Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
doc_125659[1].doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
282.11 Кб
Скачать

Глава 1. Оформлення, зміст та набрання чинності адміністративним актом

Стаття 83. Прийняття рішення в адміністративній справі

1. За результатами розгляду адміністративної справи адміністративний орган у межах своїх повноважень приймає адміністративний акт.

Адміністративним актом також є письмово зафіксована дія, якою завершується адміністративне провадження з надання адміністративної послуги.

Стаття 84. Оформлення адміністративного акта

1. Адміністративний акт відповідно до законодавства оформляється наказом, постановою, розпорядженням або рішенням, підписується уповноваженою посадовою особою та скріплюється печаткою адміністративного органу.

2. У випадках, передбачених законодавством, рішення адміністративного органу в адміністративній справі оформляється в інший спосіб.

Стаття 85. Зміст адміністративного акта

1. Письмовий адміністративний акт складається з вступної, мотивувальної та резолютивної частин.

У вступній частині зазначається найменування адміністративного органу, який розглядав адміністративну справу, дата прийняття адміністративного акта, реєстраційний номер, прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання фізичної особи або повне найменування і адреса юридичної особи – адресата адміністративного акта, дата подання заяви або скарги та короткий зміст прохання чи вимоги.

У мотивувальній частині викладаються фактичні обставини, зміст документів та відомості, враховані під час розгляду адміністративної справи, результати дослідження матеріалів та докази, на яких ґрунтуються висновки адміністративного органу, а також містяться посилання на норми законодавства, на яких ґрунтується прийняте рішення.

У резолютивній частині міститься суть прийнятого за результатами розгляду адміністративної справи рішення, порядок набрання ним чинності, строки і порядок його оскарження.

2. Мотивувальна частина не складається, якщо:

1) адміністративний орган задовольнив заяву і адміністративний акт не стосується прав та законних інтересів інших осіб;

2) адміністративний орган приймає велику кількість адміністративних актів однакового виду або у певній стандартизованій формі;

3) у порядку здійснення контрольних повноважень адміністративним органом не виявлено порушень законодавства;

4) в інших випадках, передбачених законом.

3. В окремих видах адміністративного провадження, у тому числі з надання адміністративних послуг, адміністративний акт, прийнятий за результатами розгляду адміністративної справи, може мати особливості, встановлені законодавством.

Стаття 86. Виправлення описок і помилок

1. Адміністративний орган з власної ініціативи або на вимогу учасника адміністративного провадження зобов’язаний виправити допущені в адміністративному акті граматичні, стилістичні описки та арифметичні помилки.

2. Виправлення описок і помилок засвідчується написом “Виправленому вірити”, відбитком печатки та підписом уповноваженої посадової особи адміністративного органу.

3. На обґрунтовану письмову вимогу особи адміністративний орган зобов’язаний виготовити виправлений (новий) адміністративний акт на заміну адміністративного акта, виданого з описками та помилками. При цьому адміністративний акт з виправленнями зберігається у матеріалах адміністративної справи.

Стаття 87. Реєстрація адміністративного акта

1. Адміністративний акт підлягає реєстрації адміністративним органом не пізніше наступного дня після його прийняття.

Стаття 88. Набрання чинності адміністративним актом

1. Адміністративний акт набирає чинності з моменту доведення його до відома особи (осіб), якщо інше не передбачено законодавством або самим адміністративним актом.

2. Доведення адміністративного акта до відома здійснюється шляхом його оголошення, вручення або надсилання акта поштою, в тому числі електронною поштою, чи передачею іншими засобами зв’язку.

3. Адміністративний акт, який стосується багатьох осіб, може доводитися до їх відома через офіційні друковані засоби масової інформації із зазначенням суті рішення, порядком ознайомлення та порядком оскарження.

Стаття 89. Порядок доведення до відома адміністративного акта

1. Адміністративний акт протягом трьох днів з дня його реєстрації за клопотанням особи вручається їй під розписку або надсилається поштою, в тому числі електронною поштою, чи іншими засобами зв’язку за зазначеною нею адресою.

У разі потреби адміністративний акт надсилається визначеним в адміністративному акті виконавцям, про що повідомляється особа.

2. Про вручення адміністративного акта особисто, надсилання поштою, в тому числі електронною поштою, чи іншими засобами зв’язку особі або визначеним в акті виконавцям, а також про оприлюднення адміністративного акта у випадках, передбачених цим Кодексом, відповідно до правил діловодства робиться відмітка у матеріалах адміністративної справи.

Через п’ять днів після надсилання адміністративного акта поштою він вважається доведеним до відома особи, крім випадків, коли такий акт не надійшов або надійшов пізніше. За наявності сумнівів факт та час доведення адміністративного акта до відома особи доказується адміністративним органом.

3. Недоведення адміністративним органом адміністративного акта в установленому порядку до відома особи (осіб) є підставою для продовження строків для його оскарження.

Стаття 90. Надання копії адміністративного акта особам, які не були учасниками адміністративного провадження

1. За письмовою заявою фізичної або юридичної особи, яка вважає, що прийняте за результатами розгляду адміністративної справи рішення порушує або може порушити її права, свободи або законні інтереси, цій особі видається адміністративним органом копія адміністративного акта, про що робиться відповідна відмітка у матеріалах адміністративної справи.

2. Копія адміністративного акта видається за умови дотримання вимог закону щодо заборони поширення відомостей, що містять державну таємницю або іншу охоронювану державою інформацію та конфіденційну інформацію про особу без її згоди, крім випадків, коли ця інформація є суспільно значимою або є предметом громадського інтересу і право громадськості знати цю інформацію переважає право на її захист.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]