Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Призначення і роль АСУЗТ для вирішення завдань...doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2.87 Mб
Скачать
  1. Призначення і роль асузт для вирішення завдань оперативного управління перевезеннями і регулювання руху поїздів.

АСУЗТ - система збору і переробки інформації, необхідної для управління роботою залізничного транспорту з метою забезпечення його ефективного функціонування.

Основна мета створення і розвитку АСУЗТ — вдосконалення управління залізничним транспортом і передусім організацією перевізного процесу, оптимізація планування усіх видів і оперативного керівництва роботою підрозділів залізничної мережі, забезпечення найкращого використання технічних засобів транспорту, високих економічних показників і високої продуктивності праці.

Автоматизована система покликана забезпечити обчислювальними послугами усі рівні управління і підрозділу залізничного транспорту. Отже, структура АСУЗТ повинна відповідати прийнятій структурі управління на залізничному транспорті.

Принцип інтегрованої обробки даних в АСУЗТ - одноразове введення і її багатократне використання. Реалізація цього принципу дозволяє мінімізувати роботи по введенню інформації, реалізується шляхом створення інформаційних банків даних(ІБД).

Однією із складових ІБД є динамічна модель перевізного процесу(ДМПП), яка містить відомості про кожну одиницю рухомого складу. Модель є динамічною, тому необхідно щоб інформація передавалася в ИБД. Під година переходу потягів і вагонів з дороги на дорогу інформація передається з одного ИВЦ на інший ИВЦ, що виключає необхідність повторного введення інформації.

АСУЗТ має ієрархічну(багаторівневу) структуру. АСУЗТ на Україні будується як трирівнева система:

У цій багаторівневій структурі існують вертикальні і горизонтальні зв'язки. Від низу до верху йде звітна інформація, а зверху вниз - розпорядча.

Існує зв'язок з іншими не транспортними організаціями і іншими видами транспорту.

Принцип першого керівника - розробка і впровадження нової АСУ на підприємстві повинні здійснюватися під керівництвом першого керівника.

ФП - функціональна підсистема.

ІО - інформаційне забезпечення.

КТС - комплекс технічних засобів.

МПО - математичне і програмне забезпечення.

АСУЗТ - комплексна система, що реалізовує усі глобальні функції управління експлуатаційної діяльності.

Кожну глобальну функцію реалізує окрема функціональна підсистема. Функціональна підсистема включає групу взаємозв 'язаних завдань із спільними цілями, загальними початковими даними і з інтегрованою їх обробкою.

АСУЗТ включає завдання:

1. організація вагонопотоків і ПФП;

2. розробка ГДП;

3. розрахунок технічних норм експлуатаційної роботи;

4. оперативне управління перевезеннями.

Інформаційне забезпечення - сукупність даних, що зберігаються в ЕОМ і на паперових носіях(документах), а також методи створення і використання інформаційних масивів. Ділиться на внутрішньо машинний і зовнішньо машинний.

Внутрішньо машинні - інформаційних масивів, що знаходяться в оперативній пам' яті ЕОМ і на магнітних носіях. Зовнішньо машинний - система класифікаторів та кодування інформації, сукупність уніфікованих документів, методичні і інструктивні матеріали. До цієї інформації людина має доступ і без ЕОМ.

Комплекс технічних засобів включає три групи пристроїв :

> ЕОМ;

> система передачі даних(СПД), дозволяє обмінюватися даними користувачеві і ЕОМ;

> облаштування введення і відображення інформації.

Математичне і програмне забезпечення - комплекс алгоритмів, програм - описів і інструкцій, призначених для вирішення завдань АСУ. Розрізняють універсальне програмне забезпечення і спеціальне. Універсальне потрібне для управління роботою технічних засобів. Спеціальне, призначене для реалізації завдань, що входять у функціональні підсистеми.

При розробці АСУЗТ, як і будь-якої іншої аналогічної використовується набір основних принципів і підходів щодо їх створення. Доцільно проаналізувати ті з них, які знайшли своє застосування при побудові автоматизованих систем на залізничному транспорті в галузі експлуатаційної роботи.