Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлова В.К. Основи бухгалтерського обліку 2006р...doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
4.45 Mб
Скачать

Розділ 2

_________________

Бухгалтерський баланс

Після опанування Розділу 2 Ви повинні зрозуміти:

• що таке бухгалтерський баланс;

• в чому різниця між активними і пасивними статтями балан­су;

• зміст балансового рівняння;

• як змінюється баланс під впливом господарських операцій. Ви повинні вміти складати і "читати" бухгалтерський баланс.

Для бухгалтера-професіонала мало розуміти бухгалтерський баланс. Його треба відчувати, як композитор відчуває музику, ху­дожник - картину і т.п. Бухгалтер-професіонал повинен відчувати, як змінюється баланс після будь-якої господарської операції, і зна­ти, які господарські операції необхідні, щоб баланс був таким або інакшим. Тобто, в формі бухгалтерського балансу представляється результат всіх господарських операцій на підприємстві. Вважаємо за доцільне почати вивчення бухгалтерського обліку ніби з кінця - з балансу. Якщо людина розуміє суть балансу, то буде розуміти, чо­му так, а не інакше відображається ця чи інша господарська опера­ція в обліку.

2.1 Загальне поняття про бухгалтерський баланс

Слово "баланс" означає рівновага. Існує дуже багато різного роду балансів: баланс доходу і витрат, матеріальні баланси, трудові баланси і т.д. Всі вони будуються так: з одного боку показується звідки беруться матеріали, трудові ресурси та інше, а з другого -

26

куди вони витрачаються. Наприклад, матеріальний баланс може ви­глядати таким чином (табл.2.1):

Таблиця 2.1 - Схема матеріального балансу за січень 200Хр.

Джерела утворення

Тн

Використання

Тк

Залишок на початок

10

Використано на виробництві

25

Власне виробництво

20

Реалізовано

6

Купівля

15

Залишок на кінець

14

Всього

45

Всього

45

Цей баланс схожий з бухгалтерським балансом, але і відрізня­ється від нього. Різниця, насамперед, заключається в тому, що цей баланс робиться за якійсь період часу: за місяць, за рік, за добу, тобто такий баланс характеризує явища за якійсь період часу і на­зивається періодичним документом. А бухгалтерський баланс - це моментний документ. Він складається на момент часу: на 1.01, на 31.12, на 1.07 і т.д.

Бухгалтерський баланс може складатися на будь-яку дату, але, як правило, на підприємствах баланс складається на звітну дату, а ось в банках баланс робиться станом на кожний день.

Наведемо примітивний приклад балансу: сьогодні у Вашій ки­шені є 5 грн.1 Якщо абстрагуватися від всього іншого, що Ви маєте, то баланс Ваш буде виглядати наступним чином:

______Баланс (1) читача на сьогодні, (грн.)_____________

Сума

Сума

Гроші

5

Власні гроші

5

Бланс(підсумок)

5

Баланс(підсумок)

5

Тобто, баланс показує, що ви маєте 5 гривень (ліва сторона ба­лансу), і ці гроші належать Вам (права сторона балансу). Ви хочете піти на ринок, але цих грошей не вистачає, щоб зробити необхідні покупки, тому Ви позичаєте 20 грн. у товариша. Після цієї події Ваш баланс буде виглядати наступним чином:

_________________________

1 У цьому прикладі суми грошових коштів показані у гривнях, а в подальшому для скла­дання балансів підприємства усі статті представлятимуться у тис. грн., осільки це робить­ся на практиці

27

Баланс (2) читача перед виходом на ринок ,(грн..)

Сума

Сума

Гроші

25

Власні гроші Позичені кошти

5

20

Баланс

25

Баланс

25

Зараз Ви вже маєте 25 грн., але ці гроші утворилися за раху­нок Ваших власних - (5 грн.) і за рахунок позичених (20 грн.) Не­хай на ринку Ви купили на 8 гривень яблук, на 4грн. - овочів, на 11 грн. - квітів, а 2 грн. у Вас залишились. Після цього Ваш баланс буде виглядати наступним чином:

Баланс (3) читача після походу на ринок, (грн.)

Сума

Сума

Яблука

8

Власні гроші

5

Овочі

4

Позичені гроші

20

Квіти

11

Гроші

2

Баланс

25

25

Таким чином, Ви вже маєте яблука, овочі, гроші та інше, але це частково за рахунок власних коштів (5 грн.), а частково - за раху­нок позичених (20 грн.). Отже, ліва частина балансу показує, що Ви маєте. Це називається активами (активна сторона балансу - ліва). А права частина балансу показує, за чий рахунок Ви маєте свої акти­ви, тобто показано джерела Ваших активів. Це називається пасив балансу (його права сторона). Тепер необхідно зясувати відповіді на два питання: перше - чому в балансі завжди рівновага, тобто ак­тивна сторона балансу дорівнює пасивній. З прикладу бачимо, що в активі і пасиві балансу наведені ті самі гроші, але в активі - що ма­ємо, а в пасиві - за рахунок чого, за рахунок яких джерел ми маємо активи. Це перший момент, який треба відчути при опануванні ба­лансу.

