення до інших товарів.

Окрім перерахованих, в магазинах можуть застосовуватися й інші методи стимулювання продажу:дегустації товарів;

надання безкоштовної подарункової упаковки;заміна старих товарів новими із знижкою;прийом замовлень на товари по телефону;доставка товарів додому покупцю і ін.

14.. Поняття культури торгівлі, фактори, що їх визначають.

Оцінка діяльності торгового підприємства може здійснюватись за трьома найважливішими складовими: - культура торгівлі;

  • якість обслуговування покупців;

  • культура обслуговування покупців;

Культура торгівлі — найширше поняття, яке включає досягнення розвитку галузі, якість і культуру обслуговування покупців.

Головними складовими культури торгівлі є:

  1. наявність в магазині широкого і стійкого асортименту якісних товарів, що задовольняє попит обслуговуючих груп населення;

  2. наявність достатньої роздрібної торгової мережі, використання найбільш ефективних типорозмірів магазинів, зручне їх розміщення в регіоні, технічне обладнання підприємств;

  3. застосування в магазинах найбільш ефективних сучасних форм продажу, які забезпечують швидке і зручне обслуговування покупців;

  4. надання покупцям додаткових послуг, пов'язаних зі специфічними особливостями товарів;

  5. організація внутрішньо- і поза магазинної реклами та інформації, яка сприяє кращій поінформованості покупців, формуванню споживчого попиту й економії часу покупців

  6. культура роботи працівників магазину, яка передбачає високий професіоналізм торгового персоналу, належний етичний та естетичний рівень обслуговування

15.Підготовка товарів до продажу. її зміст та значення.

Перш ніж то­вар має пропонуватися споживачу, він повинен бути підготовлений до продажу. Підготовка товару до продажу включає такі операції:

  • розпакування. Розпакування товарів належить до операцій, які здійснюються із більшістю товарів. При цьому головну увагу приділя­ють збереженню якості товарів і тари;

  • сортування;

  • перевірка відповідності цін, сортності, вказаним у супроводжуючих документах і на маркуванні;

  • очистка від пилу, усунення незначних недоліків, прасування, протирання верхнього шару деяких продовольчих товарів;

  • фасування, попереднє нарізання товарів, упакування їх у спеціальну тару для просування в торговий зал;

  • комплектування подарункових наборів;

  • оформлення і прикріплення ярликів з цінами.

Слід зауважити, що підготовка товарів до продажу в невеликих магазинах здійснюється самими продавцями, а у великих — спеціальними працівниками. Готують товари до продажу в призначених для цього приміщеннях, використовуючи необхідне обладнання та інвентар.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]