Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_IND_robota_IEED_2013_Ovcharenko_V_V.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
189.95 Кб
Скачать

19

Міністерство освіти і науки України

ДВНЗ «КРИВОРІЗЬКИЙ національний університет»

Криворізький економічний інститут

Кафедра економічної теорії

та підприємництва

Методичні вказівки

до виконання індивідуальних робіт

з дисципліни «Історія економіки та економічної думки»

для студентів галузі знань 0305 «Економіка і підприємництво»

денної форми навчання

Кривий Ріг – 2013

Укладачі: Овчаренко В.В., старший викладач

Трохимчук В.В., асистент

Рецензент: Гавриш В.М., к.е.н., доцент

Відповідальний за випуск: Кравченко Н.В., в.о. зав. кафедри економічної теорії та підприємництва, к.е.н., доцент

Методичні вказівки виконано згідно з освітньо-професійною програмою підготовки бакалаврів галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво». В них наведені загальні та методичні вимоги до виконання індивідуальної роботи, запропоновані варіанти індивідуальних завдань, які складаються з теми реферату і проблемного питання, критерії оцінки захисту індивідуальної роботи, вказано літературні джерела.

Розглянуто на засіданні Схвалено на вченій раді

кафедри економічної теорії ФЕП та П

та підприємництва Протокол № _4_

Протокол № __5__ від _05.02.2014 р._

від__27.12.2013 р._

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………………..................................4

1. Загальні вимоги до виконання індивідуальної роботи…..………………………..5

2. Методичні вимоги до виконання індивідуальної роботи………………………….6

3. Варіанти індивідуальної роботи..…………………….…………............................8

4. Критерії оцінки захисту індивідуальної роботи…………………………………..12

Список рекомендованої літератури…………………………………………………..12

ВСТУП

Творче оволодіння економічною наукою передбачає ґрунтовне знання історії господарської діяльності народів різних країн у той чи інший період соціально-економічного розвитку, а також пізнавального досвіду минулих поколінь із дослідження суспільних проблем, який здійснює суттєвий вплив на формування сучасної теорії та політики. Цим пояснюється роль, яку відіграє дисципліна «Історія економіки та економічної думки» в навчальному процесі при підготовці висококваліфікованих спеціалістів з економіки, для яких бути освіченою людиною є об’єктивною необхідністю та природною потребою, одним із засобів орієнтування у часі і просторі.

Отже, історія економіки та економічної думки – це та наука, яка поряд з політичною економією формує фундамент економічного мислення, закладає навички систематизації оцінок головних економічних подій, бо неможливо зрозуміти сьогодення і передбачити майбутнє, не знаючи минулого. Глибоке вивчення цієї дисципліни дозволяє акумулювати господарський досвід, пізнати випробувані часом не тільки теоретичні положення, але й методологічні підходи дослідження, практичні рекомендації і можливі варіанти здійснення соціально-економічної політики.

Зміст курсу історії економіки та економічної думки потребує більш ефективних методів активізації пізнавальної діяльності студентів. У зв’язку з цим особлива роль відводиться індивідуальній роботі студента, виконання якої спрямоване на поглиблення знань, підтримку постійного інтересу до предмету, шляхом самостійного синтезування отриманої нової інформації, реалізації знань і вивчення програми.

Головна мета індивідуальних завдань з історії економіки та економічної думки полягає у сприянні підготовці економіста вищої категорії, здатного до творчого мислення і прийняття грамотно обґрунтованих економічних рішень.

Для досягнення вказаної мети в процесі роботи над індивідуальним завданням ставляться наступні завдання: виховання і розвиток економічного мислення; пізнання поступального процесу еволюції господарства та економічної науки; засвоєння економічних категорій, законів і принципів у їх історичних змінах; творче оволодіння необхідними знаннями; виявлення правильних теоретичних і практичних орієнтирів на основі вивчення альтернативних господарських устроїв та економічних поглядів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]