Друге, в балансі показано, що залишилось 2 грн. - грошима. Чиї ці гроші? Або за чиї гроші були куплені, наприклад, овочі: за власні гроші, чи за позичені? Тут необхідно зрозуміти, що з балан­су ми бачимо, що всі активи разом сформовані за рахунок всіх дже­рел (пасивної частини балансу), але з балансу не можна побачити, за рахунок якого конкретного джерела створений цей чи інший конкретний актив, тобто актив балансу не відповідає на питання: чиє це? Право власності на весь актив в сукупності зафіксовано в

28

пасиві: з того, чим Ви володієте, 20% Ваше (5/25), а 80% (20/25) -не Ваше, позичене. Це другий момент, який треба зрозуміти.

На кінець ми підійшли до дуже складного на початку вивчення бухгалтерського обліку питання: що відноситься до активу (актив­них статей балансу), а що відноситься до пасиву (пасивних статей балансу). Щоб це зрозуміти, наведемо приклад балансу вже підпри­ємства, але новоствореного. Нехай засновники підприємства вирі­шили створити підприємство з статутним капіталом (стартовим ка­піталом) в розмірі 100 тис. грн. І цей статутний фонд повністю сплатили грошима шляхом внесення грошей на поточний рахунок в банку до реєстрації підприємства в органах місцевої влади. І після реєстрації підприємства його баланс буде виглядати таким чином:

Баланс(4)

підприємства станом на ... , (тис, грн.)

АКТИВ

СУМА

ПАСИВ

СУМА

Рахунки в банках

100

Статутний ка­пітал

100

БАЛАНС

100

БАЛАНС

100

Зверніть увагу, що гроші відображені в активі балансу, а їх джерело (звідки вони взялися) - статутний капітал - в пасиві.

Продовжимо приклад. Нехай це підприємство взяло в банку по­зику і зарахувало на поточний рахунок 150000 грн. Після цієї опе­рації наведений баланс зміниться таким чином:

Баланс(5)

підприємства станом на ... , (тис, грн.)

АКТИВ

СУМА

ПАСИВ

СУМА

Статутний ка-

Рахунки в банках

250

пітал

Борг банку

100

150

(кредитори)

БАЛАНС

250

БАЛАНС

250

І знову бачимо, що гроші, отримані з банку - це актив, а джере­ло цих грошей - позика банку, тобто борг банку, який показується в пасиві.

29

Продовжимо приклад. Нехай це підприємство купило товарів на 160000 грн. Гроші за цей товар сплачені. Після цієї операції ба­ланс підприємства буде мати вигляд:

Баланс(6)

підприємства станом на ... , (тис. грн.)

АКТИВ

СУМА

ПАСИВ

СУМА

Рахунки в банках

90

Статутний ка-

100

Товари

160

пітал

150

Борг банку (кредитори)

БАЛАНС

250

БАЛАНС

250

В даному випадку не виникло нових джерел формування акти­вів, тільки гроші підприємство перетворило в товари.

Нехай це підприємство продало цей товар за 250000 грн. Гроші поступили на рахунок в банку, тобто, товар, який купили за 160000 грн., продали за 250000 грн. Підприємство отримало прибуток в розмірі 90000грн. Після цієї операції баланс буде виглядати насту­пним:

Баланс (7)

підприємства станом на ... , (тис, грн.)

АКТИВ

СУМА

ПАСИВ

СУМА

Рахунки в банках

340

Статутний капітал

100 90

І

Прибуток

150

Борг банку (кредитори)

БАЛАНС

340

БАЛАНС

340 |

Таким чином, прибуток - це пасивний рахунок, а виручка, в яку входить і сума прибутку, зараховується до активу балансу на пото­чний рахунок підприємства в банку. Тобто, підприємство отримало прибуток, звичайно, у вигляді грошей, а джерелом цих грошей є прибуток, а, отже, він відображається. Зверніть увагу на те, що в балансі підприємства стаття балансу "Рахунки в банку" - це актив-

30

на стаття, тому що це гроші підприємства, а стаття "Борг банку (по­зика банку)" - це пасивна стаття, тому що "Борг банку" - це джере­ло цих грошей, тобто пасив балансу. В активі балансу завжди відо­бражається те, що має підприємство, а в пасиві - за рахунок чого утворився актив підприємства.

Щоб краще зрозуміти сутність балансу, що відноситься до ак­тивних, а що - до пасивних статей балансу, наведемо приклад бала­нсу комерційного банку.

Баланс комерційного банку станом на... , (тис, грн.)

АКТИВ

СУМА

ПАСИВ

СУМА

1. Основні засоби

30000

1 .Статутний капітал

30000

2. Каса

2000

2.Прибуток

20000

З.Коррахунок в НБУ

8000

З.Інші види капіталу

5000

4. Видані позики:

4. Поточні рахунки

100000

іншим банкам;

150000

клієнтів

145000

підприємствам

110000

5. Депозити

БАЛАНС

300000

БАЛАНС

300000

Зверніть увагу на те, що в балансі банку поточні рахунки кліє­нтів - це пасивна стаття, тому що для банку - це позичені гроші. В зв'язку з цим, коли клієнт отримує від банку виписку зі свого пото­чного рахунку, то бачить, що його поточний рахунок пасивний, а в обліку у клієнта - активний. Це пов'язано з тим, що клієнт бере ви­писку з банківського обліку. І навпаки: стаття балансу "Позики ба­нку" в обліку клієнта пасивна, а в банку - активна, тому що відо­бражає, куди розміщені (використані) кошти банком: частково ви­дані клієнтам в позику.

Таким чином, баланс банку за ідеологією його побудови нічим не відрізняється від балансу підприємства.