Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
56695.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
396.8 Кб
Скачать

49 Поняття про тару та упаковку

(50 Роль тари в організації перевезень зберіганні та продажі товарів)

Тарою називається виріб, в яких розміщуються готова продукція, напівфабрикати або сировині для якісної і кількісної збереження при транспортуванні від місця виробництва або заготівлі продукції до місця її споживання та зберігання. Тара поділяється на споживчу, додаткову і транспортну.

Залежно від жорсткості конструкції, тобто здатність зберігати первинну форму, тара підрозділяється на жорстку, напівжорстку і м'яку.

Жорстка тара виготовляється з металу, пластмаси, дерева в Киеве, скла в Киеве, картону, деревно-волокнистих матеріалів та з паперової маси.

Для виготовлення напівжорсткий тари застосовуються пластмаси, папір, деякі сорти картону, полімерні матеріали.

М'які тара виготовляється з тканини, плівок, паперу, полімерних і комбінованих матеріалів. Хоча в поняття тари не включаються контейнери, піддони, різні види спеціалізованих транспортних засобів, вони частково беруть на себе її функції. Пакувальні та допоміжні матеріали служать для загортання, щільною укладання й амортизації з метою захисту вантажу від пошкоджень. Вони застосовуються при упаковці вантажу в споживчу і транспортну тару, а також при розміщенні його безпосередньо в контейнері. До пакувальним і допоміжним матеріалами відносяться деревина в Киеве, папір, картон, пластики, вата в Киеве, тканини, пінопласт, комбіновані та інші подібні цим матеріали.

Захист вантажів від пошкоджень і втрат полягає у застосуванні комплексу заходів, що передбачають правильний вибір пакувальних засобів, дотримання правил вантажно-розвантажувальних робіт, транспортування та зберігання з урахуванням особливостей вантажу та впливу різних зовнішніх факторів, які впливають на вантаж і на пакувальні засоби. На вантаж при вантажно-розвантажувальних роботах, транспортуванні і зберіганні впливають три основні групи зовнішніх впливів:

м е х а н і ч е с к и е - удари, поштовхи, вібрація, статичні навантаження, тертя;

к л і м а т и ч е с ь к и е - вплив атмосферних опадів, вологого повітря, морського туману, сонячної радіації, змінної температури та ін;

б і о л о г і ч е с к и е - вплив життєдіяльності організмів, комах і гризунів.

З урахуванням цих факторів належить правильно і відповідно вибирати тару і пакувальні матеріали, розраховувати і застосовувати їх для різних кліматичних районів.

Захисний комплекс у загальному вигляді включає послідовно наступні основні процеси: консервацію, обгортку в папір, тканину або інший матеріал, упаковку в тару - споживчу, додаткову, транспортну. У залежності від властивостей вантажу можуть застосовуватися всі процеси захисного комплексу або деякі з них.

Упаковка поряд зі своєю основною функцією захисту вантажу має забезпечувати: зручність виконання вантажно-розвантажувальних і складських робіт механізованим і ручним способами; найбільш повне використання всіх транспортних засобів за обсягом, площі і вантажопідйомності тари, акуратний зовнішній вигляд тари та збереження товарного вигляду упакованого вантажу.

Вироби, які не піддаються псування від механічних і атмосферних впливів, але мають вузли або деталі, схильні до пошкодження і псування (оброблені робочі поверхні, вбудовані механізми), допускається транспортувати у відкритому вигляді із застосуванням часткової захисту. Вона здійснюється за допомогою консерваційних мастил, лаків, обгортанням водонепроникними матеріалами, пристроєм дерев'яних щитів, ковпаків, обшивки дошками легкоповреждаемих місць.

Упаковані вантажі допускаються до перевезення тільки в тому випадку, якщо тара задовольняє технічним вимогам, викладеним у державних стандартах. Вантажовідправники зобов'язані пред'являти вантаж до перевезення у прямому залізничному, водному і прямому змішаному залізнично-водному сполученні в тарі, що забезпечує збереження вантажу при транспортуванні в рухомому складі залізниць, на автомобільному транспорті та судах пароплавств. При цьому повинні враховуватися також кліматичні умови в шляху проходження і пункті призначення вантажу. За міцність виготовлення тари, розташування й стійкість вантажу всередині неї відповідальність несе вантажовідправник.

