Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
doc_125659[1].doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
282.11 Кб
Скачать

Глава 4. Зупинення або закриття адміністративного провадження

Стаття 73. Зупинення адміністративного провадження

1. Адміністративний орган може тимчасово зупинити адміністративне провадження, в тому числі за клопотанням особи, з таких підстав:

1) визнання безвісно відсутньою фізичної особи, яка звернулася до адміністративного органу із заявою або скаргою;

2) хвороби фізичної особи — учасника адміністративного провадження або особи, що залучається до розгляду адміністративної справи, яка перешкоджає всебічному, повному та об’єктивному вирішенню справи;

3) реорганізації юридичної особи, що перешкоджає ефективній участі у адміністративному провадженні.

2. Адміністративне провадження поновлюється за ініціативою адміністративного органа або за клопотанням особи не пізніше ніж у триденний строк після усунення обставин, що викликали зупинення адміністративного провадження.

Стаття 74. Закриття адміністративного провадження

1. Учасник, за ініціативою якого відкрите адміністративне провадження, може відмовитися від продовження такого провадження. Відмова учасника, за ініціативою якого відкрите адміністративне провадження, є підставою для закриття адміністративного провадження, за винятком випадків, коли питання, що є предметом розгляду адміністративної справи, становить публічний інтерес або якщо закриття адміністративного провадження неможливе за законом.

2. Адміністративне провадження не може бути відкрито у разі, якщо:

1) заяву або скаргу подано особою, яка не має правосуб’єктності відповідно до цього Кодексу;

2) розгляд і вирішення питань, викладених у заяві або скарзі, не належить до компетенції адміністративного органу, що отримав заяву або скаргу. Адміністративне провадження з приводу такої заяви або скарги закривається в день їх надсилання відповідному адміністративному органу;

3) смерті заявника чи оскаржувача (фізичної особи) або ліквідації заявника чи оскаржувача (юридичної особи), якщо у цих випадках не допускається правонаступництва;

4) стосовно цієї адміністративної справи є рішення суду, яке набрало законної сили;

5) у встановлений адміністративним органом строк не було усунуто недоліки заяви або скарги.

3. У разі коли учасники адміністративного провадження за скаргою досягли згоди на будь-якій стадії провадження, адміністративний орган приймає рішення про закриття такого провадження за умови, що дії учасників не суперечать закону та не порушують прав і законних інтересів інших фізичних та/або юридичних осіб.

Глава 5. Розгляд та вирішення адміністративної справи

Стаття 75. Розгляд та вирішення адміністративної справи при особистому зверненні особи

1. Якщо задоволення прохання заявника не потребує додаткових документів та відомостей, залучення інших учасників чи осіб до розгляду адміністративної справи, проведення експертизи чи вчинення інших підготовчих дій для з’ясування обставин справи, адміністративна справа може бути розглянута та вирішена негайно (невідкладно) у присутності особи при її особистому зверненні, за винятком випадку, коли негайне вирішення справи неможливе без невиправданих витрат часу або впливає на об’єктивність і законність рішення.

Стаття 76. Розгляд та вирішення адміністративної справи у письмовому провадженні

1. Адміністративна справа розглядається у письмовому провадженні, якщо не може бути розглянута у порядку, визначеному статтею 75 цього Кодексу, і при цьому задоволення прохання заявника не потребує залучення інших учасників адміністративного провадження та осіб, які сприяють розгляду адміністративної справи.

2. Адміністративна справа також може бути вирішена у письмовому провадженні, якщо усі особи відмовилися від участі у адміністративному провадженні або якщо заслуховування може не проводитися або не проводиться. Відмова від участі у адміністративному провадженні повинна бути письмова оформлена і додана до матеріалів справи.

Стаття 77. Розгляд та вирішення адміністративної справи із заслуховуванням учасників адміністративного провадження

1. У разі неможливості вирішення адміністративної справи у порядку, передбаченому статтями 75 і 76 цього Кодексу, адміністративна справа розглядається та вирішується із залученням інших учасників адміністративного провадження.

Стаття 78. Заслуховування учасників адміністративного провадження

1. Учасники адміністративного провадження мають право бути вислуханими адміністративним органом до прийняття рішення у адміністративній справі.

Право бути вислуханим реалізується шляхом надання особою адміністративному органу своїх пояснень та заперечень у письмовій, усній чи іншій зручній для особи формі.

2. Заслуховування може не проводитися, якщо:

1) передбачається прийняття позитивного (сприятливого) адміністративного акта, який не зачіпає прав та законних інтересів інших осіб;

2) адресат адміністративного акта відмовився від заслуховування, про що зазначено у матеріалах адміністративної справи;

3) прохання заявника є очевидно безпідставним.

