Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РІ пп XIX.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
4.49 Mб
Скачать

Початок національного відродження наприкінці XVIII — на початку XIX ст.

Національне відродження — термін, що набував поширення в XIX ст. та уособлював процеси, пов'язані з пробудженням національної свідомості бездержавних народів Європи. За змістом і формою національне відродження фактично було націотворенням. Чеський соціолог М. Грох визначив три стадії формування нації: перша – формування національної ідеї так званими національними будителями (представниками вузького кола мислителів з національної інтелігенції); друга – пропаганда національної ідеї широким масам народу; третя – згуртування нації, формування вимог створення національної державності (автономії або незалежності). Щодо України, то поч.. XIX – поч.. XX ст. це був період першої і другої стадії, тобто роботи національних будителів.

Заходи українського дворянства щодо відновлення автономії України

Українська течія суспільно-політичного руху з'явилася одразу ж після ліквідації автономії України і була пов'язана з опозиційною діяльністю української козацької старшини, що ще зберегла традиції активної участі у державному житті, неприязно ставилася до усяких змін, що йшли з Росії, обороняла давній лад і культуру. В останній чверті XVIII ст. вона ще плекала надію відновити автономію Гетьманщини. її настрої найбільше проявлялися в діяльності патріотичного гуртка в Новгород-Сіверському. До гуртка належали або були з ним пов'язані декілька десятків освічених представників відомих козацьких старшинських родів (Полетики, Капністи, інші). Майже всі вони отримали найкращу на той час освіту в Київській Академії та західноєвропейських університетах. Члени гуртка пропагували ідею української самостійності, поширювали твори, у яких, зокрема, давали високу оцінку діяльності Івана Мазепи, Павла Полуботка, боролися за права всього українського шляхетства й козацтва.

У 1787 р. Василь Капніст (1758 — 1823) очолив групу автономістів, яка опрацювала проект відновлення козацького війська. Російський уряд не прийняв такого роду пропозицій. Тоді частина української старшини зважилася на більш рішучий крок — встановлення безпосередніх зв'язків з прусським двором, настроєним, на її думку, на війну з Росією. У 1791 р. Василь Капніст приїхав (разом із братом) до Берліна, де мав зустріч з королівським канцлером. Капніста цікавило, чи підтримає Пруссія українське повстання в разі її війни з Росією. Проте відповідь була обережною. Пропонувалося повернутися до цього питання у випадку, якщо дійсно почнеться пруссько-російська війна. Однак пруссько-російські відносини незабаром нормалізувалися.

Наприкінці XVIII ст. опозиційний запал в середовищі козацької старшини став швидко згасати. Це було наслідком надання їй прав російського дворянства. Реальні царські привілеї притягували до себе сильніше, ніж перспектива боротьби з царизмом за Україну і зв'язана з цим небезпека. Однак аж до початку 40-х рр.

XIX ст. нащадки козацької старшини все ще виконували роль лідера національно-визвольної течії суспільно-політичного руху України. Але своє лідерство вони стверджували не у сфері політики, як це було раніше, а у сфері інтелектуальної діяльності. Перш ніж остаточно відійти у небуття, козацька еліта спалахнула справжнім феєрверком яскравих історичних, літературно-художніх і публіцистичних творів. Найвизначнішим історичним трактатом початку XIX ст. була «Історія Русів». Автор її належав до родини Полетиків. Головною ідеєю твору було ствердження права кожного народу на самостійний державний розвиток. Головний зміст книги складала розповідь про боротьбу українців проти польського і московського поневолення. У ній підкреслювалося порушення Москвою тих прав, що були визнані за Україною у 1654 р. «Історія Русів», що поширювалась у першій половині XIX ст. у рукописах, мала великий вплив на формування самостійницьких настроїв. Історик Олександр Оглоблин назвав «Історію Русів» «Декларацією прав української нації..., вічною книгою України».

Найвизначнішим літературним твором цього періоду була поема «Енеїда» Івана Котляревського (1769 — 1838), перша частина якої вийшла у світ 1798 р. їй судилася щаслива доля. З «Енеїди» починається нова українська література, яка ґрунтується на живій українській мові. Нагадаємо, що до Котляревського мовою художньої літератури була церковно-слов'янська, малозрозуміла для народу. Таким чином, І. Котляревський почав відвойовувати для українців надзвичайно важливу ділянку буття — художню літературу. Потім на основі літературної мови формувалася наукова, політична, військова, церковно-релігійна та інша термінологія, яка відкривала перед українцями можливість охарактеризувати власною мовою будь-яке доступне розумінню людини явище.

Перетворення живої української мови в літературну мало для народу величезне значення. Мова — душа народу. Філософи стверджують: «Український дух, що ожив, вперше проявляє себе у літературі». Історики уточнюють: з опублікуванням першої частини «Енеїди» Івана Котляревського починається українське національне відродження, тобто процес пробудження і формування самосвідомості народу, який проявляється у розвитку його духовної культури, прагненні відтворити власне історичне минуле, захисті мови.

Наслідком відродження стає виникнення і розвиток руху за відновлення власної національної держави.

Назва стадії

Характерні риси

Фольклорно-етнографічна стадія

Окремі дослідники-ентузіасти «винаходять» національність, збирають і публікують народні пісні, вивчають історію, мову, звичаї свого народу. Унаслідок цього вони знаходять аргументи, що певна етнографічна група є окремою спільнотою з погляду етнографії, філології та історії

Культурницько літературна стадія

Дослідження, здійснені на попередній стадії, трансформуються в певні ідеї, що поширюються серед освічених верств. Головним стає відродження мови, боротьба за розширення сфери її вжитку. Мова, що була раніше об'єктом дослідження, стає мовою, якою пишуться літературні твори, здійснюються переклади, ставляться театральні вистави тощо. Результатом цього стає поширення почуття національної свідомості серед широких суспільних верств

Політична стадія

Нація згуртована усвідомленням власної історії та мови, розгортає боротьбу за своє визволення. Зароджується масовий національний рух, який, у свою чергу, має привести до незалежності нації. Виникають політичні організації, створюються політичні програми з вимогами здобуття самоврядування, автономії та, врешті-решт, самостійності

У реальному житті наведені стадії часто перехрещувалися — у межах другої інколи зароджувалися елементи третьої або існували прояви першої стадії. У цілому цій схемі відповідають процеси українського національного відродження модерну добу.

Термін «відродження» вперше було вжито 1847 р. стосовно піднесення італійського національного руху. Зокрема, цього року в П'ємонті Камілло Кавур став видавати політико-економічну газету «Відродження», яка й дала назву у цьому рухові.