Розміри і конструкція тари повинні забезпечувати найкраще використання вантажопідйомності та місткості вагонів і судів. Штучні вантажі повинні пакетуватися або об'єднуватися в більші вантажні одиниці (пачки, зв'язки, мотки).

В. З метою покращення якості. тари для забезпечення збереження продукції при транспортуванні і зберіганні, а також більш раціонального використання матеріалів останнім часом введено низку нових стандартів та внесено зміни у діючі.

Стандарти на тару розділяються на общенорматівние (настановні), в яких викладаються загальні технічні вимоги, наводиться розрахунок конструктивних елементів (товщина матеріалів, типи, конструкції і т. д) і стандарти конкретних видів тари для упакування певної продукції. Перший вид стандартів, як правило, застосовується для розробки стандартів другого виду.

Стандарти, спеціалізовані для окремих видів продукції, повинні враховувати особливі вимоги продукції, без яких не забезпечується її схоронність (підвищена чистота обробки, застосування додаткових захисних покриттів, характер з'єднання деталей і т. д.).

Найбільш часто застосовуються види транспортної тари: ящики різних типів - дощаті щільні, гратчасті, ящики-лотки (для ягід), щитові, фанерні (сірники, чай), з гофрованого картону (продтара) та інші, а також барабани, бочки.

50 Роль тари в організації перевезень зберіганні та продажі товарів

51Роль тари в організації ТТП

Більшість товарів, які випускаються промисловістю, транспортують, зберігають та відпускають в упаковці.

Упакування – комплекс засобів, що забезпечують захист продукції від пошкоджень та втрат.

Функції упаковки і тари:

1) запобігання товару від шкідливого впливу зовнішнього середовища;

2) захист товару від впливу інших товарів;

3) забезпечення умов для зберігання кількості та якості товарів на всьому шляху від виробництва до споживача;

4) надання товарам мобільності для механізації трудомістких операцій і більш ефективного використання складських площ;

5) створення сприятливих умов для приймання товарів і зручностей щодо кількісного обліку;

6) виконання функцій носія комерційної інформації і торговельної реклами;

7) використання тари як засобу для викладення товарів.

Тара, яка використовується для упакування товарів, повинна відповідати ряду вимог, а саме:

1) технічні – матеріал, який використовують для виробництва тари, повинен бути міцним і забезпечувати зберігання товарів під час перевезення;

2) економічні – тара повинна бути недорогою, портативною і зручною для транспортування і зберігання;

3) естетичні – повинна мати привабливий зовнішній вигляд, а форма, колірне рішення і малюнки на ній повинні виховувати естетичний смак.

52 Класифікація тари, вимоги що пред’являються до неї.

Класифікація тари проводиться за низкою ознак, основними з яких є:

• функції в процесі обігу;

• кратність використання;

• стійкість до зовнішніх механічних впливів;

• конструкційні особливості;

• призначення; "види; типи і типорозміри;

• матеріал виготовлення;

• наявність специфічних властивостей;

• метод виготовлення та ін.

Так, за функціями в процесі товарного обігу вирізняють споживчу, транспортну тару і тару-обладнання. Споживча тара — це функціонально самостійний виріб, який містить раціональний за обсягом використання споживчий запас, забезпечує безпосередній захист його кількості та якості протягом необхідного часу і становить єдину з запасом товару вартість. Споживча тара — це тара, в яку розфасовують товари для доставки і продажу споживачам, вартість якої звичайно включається в його ціну. Споживча тара має бути зручною, легкою, дешевою, красивою, надавати вичерпну інформацію про товар. Найпоширенішими видами споживчої тари є коробки, пляшки, банки, флакони, пакети.

