Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zem_proekt.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
123.39 Кб
Скачать

25. Паювання земель.

В листопаді 1994 року Президент України видав указ "Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва". Приватизація земель, які перебувають у користуванні сільськогосподарських підприємств і організацій, визначена першочерговим заходом у здійсненні земельної реформи в Україні, Передачу земель у колективну та приватну власність для виробництва сільськогосподарської продукції на добровільних засадах, виходячи з того , що земля повинна належати тим, хто її обробляє. Організаціям землеустрою запропановано здійснити в якомога коротші строки поділ земель, які передано у колективнувласність. на земельні частки (паї), без виділеня їх у натурі.

Кожному члену КСП видасться сертифікат на право приватної власності на земельну частку (пай) із зазначенням в ньому розміру частки (паю) в умовних кадастрових гектарах, а також у вартісному виразі.

Право на земельну частку (пай) може бути об"єктом купівлі - продажу, дарування, успадкування, застави.

Кожний член КСП иає право безперешкодно вийти з нього та безкоштовно одержати у приватну власність свою частку (пай) в натурі (на місцевості), що засвідчується державним актом на право приватної власності на землю.

Граничний розмір загальної площі земельної ділянки у приватній власності гомадянина не повинен перевищувати норм, встановлених Земельним Кодексом України для селянських (фермерських) господарств. Власники земельних ділянок (паїв) можуть створювати спільні сільськогосподарські підприємства, передавати їх в спадщину, дарувати, надавати в оренду і продавати громадянам України без зміни цільового призначення земельних ділянок.

Виконуючи вимоги указу Президента, органи землеустрою розпочали роботу паювання земель після роздержавлення земель та утворення КСП , та видачу сертифікатів окремим громадянам.

Форма сертифікату затверджена Кабінетом Міністрів України 12 жовтня 1995 року.

В ньому зазначено: назва та місце розташування КСП, дата рішення районної державної адміністрації, площа земельної частки (паю) в умовних кадастрових гектарах, умовна вартість земельної частки (паю), зміни, які вносяться до сертифікату у зв"язку з передачею права на земельну частку. Сертифікат підписує голова районної державної адміністрації.

20 лютого 1996 року Державний комітет України по земельним ресурсам затвердив "Методичні рекомендації щодо паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям", розробленим згідно з Указом Президента України від 8 серпня 1995 року " Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" та постанови Кабінету Міністрів України від 12 лютого 1996 року "Про стан реформування земельних відносин".

Роботи паювання починаються після рішення сільської ради народних депутатів, яка створює комісію для проведення паювання. Складається завдання на виконання робіт за підписом голови КСП та начальника районного відділу земельних ресурсів. В завданні наведені дані: загальна площа переданих в колективну власність КСП земель - разом, та с/г угідь в тому числі а також кількість осіб , які мають право на земельну частку (пай), згідно списку затвердженому сільрадою та підписаному головою КСП.

В завданні проектувальнику доручено:

1. аналіз документів по видачі Державного акту на право колективної власності на землю,

2. уточнення грошової оцінки с/г угідь переданих у колективну власність,

3. визначити вартість та розмір в умовних кадастрових гектарах земельної частки (паю). Завдання затверджується головою районної державної адміністрації. Областне управління земельних ресурсів укладає з Земпроектом договір по паюванню земель переданих КСП у колективну власніть. Проектний інститут "Земпроект" складає технічну документацію по паюванню земель, згідно" методичних рекомендацій" затверджених Держкомземом України 20 лютого 1996 року. При роботах паювання використовуються матеріали:

а) технічні звіти виконання великомасштабного обстеження грунтів на землях КСП,

б) проект роздержавлення і приватизації земель КСП,

в) технічна документація складена при видачі Державного акту на право колективної власності на землю і Державного акту на право постійного користування землею,

г) економічна оцінка земель області.

Уточнюються площі земель користування КСП: виділення агровиробничих груп грунтів (в залежності від генетичних ознак) та механічного складу, перевіряються списки осіб, які мають право на одержання земельних часток (паїв), а також наявність протоколу загальних зборів членів КСП, про створення складу комісії, щодо проведення паювання земель колективної власності. Уточнюється грошова оцінка сільськогосподарських угідь, переданих у колективну власність відповідно до "порядку грошової оцінки земель с/г призначення та населених пунктів" затвердженого спільним наказом Держкомзему, Держкоммістобудування та Академії аграрних наук 27 листопаду 1995 року.

