Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema 8_2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
83.97 Кб
Скачать

3. Готівкові операції підприємства: сутність, порядок проведення.

Підприємства усіх типів і форм власності мають право здійснювати розрахунки між собою, а також з фізичними особами не тільки у безготівковому порядку а і готівкою. Такі розрахунки можуть проводитись як за рахунок коштів, одержаних із комерційних банків, так і за рахунок виручки, яка надходить підприємствам від реалізації товарів, інших надходжень у готівковій формі. Лише виплати пов’язані з оплатою праці, і виплату дивідендів підприємства мають право здійснювати виключно за рахунок готівки одержаною в банку.

Дане обмеження викликане необхідністю забезпечення своєчасної і повної сплати підприємствами податків і внесків до державних цільових фондів у порядку і строки, визначені чинним законодавством, а також дотримання зафіксованих у колективних договорах строків виплати заробітної плати.

Отримання готівки з поточного рахунку здійснюється з використанням грошового чека. Виписуючи грошовий чек, підприємство тим самим дає розпорядження банку видати вповноваженій особі зазначену в чеку суму готівки.

Розрахунки готівкою підприємства всіх видів діяльності та форм власності проводиться з оформленням таких документів: податкових накладних, прибуткових і видаткових касових ордерів, касового або товарного чека, квитанції, договору купівлі-продажу, актів про закупівлю товарів, виконання робіт, надання послуг або інших документів, які засвідчують факти якоїсь діяльності, що підлягає оплаті. Форми податкової накладної, ведення книг обліку, придбання та продажу товарів, порядок їх замовлення, систему обліку цих операцій визначає Державна податкова адміністрація.

Для підприємств в Україні, які мають рахунки в установах банку і здійснюють касові операції, обмеження у використанні готівки у розрахунках пов’язане лише з законодавчо встановленим порядком щодо необхідності додержання лімітів залишків готівки у межах лімітів на кінець дня, які встановлюються їм комерційними банками. Ці ліміти розраховують виходячи з обсягу касових оборотів підприємств, режиму та специфіки діяльності підприємств, їх відокремленості від банківської установи, графіку заїзду інкасаторів тощо. Усю готівку понад встановлених лімітів підприємства зобов’язані здавати в банк для зарахування на їхні рахунки.

Якщо підприємство має податкову заборгованість і одночасно здійснює розрахунки готівкою, сума цих коштів ураховується як фактичні залишки готівки в касі з наступним їх порівнянням із встановленим лімітом каси.

За перевищення лімітів, яке вважається порушенням касової дисципліни, підприємства несуть відповідальність, у тому числі у вигляді штрафів, які за поданням банківських установ накладаються податковими органами.

Приймання готівки касами підприємств проводиться за відповідно оформленими (підписаними готівковим бухгалтером або особою, ним уповноваженою) прибутковими касовими ордерами. Видача готівки касами підприємства здійснюється за видатковими касовими ордерами або за належно оформленими платіжними відомостями.

На кожному підприємстві у встановлені керівником строки (але не рідше одного разу на квартал) проводиться ревізія каси.

Відповідальність за дотримання касової дисципліни покладається на керівників підприємств, головних бухгалтерів, керівників фінансових служб і касирів.

106

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]