Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
56695.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
396.8 Кб
Скачать

5. Ознаки, що характеризують магазин.

Магазин – роздрібне торговельне підприємство. Ознаки: займає відокремлену капітальну будівлю або приміщення, в своєму складі має торговельне приміщення; приміщення для приймання, зберігання, підготовки товарів до продажу; приміщ для апарату управляння; приміщ для задоволення потреб покупців.

6. Позамагазинна роздрібна торгівля.

Роздрібна торгівля може існувати також у формі позамагазинної торгівлі, де найчастіше застосовують три її різновиди: пряма роздрібна торгівля, персональний продаж і продаж через торговельні автомати. Позамагазинна торгівля дає змогу споживачам вибирати та купувати товари незалежно від місця продажу, оскільки товари доставляють покупцю за замовленням. Пряма роздрібна торгівля ґрунтується на тому, що покупці спочатку ознайомлюються з товаром за допомогою засобів масової інформації, а потім замовляють їх телефоном або поштою. Торгівля за каталогами використовує поштові послуги, торгівля за допомогою телебачення здійснюється на телеканалах, в інтерактивній електронній торгівлі використовують комп'ютери та кабельне телебачення. Телевізійна торгівля використовує спеціальні телеканали, на яких рекламуються різноманітні товари. Споживач може замовити такий товар телефоном, а потім чекати на доставку за вказаною адресою. Існує також система віртуального роздрібного продажу, що дає змогу споживачам, використовуючи мережу Інтернет, закуповувати товари, не виходячи з дому чи не залишаючи робоче місце.

7. Спеціалізація і типізація магазинів. Її значення для роздрібної торговельної мережі.

Спеціалізація – це форма поділу праці між торговельними підприємствами, яка заснована на обмеженні кількості товарних груп, представлених у магазині для продажу з одночасним розширенням асортименту.

Необхідність спеціалізації роздрібних торговельних підприємств – це наслідок постійного розширення асортименту товарів, збільшення їх різновидів, що потребує поділу всієї товарної маси на групи, підгрупи тощо. Основні переваги спеціалізації:

– ефективно використовуються торговельні площі;

– створюються додаткові зручності для покупців у виборі товарів;

– є можливість впроваджувати прогресивні методи продажу товарів;

– глибоко вивчається попит населення на товари, значно розширюється асортимент товарів у межах однієї чи декількох товарних груп;

– асортимент товарів рівномірно розподіляється між магазинами;

– є можливість зосередити торгівлю в обмеженій кількості підприємств торгівлі.

Спеціалізація сприяє росту продуктивності праці, поліпшенню вивчення вимог покупців до товару, підвищення ефективності використання торгових площ і устаткування, забезпечує можливість надання покупцеві широкого вибору товарів в межах однієї товарної групи або її частини. За товарною спеціалізацією магазини підрозділяються на наступні групи: - універсальні, такі, що торгують широким асортиментом багатьох товарних груп з наданням широкого вибору послуг (універмаги, універсами); - спеціалізовані магазини, що включають в асортимент одну групу товарів ("Промтовари", "Продукти", "Меблі", "Книги"); - вузькоспеціалізовані магазини, асортимент яких сформований з підгруп або окремого виду товарів ("Чоловічі сорочки", "Жіноче взуття", "Краватки", "Ковбаси", "Сири"); - неспеціалізовані магазини (змішані), невеликі по площі, що торгують товарами різних груп без спеціалізації по відділах і секціях ("Мінімаркети"). Вони мають в асортименті продовольчі і непродовольчі товари. Під типізацією роздрібної торгової мережі розуміють визначення, проектування і вибір найбільш оптимальних типів магазинів з метою забезпечення нормальної рентабельності і високої культури торгівлі. Типізація дає істотні переваги в організації матеріально-технічної бази торгівлі, сприяє найбільш раціональному визначенню і розміщенню торгової мережі на території міста або району, а також якнайповнішому задоволенню попиту населення і підвищенню культури торгівлі. Застосування сучасних типових проектів дозволяє значно скоротити терміни і витрати на проектування, будівництво торгових об'єктів, передусім за рахунок індустріальних методів будівельно-монтажних робіт. Тип магазину визначають: асортиментний профіль магазину; потужність магазину, виражена в розмірах торгових площ; форми торгового обслуговування; район діяльності магазину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]