Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
doc_125659[1].doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
282.11 Кб
Скачать

Глава 1. Ініціювання адміністративного провадження за заявою особи

Стаття 53. Право на звернення із заявою

1. Право на звернення із заявою відповідно до цього Кодексу має особа, яка є правосуб’єктною і вважає за необхідне звернутися до адміністративного органу з проханням щодо забезпечення реалізації своїх прав і свобод або сприяння у реалізації законних інтересів чи виконанні передбачених законом обов’язків.

2. Заяву може бути подано як окремою особою (індивідуальна), так і групою осіб (колективна).

Стаття 54. Форма заяви

1. Заява подається в усній чи письмовій формі.

2. Усна заява викладається заявником на особистому прийомі і фіксується з дотриманням зазначених у статті 57 цього Кодексу вимог посадовою або службовою особою адміністративного органу, яка проводить особистий прийом, та підписується заявником.

3. Юридична особа подає заяву лише у письмовій формі.

4. Письмова заява подається адміністративному органу особисто заявником або через представника, повноваження якого оформлені відповідно до законодавства, або надсилається поштою, в тому числі електронною, чи з використанням інших засобів зв’язку.

5. Заява, що подається у формі електронного документа, повинна відповідати вимогам законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

6. Форма заяви повинна бути максимально спрощеною і, як правило, викладатися у вигляді бланків (анкет, формулярів).

Стаття 55. Зміст заяви

1. Заява повинна містити:

1) найменування адміністративного органу, якому вона подається;

2) ім’я (найменування) заявника, місце проживання (місцезнаходження), а також номер контактного телефону, адреса електронної пошти, якщо такі є;

3) зміст порушеного питання та виклад обставин або доказів. У заяві можуть бути викладені інші відомості, необхідні для вирішення питання, задоволення прохання заявника;

4) підпис заявника або його представника із зазначенням дати.

У випадках, передбачених законом, до заяви додаються відповідні документи.

2. Якщо заява подається представником особи, у ній зазначаються ім’я представника, його поштова адреса, а також номер засобу зв’язку, адреса електронної пошти, якщо такі є.

Стаття 56. Порядок подання заяви

1. Заява подається адміністративному органу, до повноважень якого належить вирішення порушених у ній питань.

2. Заява подається разом з документами, необхідними для її розгляду, або їх копіями.

Після вирішення адміністративної справи, що розглядається за заявою, оригінали документів повертаються заявникові, якщо інше не передбачено законом.

3. Якщо заява подається представником особи, до неї додаються документи, які підтверджують його повноваження.

4. Адміністративний орган у межах своїх повноважень сприяє особі в оформленні та поданні заяви.

Стаття 57. Особистий прийом

1. Посадові або службові особи адміністративного органу проводять особистий прийом заяв, крім випадків, передбачених законом.

2. Особистий прийом проводиться за встановленим графіком із зазначенням місця і часу прийому. Особистий прийом повинен проводитись адміністративним органом, який надає адміністративні послуги — не менше 34 годин на тиждень, в тому числі в суботу — не менше 4 годин.

3. Доступ до місця проведення особистого прийому повинен бути вільним.

4. Посадова або службова особа адміністративного органу, яка проводить особистий прийом, зобов’язана:

1) з’ясувати суть порушеного питання;

2) роз’яснити особі її права та обов’язки;

3) розглянути представлені документи, їх повноту, якщо це можливо зробити невідкладно (без невиправданих витрат часу), та повідомити особі передбачуваний строк розгляду її справи;

4) вжити відповідно до цього Кодексу інших заходів для розгляду та вирішення справи.

5. Посадова або службова особа адміністративного органу, яка проводить особистий прийом, має право:

1) вимагати від особи пред’явлення документа, що посвідчує особу. Відсутність такого документа не може бути підставою для відмови в особистому прийомі, крім випадків, коли без ідентифікації заявника адміністративне провадження не може бути відкрите;

2) вимагати від представника особи пред’явлення документів, що підтверджують його повноваження;

3) запропонувати особі подати додаткові документи та відомості, які відповідно до законодавства необхідні для розгляду порушеного нею питання;

4) залучати у разі потреби в установленому порядку до участі у розгляді порушеного питання фахівців відповідного адміністративного органу або отримувати у них консультацію.

Стаття 58. Порядок реєстрації заяви

1. Заява підлягає реєстрації відповідно до правил діловодства у день її надходження до адміністративного органу.

Реєстрація заяви, переданої у формі електронного документа, здійснюється з дотриманням вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

2. Особі не може бути відмовлено в прийнятті та реєстрації заяви.

3. Адміністративний орган видає або надсилає заявнику довідку із зазначенням дати і номера реєстрації його заяви, крім випадків, коли адміністративна справа вирішується невідкладно.

Стаття 59. Залишення заяви без руху

1. У разі коли заяву подано з порушенням встановлених вимог або до заяви не додані необхідні для її розгляду документи, адміністративний орган залишає заяву без руху та протягом трьох днів з дня її отримання, а при особистому прийомі у разі можливості негайно вручає або надсилає заявникові письмове повідомлення про необхідність усунення недоліків із зазначенням способу їх усунення, правових підстав для залишення заяви без руху та роз’ясненням порядку оскарження такого рішення.

Адміністративний орган встановлює заявникові строк, достатній для усунення недоліків.

У разі усунення недоліків у строк, встановлений адміністративним органом, заява вважається поданою у день первинного її подання до адміністративного органу.

Стаття 60. Надіслання заяви за належністю

1. У разі коли вирішення порушених у заяві питань не належить до компетенції адміністративного органу, заява не пізніш як у триденний строк надсилається разом із супровідним листом за належністю адміністративному органу або іншим суб’єктам, передбаченим статтею 1 цього Кодексу, для розгляду по суті, про що повідомляється заявник. У такому разі часом подання заяви вважається момент, коли заяву отримано компетентним адміністративним органом.

Стаття 61. Заяви, що не підлягають розгляду

1. Не розглядається повторна заява, подана до того самого адміністративного органу від тієї самої особи з одного і того самого питання, якщо перша заява вирішена по суті.

Про припинення розгляду такої заяви адміністративний орган письмово повідомляє заявника із зазначенням підстав відмови у розгляді.

2. Не підлягає розгляду заява, в якій порушені питання, що були предметом судового розгляду і щодо яких постановлене судове рішення про відмову у задоволенні вимог заявника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]