Транспортна тара — це самостійна транспортна одиниця, в яку затарюють різноманітні товари, упаковані або не упаковані в споживчу тару. У транспортній тарі товари перевозять і зберігають у процесі їх руху від виробництва до споживання, але не реалізують покупцям. Вартість транспортної тари включається у вартість товару лише частково. До транспортної тари належать ящики, бочки, мішки, фляги тощо.

Тара-обладнання — це технічний засіб, призначений для укладання, транспортування, зберігання і продажу з нього населенню товарів за методом самообслуговування, який відповідає стандартам або технічним умовам, затвердженим у встановленому порядку.

За кратністю використання тара ділиться на багатооборотну і тару разового використання. Багатооборотна тара призначена для багаторазового використання її при постачанні товарів. Цю тару періодично ремонтують на тароремонтних підприємствах і повертають постачальникам-виробникам продукції. Різновидом багатооборотної тари є інвентарна (виробнича) тара, котра належить конкретному підприємству, зазначена його тавром, інвентарним номером і підлягає поверненню даному підприємству. Тара разового використання після реалізації упакованих у неї товарів утилізується.

За призначенням тару поділяють на універсальну і спеціалізовану (для упакування однієї певної групи товарів)

53 Нові прогресивні види тари та пакувальних матеріалів

За видами заведено виділяти групи тари, які різняться між собою геометричними формами, — ящики, пляшки, бочки, пакети, туби та ін.

У межах окремих видів тари з урахуванням її конструкції та матеріалу виготовлення виділяють окремі типи тари, а в межах цих типів, у свою чергу, з урахуванням габаритів тари виділяють типорозміри тари.

За матеріалом виготовлення тара поділяється на: дерев'яну, картонну, паперову, текстильну, металеву, скляну, керамічну, полімерну, комбіновану.

Найбільш розповсюдженою на сьогодні є дерев'яна тара: дерев'яні ящики, бочки, барабани, клітки, решітки, різноманітні за формою і місткістю. Дерев'яна тара відрізняється високою міцністю та стійкістю до зношення, її недоліком є порівняно висока маса тари.

Дерев'яна тара, як правило, є багатооборотною і підлягає обов'язковому поверненню.

Картонні ящики виготовляють, як правило, з 3-, 4- або 6-шарового гофрованого картону, картонні коробки — з пресованого картону.

Для упакування насипних товарів застосовують бітумовані, дубльовані або вологостійкі паперові мішки, які за способами виготовлення бувають зшиті і склеєні, з відкритою або закритою (з клапаном) горловиною. Бітумовані (оброблені спец-розчинами) паперові мішки називаються крафт-мішками. Максимальна маса продукції, яка може упаковуватися в паперовий мішок, — 50 кг. Пакети виготовляють зі спеціального пакувального паперу.

Металева тара — бочки, бідони, барабани, фляги, каністри, банки з листової сталі, спеціальної жерсті, алюмінію — використовуються для перевезення і зберігання товарів зі специфічними властивостями — рідких, летких, вогненебезпечних. Металева тара характеризується високою механічною міцністю, герметичністю, термостійкістю, довговічністю, економічністю і великою вантажопідйомністю. Для запобігання взаємодії тари з харчовими продуктами її внутрішню поверхню покривають спеціальними лаками або нейтральними металами. ,

Скляна тара — банки, пляшки, балони, флакони різних форм і місткості, які використовуються для пакування продукції косметичної, хімічної, харчової промисловості. Вадою скляної тари є її нестійкість до механічних впливів і потреба в наявності жорсткої транспортної тари й м'яких пакувальних матеріалів при перевезенні. Переважна більшість різновидів скляної тари належить до споживчої тари; проте окремі її види вважаються багатооборотною тарою і підлягають збиранню та поверненню постачальникам.

Керамічна тара (пляшки, банки, балони, флакони оригінальної форми) використовується для певних лікеро-горілчаних виробів, парфумерно-косметичної продукції, деяких кислот тощо.