Грошова оцінка земель здійснюється з метою створення умов для економічного регулювання земельних відносин при передачі земель у власність, у спадщину, при даруванні, куплі- продажу, визначення ставок земельного податку. Базою для грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення є матеріали земельного кадастру (кількісна і якісна характеристика земель, бонітування грунтів), економічна оцінка земель, матеріали внутрігосподарського землеустрію, проекти формування територій і встановлення меж сільських рад, встановлення меж населених пунктів, матеріали інвентаризації земель, генеральних планів сільських рад, проекти районного планування та інші.

Грошова оцінка земель с/г призначення, на які відсутні матеріали економічної оцінки, визначається за аналогічними агро виробничими группами грунтів, які до них прилягають. Якщо земельна ділянка з виробничими будівлями та спорудами розташована за межами населеного пункту грошова оцінка визначається за аналогічними агрови-робпичими группами грунтів, що до неї прилягають. В основу визначення грошової оцінки приймається рентний доход, який створюється при виробництві зернових культур за даними економічної оцінки земель в 1988 році -що вирощено практично на всіх грунтах.

Детально питання грошової оцінки земель викладено в курсі "Земельного кадастру" а також в складаемому Держкомземом" Порядку грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів ", затвердженого спільним наказом Держкому України, мінсільгоспакадемії аграрних наук 27 листопаду 1995 року (до нього прикладені додатки - приклади розрахунку грошової оцінки земель).

В процесі паювання земель складається таблиця " Розрахунок грошової оцінки с/г угідь колективної власності, що підлягають паюванню". Таблиця складається з 13 граф.

До графи 1 виписуються землі сільськогосподарського призначення , які підлягають розпаюванню (рілля, багаторічні насадження, сіножаті,пасовища), до граф 2 та 3 виписують всі ділянки землі - їх шифр агрогрупи та площу - заповнюються 1-4 графи таблиці і далі виписують розрахунки диференційного рентного доходу з 1 га та вартості разом по окремим видам сільськогосподарських угідь, також загальні ітоги по господарству.

Таблиця підписується начальником районного відділу земельних ресурсів.

В підсумковій строчці графи 13 таблиці розрахунку грошової оцінки с/г угідь колективної власності, що підлягають паюванню визначена вартість грошової оцінки всіх земель колективної власності Г03, ця вартість ділиться на кількість осіб, які мають право на земельну частину Кос. .

Одержуємо вартість земельної частки Взч за формулою Взч= Ггаос

Обчислюється середня грошова оцінка одного гектара с/г угідь, переданих у колективну власність Сго за формулою Сг0= Г03ЗК1) , де Пзкв - площа с/г угідь переданих у колективну власність.

Розмір земельної частини (паю) в умовних кадастрових гектарах Рзс обчислюється за формулою Рзс= В,., /Сго

Розрахунок вартості частки та її розміру в умовних кадастрових га підписується членами комісії проведення паювання земель та затверджується районою державною адміністрацією.

Всі матеріали паювання земель брошуруються в одну книгу" Технічна документація по паюванню земель переданих у колективну власність КСП".

Зміст матеріалів:

I. Пояснювальна записка (підстава для складання технічної документації, матеріали підготовчих робіт, які використані, економічна оцінка земель області, кількість землі КСП з розділом на групи різної власності, агровиробничі групи грунтів, кількість членів КСП,уточнення грошової оцінки с/г угідь переданих у колективну власність, вартість земельної частки (паю), середня грошова оцінка одного га с.г угідь, розмір земельної частки (паю) в умовних кадастрових га).

II. Додатки:

1. завдання на складання технічної документації паювання,

2. витяг з протоколу загальних зборів членів КСП про створення складу комісії щодо проведення паювання,

3. розрахунок грошової оцінки с/г угідь колективної власності, що підлягає паюванню,

4. розрахунок вартості земельної частки /паю/ та її розміру в умовних кадастрових га,

5. список громадян членів КСП, які мають право на земельну частку (в примірнику 1).

III. Графічні матеріали (картограма агровиробничих груп грунтів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]