Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul_III_Budivnitstvo.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
603.65 Кб
Скачать

15.6. Запитання та завдання для самоконтролю

  1. Напишіть структурну формулу акрилової (найпростішої неграничної одноосновної карбонової) кислоти і рівняння реакції взаємодії цієї кислоти з метиловим спиртом. Складіть схему полімеризації продукту, що утворився.

  2. Як з карбіду кальцію і води, застосувавши реакцію Кучерова, отримати оцтовий альдегід, а потім вінілоцтову кис (вінілацетат). Напишіть рівняння відповідних реакцій. Складіть схему полімеризації вінілацетату.

  3. Які сполуки називають амінами? Складіть схему поліконденсації адипінової кислоти і гексаметилендіаміна. Назвіть полімер, що утворився.

  4. Як можна отримати вінілхлорид, маючи карбід кальцію, хлорид натрію, сірчану кислоту і воду? Напишіть рівняння відповідних реакцій. Складіть схему полімеризації вінілхлориду.

  5. Полімером якого неграничного вуглеводню є натуральний каучук? Напишіть структурну формулу цього вуглеводню. Як називають процес перетворення каучуку в гуму? Чим по будові і властивостям розрізняються каучук і гума?

  6. Напишіть рівняння реакцій отримання ацетилену і перетворення його в ароматичний вуглеводень. При взаємодії якої речовини з ацетиленом утворюється акрилонітрил? Складіть схему полімеризації акрилонітрилу.

  7. Напишіть структурну формулу метакрилової кислоти. Яка сполука утворюється при взаємодії її з метиловим спиртом? Напишіть рівняння реакції. Складіть схему полімеризації продукту, що утворюється.

  8. Які вуглеводні називають дієновими (діолефіни або алкадієни)? Наведіть приклад. Яка загальна формула виражає склад цих вуглеводнів? Складіть схему полімеризації бутадієну (дивінілу).

  9. Які вуглеводні називають олефінами (алкенами)? Наведіть приклад. Яка загальна формула виражає склад цих вуглеводнів? Складіть схему отримання поліетилену.

  10. Яка загальна формула виражає склад вуглеводнів етилену (олефінів або алкенів)? Які хімічні реакції найбільш характерні для них? Що таке полімеризація, поліконденсація? Чим відрізняються один від одного ці реакції?

  11. Які відмінності в складах граничних і неграничних вуглеводнів? Складіть схему утворення каучуку з дивінілу і стиролу. Що таке вулканізація?

  12. Які сполуки називають амінокислотами? Напишіть формулу найпростішої амінокислоти. Складіть схему поліконденсації амінокапронової кислоти. Як називають полімер, що утворюється при цьому?

  13. Які сполуки називають альдегідами? Що таке формалін? Яка властивість альдегідів лежить в основі реакції срібного дзеркала? Складіть схему отримання фенолоформальдегідної смоли.

  14. Як називають вуглеводні, представником яких є ізопрен? Складіть схему сополімеризації ізопрену та ізобутилену.

  15. Які сполуки називають елементоорганічними, кремнійорганічними? Вкажіть найважливіші властивості кремнійорганічних полімерів. Як впливає на властивості кремнійорганічних полімерів збільшення числа органічних радикалів, пов'язаних з атомами кремнію?

  16. Яка загальна формула виражає склад ацетиленових вуглеводнів (алкінів)? Як з Метану отримати ацетилен, потім вінілацетилен, а з останнього хлоропрен?

  17. Напишіть рівняння реакції дегідратації пропилового спирту. Складіть схему полімеризації отриманого вуглеводню.

  18. Які полімери називають стереорегулярними? Чим пояснюється більш висока температура плавлення і велика механічна міцність стереорегулярних полімерів в порівнянні з нерегулярними полімерами?

  19. Як одержують в промисловості стирол? Приведіть схему його полімеризації. Зобразіть за допомогою схем лінійну і тривимірну структури полімерів.

  20. Які полімери називаються термопластичними, термореактивними? Вкажіть три стани полімерів. Чим характеризується перехід з одного стану в інший?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]