Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орлова В.К. Основи бухгалтерського обліку 2006р...doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
4.45 Mб
Скачать

2,4. Експрес-аналіз балансу

Щоб навчитись "читати" баланс, давати швидку оцінку підпри­ємству, розглянемо декілька показників, їх зміст та порядок розра­хунку на підставі балансу. Насамперед, щоб зрозуміти, з яким під­приємством Ви маєте справу: з малим або великим, треба звернути увагу на підсумок балансу. Підсумок балансу підприємства "Сту­дент" - 100 тис. грн. Це невеличке підприємство. По-друге, при знайомстві з підприємством необхідно встановити, скільки воно має власних грошей. Так, у підприємства "Студент" сума власних коштів (підсумок І розділу пасиву балансу) 60 тис. грн. Але це аб­солютна величина. Щоб оцінити, в якій мірі підприємство живе за свої кошти, треба розрахувати відносний показник - він називаєть­ся коефіцієнтом незалежності (К„) і розраховується за формулою:

Кн = %.

Таким чином, ТзОВ "Студент" на 60% сформував свої активи за рахунок власних коштів, а на 40% - за рахунок позичених, тобто підприємство на 60% незалежне від кредиторів, а на 40% - залежить від кредиторів.

По-третє, необхідно зробити оцінку того, як використовує кош­ти підприємство: скільки і яка частина вилучена з обігу, а скільки є в обігу. Підсумок першого розділу активу балансу - це сума кош­тів, які вилучені з обігу, а їх частка у валюті балансу (Кв) розрахо­вується за формулою

ТзОВ "Студент" вилучило з обігу 45 тис. грн., що складає 45% (45:100), а все решта -

100 - 45=55 тис. грн. знаходиться в обігу, що складає 55%.

38

Труднощі викликає підрахунок суми власних обігових коштів. Це по-четверте. Щоб зрозуміти цей розрахунок, розглянемо три можливих варіанта структури балансу (рис. 2.3).

а) б) в)

Актив

Пасив

Актив

Пасив

Актив

Пасив

Необоротні активи

Власний капітал

Необорот­ні активи

Власний

Необо-

активи

Власний капітал

Власн і

обігові

кошти

Оборотні активи

Вилучені з

обігу збов'язання

Зобов'язання

Оборотні активи

Зо­бов'язання

Оборот­ні активи

Зобов'язан­ня

Рисунок 2.3 - Можливі варіанти структури балансу

Варіант "а" відображає ситуацію, при якій вся сума власних коштів вилучена з обігу, тобто в обігу немає власних коштів, а тіль­ки позичені.

Варіант "б" показує, що частина власних коштів вилучена з обі­гу, але власних коштів більше ніж необоротних активів. Цей над­лишок коштів знаходиться в обігу, тобто, щоб розрахувати суму власних обігових коштів (ВОК), треба:

ВОК = І розділ пасиву -1 розділ активу

Варіант "в" характеризує скрутне фінансове становище підпри­ємства, тому що з обігу вилучені не тільки власні, а і частина пози­чених коштів.

А тепер уявіть собі, що підприємство має тільки поточні зо­бов'язання, тобто такі, які повинні бути погашені в термін до року. При варіанті "в" підприємство не в змозі розрахуватися по поточ­ним боргам, тому що частково позичені кошти вкладені в необоро­тні активи, які протягом року не перетворюються в гроші. При та­кій структурі балансу підприємство може бути об'явлене банкру­том. ТзОВ "Студент" має власні обігові кошти, їх величина скла­дає:

ВОК = 60 - 45 = 15 тис. грн.

39

Цьому підприємству при такій структурі балансу банкрутство не загрожує.

Такий експрес-аналіз фахівець робить за декілька секунд без допомоги калькулятора і, насамперед, для себе робить висновок про фінансовий стан цього підприємства.