Полімерна тара — ящики, мішки, бочки, пакети, коробки, туби, каністри — характеризується міцністю, відсутністю постійних деформацій, хімічною стійкістю, легкістю, здатністю зафарбовуватися в будь-який колір.

Комбінована тара виготовляється шляхом поєднання різних матеріалів (полімерні матеріали, метал, фольга, тканина, дерево та ін.) з метою отримання довговічних, міцних і зручних в обігу виробів.

За конструкційними особливостями тару поділяють на нерозбірну, розбірну, складану, розбірно-складану, суцільну, решітчасту, відкриту і закриту, а також само руйнівну.

За стійкістю до зовнішніх механічних впливів тара поділяється на жорстку

(дерев'яні і металічні ящики і бочки, скляна тара), напівжорстку (картонна тара), м'яку (паперова, текстильна тара)

54 Тара-обладнання, ефективність її застосування на складах і в магазинах самообслуговування.

Тара-обладнання — це технічний засіб, призначений для укладання, транспортування, зберігання і продажу з нього населенню товарів за методом самообслуговування, який відповідає стандартам або технічним умовам, затвердженим у встановленому порядку.

Особливу актуальність набуває проблема підвищення ефективності системи товаропостачання, що припускає впровадження прогресивної технології доставки товарів в контейнерах і на піддонам. Контейнерний завіз товарів в крамниці широко впроваджується в торгівлю, і ефективність його застосування очевидна. Використання контейнерів (тари-обладнання) дозволяє не тільки комплексно механізувати найбільш трудомісткі операції, але і розмістити водночас в торговому залі крамниці самообслуговування в 3-4 разу більше товарів, збільшивши завдяки цьому товарооборот на 1 м кв. торгової площі.

Перехід на прогресивну технологію доставки товарів припускає глибоку перебудову багатьох технологічних процесів як в промисловості і торгівлі, так і на автомобільному транспорті. Складником цієї перебудови повинно стати всіляке розширення виробництва спеціальних контейнерів, пристосованих до перевезення різноманітних продовольчих і непродовольчих товарів.

Таким чином, при рішенні питань організації товаропостачання необхідно виходити з економічних інтересів, що забезпечують збереження якості товарів і мінімум їхніх втрат при транспортуванні, перевезення вантажів в мінімально короткий термін і з найменшими витратами. Задача істотного поліпшення системи товаропостачання нерозривно зв'язана з безперервним зростанням промислового і сільськогосподарського виробництва, постійним розширенням мережі роздрібних торгових підприємств, підвищенням добробуту і культури українського народу. Розширення асортименту товарів, а отже, збільшення обсягів перевезень теж зумовлюють необхідність подальшого вдосконалення технології товаропостачання як умова поліпшення всієї системи забезпечення населення товарами.

. 55. Організація тарообертання в підприємствах торгівлі.

Організація тарообертання в підприємствах торгівлі. Тарообіг – Комплекс операцій, пов’язаних із прийманням тари в торговельному підприємстві, її розкриванням і вивільненням з-під товару, приведенням тари в порядок, організацією правильного зберігання і вчасного повернення. Важливе значення має дотримання встановлених правил відкривання, короткотермінового зберігання тари в підприємствах торгівлі (в магазинах чи на складах) та завершення процесу її обігу в торгівлі. Тара разового використання після її розкривання і звільнення з-під товарів має утилізуватися(паперова та картонна тара повинна використовуватись як макулатура, відходи дерев’яної тари доцільно спрямувати для ремонту тари, яка його потребує) Зворотна (інвентарна) тара , що є власністю конкретного підприємства-виробника товарів,, повинна повертатися йому незалежно від того, був товар отриманий безпосередньо від виробника чи від оптового посередника. Завершення процесу обігу тари багаторазового використання в торгівлі пов’язане з організацією повернення тари тароремонтним підприємствам. Нині ці процеси регламентуються двома основними документами: 1) правила застосування, обігу і повернення засобів упаковки багаторазового використання в Україні; 2) Правила повторного використання дерев’яної і картонної тари та паперових мішків в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]