Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика настя.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
129.54 Кб
Скачать

3. Маркетингова діяльність підприємства

Залізниця – дуже велика галузь народного господарства. А робота підприємств, станцій, локомотивних і вагонних депо, підприємств по перевезенням вантажів та пасажирів, технологічно нерозривно зв’язана. Затримки поїздів, браки по різноманітним причинам на одних дільницях залізничної сітки швидко починають відражатись на об’ємах та якості праці других дільниць та виробничих структур. Такий зв'язок спостерігається і в економічній ефективності. Різниця полягає лише у тому, що затримки та порушення графіку руху, графіків виробництва можна бачити, а взаємна залежність підприємства залізничного транспорту у економічній ефективності потребує спеціальних розрахунків по аналізу та оцінці кінцевих результатів діяльності. У зв’язку з цим маркетинг як наука і мистецтво керівника потребує на залізничному транспорті спеціальних досліджень та розробок.

У ході проходження виробничої практики мною були зроблені висновки, що на залізничному транспорті маркетолог – це керівник підприємства або об’єднання, який має спеціальну підготовку в межах керівництва транспортним виробництвом при розвинутому ринку перевезень, послуг та конкуренції.

Аналізуючи матеріали маркетингових досліджень, які надішли із залізниць, об’єднуючи досвід та методи роботи зі всіма учасниками перевізного процесу (відправник і одержувач вантажів, експедитор і т.п.), можна зробити висновок, що найбільш слабке місце у цій ціпочці – внутрішній маркетинг. Практично на всіх залізницях достатньо глибоко досліджені перспективи вивантаження вантажів, наявність вантажної бази, але зовсім не розкриті можливості залізниці по освоєнню існуючих потреб економіки регіонів у перевезеннях та нарощуванню перевізних можливостей на ближню і дальню перспективу.

Одна із основних проблем, яка гальмує проведення повноцінного маркетинга, полягає всередині самої залізничної галузі і також не потребує особливих витрат на її вирішення. Мова йде про проведення внутрішнього маркетинга у цілому по сіті та на окремих залізницях.

В теперішній час у достатньому обсязі надходить маркетингова інформація від клієнтів залізниці та навіть від її конкурентів. Однак не вистачає даних про розроблені новітні технології на транспорті, виникаючих при цьому проблемах, фактах закриття або відкриття окремих залізничних ділянок, планах перевезення значних партій для власних потреб та т.п. Маркетологи дізнаються про це дуже часто з великим запізненням, що приводить до зниження якості проведеного аналізу та до погрішностей у розробці об’ємів навантаження. Конкурентоспроможність представлених при цьому транспортних послуг знижується із-за несвоєчасного інформування клієнтів про нові і перспективні види техніки, технологій і послуг. Для вирішення цих проблем окрім предложених рішень, доцільна установка в маркетингових підрозділах відповідного обладнання для можливості участі спеціалістів у секторних нарадах та правах слухачів.

У всякому разі виникає питання про ключову роль керівників залізниць у становленні і укріплення мар кетових структур. Враховуючи можливість та складність вирішуючи маркетологом задач у щоденній практиці керівництва підприємством, треба особливу увагу звернути на необхідність регулярних робочих зустрічей керівників зі спеціалістами по маркетингу. Звіт про зроблену роботу та коректировка маркетингової стратегії повинні проходити у тісному контакті, оскільки неточно і неповно сформульована проблема може привести до знівечення маркетингових досліджень.