3. Заслуховування не проводиться, якщо:

1) необхідно вжити негайних дій для запобігання шкоді чи для захисту публічних інтересів;

2) відповідно до закону вимагається негайне прийняття рішення.

4. У разі необхідності адміністративний орган перед вирішенням справи проводить слухання в адміністративній справі.

Стаття 79. Підстави проведення слухання в адміністративній справі

1. Слухання в адміністративній справі (далі — слухання) проводиться з метою забезпечення всебічного, у повному обсязі, швидкого та об’єктивного з’ясування обставин адміністративної справи, особливо з кількома учасниками провадження.

2. Слухання обов’язково проводиться:

1) при наявності в учасників адміністративного провадження протилежних інтересів;

2) в інших випадках, передбачених законодавством.

3. Слухання не проводиться, якщо:

1) всі учасники адміністративного провадження відмовилися від участі у слуханні, про що зазначено у матеріалах адміністративної справи;

2) відповідно до закону вимагається негайне прийняття рішення.

Стаття 80. Організація (підготовка) проведення слухання

1. Адміністративний орган запрошує на слухання учасників адміністративного провадження та осіб, які сприяють розгляду адміністративної справи, відповідно до вимог статті 38 цього Кодексу.

Запрошення має бути отримано учасником адміністративного провадження або особою, яка залучається до розгляду адміністративної справи, не пізніше ніж за п’ять днів до дня проведення слухання.

2. Слухання, як правило, проводиться у приміщенні адміністративного органу. В обґрунтованих випадках за рішенням адміністративного органу слухання може проводитися в іншому місці, зручному для учасників адміністративного провадження та осіб, які сприяють розгляду адміністративної справи, у тому числі в іншому населеному пункті у межах юрисдикції адміністративного органу.

Стаття 81. Порядок проведення слухання

1. Слуханням керує посадова або службова особа адміністративного органу (далі — головуючий).

2. Перед початком слухання головуючий проводить перевірку явки всіх учасників адміністративного провадження. Особи, які не є учасниками, можуть бути присутніми на слуханні лише з дозволу головуючого.

Головуючий роз’яснює учасникам адміністративного провадження їх права та обов’язки, а також розглядає їх клопотання.

3. Слухання розпочинається з оголошення головуючим суті адміністративної справи (порушеного питання).

Під час слухання адміністративний орган заслуховує доводи, заперечення, пояснення учасників адміністративного провадження, пояснення осіб, які сприяють розгляду адміністративної справи, розглядає отримані документи та відомості, перевіряє та оцінює зібрані докази, вчиняє інші дії, необхідні для вирішення справи.

Порядок проведення слухання може бути змінено головуючим з метою забезпечення об’єктивності та оперативності вирішення адміністративної справи з урахуванням думки учасників адміністративного провадження.

4. Учасники адміністративного провадження під час слухання мають право відповідно до цього Кодексу подавати усні та письмові пояснення, брати участь в дослідженні доказів, доводити інші обставини, що мають значення для вирішення адміністративної справи, а також користуватися іншими процедурними правами, передбаченими цим Кодексом.

5. Учасники адміністративного провадження мають право подавати документи та інші докази під час слухання, заявляти клопотання, якщо з поважних причин це неможливо було зробити до початку слухання.

6. Учасники адміністративного провадження зобов’язані дотримуватися порядку та взаємоповаги під час слухання в адміністративній справі, виконувати інші вимоги головуючого (щодо черговості, тривалості виступів тощо).

Головуючий має право видалити із засідання особу, що не дотримується зазначеного порядку.

7. Адміністративний орган повинен проводити слухання таким чином, щоб вирішити адміністративну справу, як правило, в одному засіданні.

Стаття 82. Протокол слухання

1. Під час слухання головуючим або уповноваженою головуючим службовою особою адміністративного органу ведеться протокол, у якому зазначається:

1) дата, час і місце проведення слухання;

2) найменування та адреса адміністративного органа, який розглядає адміністративну справу, прізвище, ім’я, по батькові, посада головуючого;

3) перелік учасників адміністративного провадження, які беруть участь у слуханні;

4) суть адміністративної справи, що розглядається;

5) зміст пояснень, заперечень та інших доводів учасників адміністративного провадження;

6) відомості про процедурні дії та прийняті процедурні рішення.

У протоколі також робиться відмітка про роз’яснення учасникам адміністративного провадження їх прав та обов’язків.

2. Протокол слухання підписується головуючим та учасниками адміністративного провадження.

Відмова учасника адміністративного провадження підписати протокол слухання не впливає на юридичну силу протоколу.

3. Зауваження учасників адміністративного провадження до змісту протоколу викладаються окремо, підписуються особами, які їх висловили, та оформляються як додаток до протоколу, про що робиться відповідний запис у протоколі.

Розділ IV. АДМІНІСТРАТИВНИЙ АКТ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]