Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гидравлика и гидропневмопривод(ч.1.укр).doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
3.21 Mб
Скачать

5.3. Рівняння Бернуллі для елементарного струмка і потоку грузлої рідини

Повний напір у будь-якому перетині струмка грузлої рідини визначається тими ж складовими, що і для нев'язкої рідини. Однак значення повного напору в перетинах буде різне, тому що частина енергії в грузлій р ідині витрачається на подолання гідравлічних опорів (тертя часток друг об друга, об стінки). При цьому частина гідравлічної енергії перетвориться в теплову чи механічну і розсіюється в зовнішнє середовище. Отже, напір у перетині (рис. 20) буде менше, ніж у перетині на величину втрат напору. Останні визначаються як різниця повних напорів у відповідних перетинах .

Звідси, якщо одержимо рівняння Бернуллі для струмка грузлої рідини

(67)

(68)

Аналогічні корективи введемо й у праві частини рівнянь Бернуллі для струмка грузлого газу при . Тоді

(69)

(70)

Основне розходження рівнянь Бернуллі для потоку й елементарного струмка полягає у визначенні швидкісного напору в живому перетині. На відміну від елементарного струмка швидкості часток рідини в різних крапках живого перетину неоднакові, тому при визначенні кінетичної енергії через середню швидкість допускається неточність, яку необхідно врахувати.

Кінетична енергія всього потоку рідини, що проходить через перетин , складається із суми кінетичних енергій окремих струмків, перетин яких . Нехай об'ємна витрата рідини через весь перетин дорівнює , а витрата через елементарну площадку перетину – , і розглядається плин за період часу .

Тоді кінетична енергія при фактичному розподілі швидкостей , кінетична енергія при ідеалізованій, усередненій швидкості і шуканий коефіцієнт

(71)

Якщо в рівняннях (67) і (68) замість місцевої швидкості , підставити середню швидкість , увівши виправлення до швидкісного напору , одержимо рівняння Бернуллі для потоку рідини при

(72)

(73)

Такі ж корективи потрібно внести для газового потоку при в рівняння (69) і (70). Тоді

(74)

(75)

Розсіювання енергії, утрати покриваються в основному за рахунок потенційної енергії і можуть бути виражені як утрати напору (72), утрати тиску (73), утрати питомої енергії (74) і (75).

Для потоку краплинної рідини (72) відношення втрат напору до довжини потоку (трубопроводу) називається гідравлічним ухилом:

Зокрема, для горизонтального рівномірного потоку ; ; . Відповідно до рівняння (72), утрати напору визначаються зміною пьезометричного напору (рис. 20) і тому гідравлічний ухил

(76)

Утрати напору в загальному виді звичайно виражають як функцію швидкісного напору

(1.77)

де – коефіцієнт опору гідравлічної системи.