Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Призначення і роль АСУЗТ для вирішення завдань...doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2.87 Mб
Скачать
  1. Мікропроцесорна техніка, що застосовується на залізничному транспорті.

Останніми роками особливо швидкими темпами розвиваються мікропроцесорні обчислювальні і логічні засоби. Основу їх складають великі інтегральні схеми(БІС). Виготовлення інтегральних електронних схем ґрунтоване на впровадженні в пластинку напівпровідникового матеріалу за допомогою спеціальних технологій домішок інших матеріалів, внаслідок чого елементи цієї пластинки придбавають функції різних електродних компонентів(транзисторів, резисторів, конденсаторів та ін.) і забезпечуються потрібні електричні з'єднання їх один з одним.

Рівень технології виробництва БІС такий, що на кремнієвій пластинці розміром 5X6 мм і завтовшки 0,2 мм вдається синтезувати більше 10 000 електронних компонентів.

У однокристалевих мікропроцесорах одна інтегральна схема містить в собі усі основні елементи процесора ЕОМ : арифметично-логічний пристрій, облаштування управління і облаштування зв'язку із зовнішнім світом(інтерфейс). Зазвичай такі мікропроцесори працюють із словами завдовжки 8 біт. Для компонування складних систем здійснюється ділення повної схеми процесора на частини так, щоб кожна БІС була закінченим конструктивним вузлом. У такі вузли виділяються БІС, що виконують функції оперативної пам'яті ЕОМ, постійного прибудую, що запам'ятовує. Агрегація БІС, що містять різні конструктивні вузли, дозволяє конструювати дуже компактні, надійні і недорогі МІКРОЕОМ, які у своїх максимальних конфігураціях вже конкурентоздатні з середніми ЕОМ третього покоління.

Прикладом масового використання мікропроцесорів є кишенькові калькулятори. Основою калькулятора є мікропроцесор, постійна пам'ять якого містить програми, що викликаються в роботові натисненням клавіш на пульті приладу.

У АСУЗТ мікропроцесорні системи застосовуються при створенні автоматизованих робочих місць, для підготовки і передачі даних, обробки інформації про перевізний процес на станціях. Це МІКРОЕОМ СМ, що випускаються вітчизняною промисловістю, 1800, ЛИУС-2(Мікродат), «Електроніка-60», «Електроніка-100», облаштування ТАП-34, що поставляються промисловістю ВНР, «Роботрон-1517», що випускаються в ГДР, і ряд інших. Парк використовуваних МІКРОЕОМ постійно розширюється.

Мікро ЕОМ СМ-1800 базуються на мікропроцесорах КР580, ИК80А. Час виконання команд складає декілька мілі секунд. Загальний об'єм пам'яті цієї машини, що адресується, дорівнює 64 До байт. У комплект ЕОМ входять накопичувачі на гнучких магнітних дисках, дисплеї, алфавітно-цифрові друкуючі пристрої, облаштування введення-виведення даних на перфострічці. З використанням СМ-1800 на залізницях реалізовані концентратори повідомлень, що дозволяють вводити в цю машину інформацію 16 низько швидкісним каналам, а потім передавати усю зібрану інформацію по одному швидкісному каналу в ЕОМ ДВЦ. При цьому забезпечується контроль інформації і виправлення помилок в режимі діалогу з оператором, що передав повідомлення. СМ-1800 застосовуються для контролю і підготовки натурних листів на станціях, рішення ряду інших завдань. Машина має модулі зв'язки з керованим об'єктом, що дозволяють вводити сигнали від дискретних двопозиційних датчиків(реле), число-імпульсні та аналогові сигнали, виводити сигнали, що управляють.

Вітчизняна мікропроцесорна апаратура ЛИУС-2 використана в якості технічної бази системи автоматизації управління сортувальною гіркою.

Облаштування ТАП-34 базуються на мікропроцесорі типу Ин-тіл - 8080, до якого підключені накопичувач на гнучкому магнітному диску, дисплей, клавіатура, перфострічкові ввідні пристрої, облаштування друку. Об'єм пристроїв, що запам'ятовують, складає 56 До байт. ТАП-34 використовують на деяких станціях для оформлення комплектів первинних перевізних документів з автоматичним введенням інформації в ЕОМ дорожнього обчислювального центру. Є досвід ведення на базі ТАП-34 повагонної моделі сортувального парку, підготовки і видачі сортувальних листків, натурних листів потягів.

Сфери практичного використання мікропроцесорної техніки в АСУЖТ постійно розширюються. Намічені до широкого використання в АСУЖТ нові МІКРОЕОМ(СМ-1810, ЄС - 1840) працюють з 16 - бітовими словами, мають можливість підключення багатьох ефективних периферійних пристроїв, достатні для ефективного вирішення багатьох завдань АСУ.