Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика настя.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
129.54 Кб
Скачать

Українська державна академія

залізничного транспорту

Кафедра «Маркетинг на транспорті»

Звіт

про виробничу економіко-маркетингову практику

на Південній залізниці

Студент

(ФЕТ, 4 курс, 5-4-М) ________ Артьоменко А.П.

Керівник практики

від підприємства _________ Дюкарева Е.А.

Керівник практики

від академії _________ Дергаусова А.А.

Харків 2012

Зміст

Вступ

1.Характеристика підприємства як суб’єкта господарювання

1.1 Історична довідка Південної залізниці

1.2 Мета і завдання функціонування об’єкта

1.3 Напрямки і види діяльності Південної залізниці

1.4 Нормативно – законодавча база функціонування Південної залізниці

2. Система планування

3.Маркетингова діяльність підприємства

3.1 Постановка проблеми

3.2 Нечіткий розподіл обов’язків маркетингових відділів

3.3 SWOT- аналіз підприємства

Висновки

Використана література

Вступ

Метою даної виробничої управлінсько-економічної практики є закріплення теоретичних знань, отриманих при вивченні професійно-орієнтованих досвіду, необхідного для майбутньої роботи, вироблення і розвиток навичок самостійного визначення окремих питань, при розробці планів економічного, соціального і організаційного розвитку підприємства, а також техніко-економічного аналізу при роботі в ринкових умовах.

Залізничний транспорт займає дуже важливе місце у народногосподарському комплекси та соціальній сфері держави, є однією з важливих базових галузей економіки України. Діяльність залізничного транспорту их частини єдиної транспортної системи країни сприяє нормальному функціонуванню усіх галузей суспільного виробництва, соціальному і економічному розвитку та зміцненню обороноздатності держави, міжнародному співробітництву України.

Об’єктом виробничої управлінської - економічної практики є Управління Південної залізниці

Метою залізниці є своєчасне і якісне здійснення перевезень пасажирів, вантажів, забезпечення безпеки руху, розвиток сфери транспортного обслуговування народного господарства і населення у визначеному регіоні транспортної мережі

1.Характеристика підприємства як суб’єкта господарювання

Південна залізниця одна з найстаріших на мережі доріг. Довжина дороги складає більше 3000 км, розвернута довжина головних шляхів більше 4000 км. Дорога забезпечує транспортне обслуговування регіону з добувною промисловістю, машинобудівною індустрією та сільським господарством - це повністю Харківську, Сумську та Полтавську області та частину території інших прилеглих областей з населенням близько 20 млн. чоловік.

До складу залізниці входять:

- три регіональних представництва: Сумське, Полтавське та Куп'янське, основними функціями яких є: ефективне використання державного майна, управління процесом перевезень, урегулювання відносин з місцевими органами влади та рішення соціальних питань залізничників;

- 281 роздільний пункт, 161 станція відкрита для проведення вантажних операцій;

- 12 локомотивних депо;

- 6 вагонних депо;

- 15 дистанцій шляху;

- 5 шляхових машинних станцій;

- 6 дистанцій електропостачання;

- 8 дистанцій сигналізації та зв'язку;

- 7 дистанцій цивільних споруд;

- інформаційно - обчислювальний центр;

- будівельно-монтажний трест;

- 16 лікарень, 3 лінійних поліклініки, а також дошкільні заклади, бази відпочинку, санаторій - пансіонат в м. Євпаторія, санаторій "Південний" в м. Миргород, табір відпочинку школярів, 12 будинків культури та клубів, 2 палаци спорту, 6 стадіонів, 2 басейна, дитяча залізниця.

Управління здійснюється за галузевим принципом. 140 структурних підрозділів мають відокремлений баланс і представляють залізницю в різних інстанціях.

Магістраль Південної залізниці обслуговує більше 1000 промислових підприємства. Структура перевезень має індустріально - аграрний характер. 47% перевезень здійснюються електротягою, електрофіковано 33,5% шляху.

Транзитні перевезення складають близько 60% від усього обсягу вантажних перевезень. Залізниця здійснює зв'язок економічних районів країн СНД по головним напрямкам Північ - Крим - Кавказ.

За обсягами приміських пасажирських перевезень Харківський вузол - один із найбільших на Україні.

Та все ж незважаючи на скрутне фінансове становище дорога упродовж тривалого часу не має заборгованості перед працівниками по зароботной платі. Своєчасно проводяться також розрахунки з бюджетом і пенсійним фондом. Досягти цього допомагає система заходів по залученню до бюджету дороги додаткових доходів, передусім за сет підсобно-допоміжної діяльності, скорочення эксплуатацыонных витрат і повернення в оборот засобів, які находяться в дебіторській заборгованості. В умовах обоюдних неплатежем значно скоротити останню вдалося за счет проведення взаємозаліків. При цьому дорога має можливість отримувати необхідні їй для виконання перевезень матеріальні ресурси. З падінням обсягу виробництва виникло питання про якнайповніше використання наявного устаткування, збереження робочих місць, пошук нових джерел доходів. Для вирішення цих і інших питань було прийнято ряд неординарних рішень.

На дорозі поліпшено медичне обслуговування трудящих. Медичні заклади обладнані новітнім вітчизняним і зарубіжним устаткуванням, успішно використовуються найсучасніші методи діагностики і лікування, які дозволяють проводити повне клінічне, біохімічне і імунологічне обстеження, а також експрес-діагностику. У минулому році Південна залізниця прийняла із стін академії, технікумів і училищ більше 200 випускників різних ж.д. спеціальностей. Близько 50 чоловік отримали дипломи магістрів, що дозволило більше половині з них обійняти посади головних інженерів, заступників командирів структурних підрозділів. Це майбутня зміна, резерв керівних кадрів