Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлова В.К. Основи бухгалтерського обліку 2006р...doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
4.45 Mб
Скачать

5.2 Етапи діяльності підприємства та їх облік

Щоб глибше розуміти бухгалтерський облік, його, по-перше, необхідно сприймати як систему. По-друге, доцільно бухгалтерсь­кий облік пов'язати з етапами діяльності суб'єкта підприємництва.

5.2.1 Основні етапи діяльності виробничого підприємства

Підприємство утворюється, як правило, з метою отримання прибутку. Щоб досягнути цієї мети, підприємство, маючи стартовий (статутний) капітал, насамперед, закупляє все необхідне для вироб­ництва: основні засоби, приладдя, сировину, матеріали, паливо та інше, тобто відбувається процес постачання. Результатом цього процесу є забезпечення підприємства необхідними ресурсами. На­ступним кроком досягнення мети (отримання прибутку) є процес виробництва. Щоб він відбувся, необхідно зі складу (або складів) передати (відпустити) у виробництво сировину, матеріали, паливо.

99

Рисунок 5.6 - Схема бухгалтерського обліку виробничого підприємства з використанням рахунків 8 класу

>^

U

я

2 »\

£ '2

?-,

X

я а.

к

X

я

1

0.

1

a

т я к

|

І

о.

.1

г

о

s

о а.

й £•

1

о

2 §

J

VJ

а,

CJ

1

X

>>

VO

я

ЯІ

X

и

І

1-; ІГЇ

ІІ

О

^>

U

s е-

Рисунок 5.7 - Схема бухгалтерського обліку виробничого підприємства з використанням рахунків 9 класу

101

-

Рисунок 5.8 - Схема бухгалтерського обліку виробничого підприємства з використанням рахунків 8 і 9 класів

102

Рисунок 5.9. Схема бухгалтерського обліку підприємства гуртової торгівлі з використанням для обліку витрат рахунків класу 8 і 9

103

Ha стадії виробництва робітники з використанням основних засо­бів, приладдя, сировини, матеріалів виробляють продукцію. Тобто на цій стадії повинні збиратися всі витрати, пов'язані з технологією виробництва: вартість матеріалів, палива, відпущених у виробницт­во, знос (амортизація) основних засобів, витрати на трудові ресурси (заробітна плата виробникам) та інші. З виробництва виходить го­това продукція, яка обліковується за собівартістю (за сумою всіх витрат) і зберігається на складі готової продукції.

Готова продукція відпускається покупцям. Це процес збуту (реалізації). Всі ці етапи діяльності підприємства добре описані на­веденою нижче схемою кругообігу коштів підприємства:

Гроші → Товар Виробництво →Готова продукція →Гроші1 і можуть бути для наочності представлені таким чином:

Рисунок 5.10 - Спрощена схема процесу господарювання1