Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РІ пп XIX.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
4.49 Mб
Скачать

Селяни у складі населення Наддніпрянської України (на середину XIX ст.)

Правобережжя

Лівобережжя

Південь

Міста.

Розміщення промислових підприємств переважно у містах сприяло їх економічному зміцненню, зростанню міського населення. Протягом першої половини ХІХ ст. Чисельність городян зросла у три рази, а на Півдні, господарське освоєння якого здійснювалося на некріпосницький основі, у 4,5 рази.

Швидкий зріст міського населення у південних губерніях України був викликаний інтенсивною розбудовою морських портів, що мали загальноімперське значення – Одеси, Миколаєва, Херсона та ін. Одеса у 1817 р. була оголошена відкритим, вільним портом (порто-франко). Туди було дозволено безмитний ввіз зарубіжних товарів і безмитний їх продаж. Це сприяло перетворенню Одеси в одне з найбільших міст імперії.

Зростання кількості промислових робітників у Наддніпрянській Україні

Найбільші українські міста на середину XIX ст.

На середину століття із 850 міст і містечок українських земель лише 62 мали понад 10 тис. жителів, а 5 — понад 50 тис. жителів.

Сільськогосподарська спеціалізація регіонів Наддніпрянської України в першій половині XIX ст.

Наддніпрянська Україна

Правобережжя

Лівобережжя

Слобожанщина

Південь

Озима пшениця, цукрові буряки, картопля, жито, овес

Зернові культури, картопля, коноплі

Жито, овес, картопля, тютюн, льон на волокно

Пшениця (на експорт), льон на олію, тонкорунне вівчарство

Поглиблення сільськогосподарської спеціалізації сприяло розвитку внутрішньої торгівлі

Місце України в зовнішній торгівлі Російської імперії

Визначне місце належало Україні у зовнішній торгівлі Російської імперії. На початку XIX ст. Росія вела торгівлю в основному через Балтійське море. За півстоліття становище змінилося — зросла роль чорноморських і азовських портів: у 50-ті рр. до них уже перейшла третина експорту (вивозу). Основне місце в експорті займав хліб, особливо пшениця (близько 90%). Український хліб вивозили в Туреччину, Грецію, Південно-Європейські держави - Італію, Францію, а також в Англію. Через порти на Чорному і Азовському морях йшло до 87% загального хлібного експорту Росії. Крім хліба, експортувалися десятки видів іншої продукції рослинництва й тваринництва. В Австрію, Прусію, Царство Польське, Молдавію з України гнали худобу, а також вивозили мед, віск, рибу, риб'ячий клей тощо.

Значне місце належало Україні в загальноросійському імпорті (ввозі). З-за кордону привозилися головним чином продукти і предмети розкоші — вина, шовк, какао, перли, дорогий одяг і взуття, кава, чай, прянощі тощо. З початком промислового перевороту через українські порти все частіше ввозили машини і обладнання.

Особливості

Наддніпрянщина забезпечувала 78 % пшениці та 55 % вовни, які експортувалися з імперії (від загального обсягу)

У першій половині XIX ст. чорноморсько-азовські порти за обсягами перевезень значно випереджали балтійські порти. їх розвиток був пов'язаний з наближеністю до українських земель, де вироблялася експортна продукція