Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОГГ-20.02.2012.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
223.74 Кб
Скачать

засіяних травою, збирають пожовтілі, сухі рослини, скопують землю та засівають. У квітні на клумбах висаджують весняні квіти й однолітні рослини.

На території підприємства готельного господарства доцільно здійснювати ремонтні та поновлювальні роботи на облаштованих дитячих та спортивних майданчиках, у парках і скверах відпочинку, на пляжах тощо. Зібране сміття та сухі рослини не спалюють, а вивозять у спеціально визначене місце.

•щ

Основні прнбиральні роботи в літній період

На початку літа клумби очищають від відцвілих рослин та прикрашають літніми сортами. Декоративні кущі періодично роз­чищають, підтримуючи задану форму. Крім поточних прибиральних робіт, таких як щоденне прибирання сміття на закріпленій за готель­ним підприємством території та вивезення його до визначених місць, проводять вологе прибирання території перед фасадом будівлі. Щоденно поливають клумби та багатолітні рослини.

Для підтримки росту трав’яних рослин виставляють спеціальні поливальні пристрої, які орошають територію.

У цей період року особливу увагу приділяють санітарно- гігієнічному стану території підприємства готельного господарства, особливо місцям, де можуть розмножуватись шкідливі та небезпечні комахи. Під посиленим контролем повинні знаходитися території господарського призначення.

Якщо на території підприємства організована відкрита авто­стоянка, заасфальтовану її частину обробляють спеціальними мийними засобами, що розчиняють бензин та мастила, та промивають потуж­ним струменем води.

Основні прибиральні роботи в осінній період

Восени, крім щоденних прибиральних робіт, проводять підго­товку до зимового періоду, прибирають осіннє листя, перекопують клумби, вдобрюють ґрунт. Осіннє листя заборонено палити на терито­рії населеного пункту, тому підприємства вивозять його до спеціально визначених місць. В основному цю роботу виконують комунальні служби відповідно до укладеного з підприємством договору.

У вересні-жовтні садівники викопують та пересаджують багато­літні рослини, що не пристосовані до холоду, в спеціальні ємності та заносять до приміщень, готують до зими теплолюбні ррслини та стовбури дерев.

Наприкінці вересня проводяться роботи з висаджування нових росяин.

В осінній період необхідно прочищати водоймища. Якщо на території підприємства готельного господарства організовано перебу­вання споживачів готельних послуг у літніх будиночках або наметах, їх розбирають для складування у спеціальних приміщеннях.

Особливу увагу приділяють ремонту доріг.

В усі пори року необхідно перевіряти місця можливого підйому вод і каналізаційні колодязі.

  1. Технологія прибиральник робіт у житлових групах приміщень

Для здійснення прибиральних робіт у приміщеннях житлових груп на підприємствах функціонують служби експлуатації номерного фонду. Найважливішою функцією цього підрозділу є підтримка необхідного рівня комфорту і санітарно-гігієнічного стану готельних номерів, а також приміщень загального користування (холів, фойє, переходів, коридорів). За кількістю зайнятого персоналу ця служба є найбільшим підрозділом готельних підприємств. Зазвичай у ньому працює понад 50% усього персоналу. Службу експлуатації номерів очолює менеджер, якому підпорядковані покоївки, чергові по поверху, супервайзери, стюарди й інші категорії працівників.

Основним обов’язком покоївок є прибирання номерів незалежно від того, зайняті вони чи вільні. Прибирання номерів поділяють на:

  • поточне щоденне;

>• проміжне;

  • після від’їзду споживача готельних послуг;

  • генеральне.

Щодня покоївка виконує поточне та проміжне прибирання номе­рів. Перед тим як приступити до прибирання номерів, покоївка пере­віряє заброньовані номери, прибрані напередодні. При цьому нона

повинна особливу увагу звернути на якість прибирання номера, сані­тарного вузла, роботу освітлювальних приладів, телевізора, холодиль­ника, телефону, радіоточки; перевірити наявність рекламного і довід­кового матеріалів.

Прибирання покоївка починає з номерів, що звільнилися після від’їзду мешканця. Після виконання цих робіт вона надає інформацію про підготовку до поселення номерів в службу прийому і розміщення. Поточне щоденне прибирання номерів варто здійснювати під час відсутності проживаючого. Якщо ж споживач готельних послуг знаходиться в номері, необхідно одержати в нього дозвіл на прибирання.

Проміжне прибирання проводиться за окремим завданням у разі потреби.

Проведення генерального прибирання здійснюється один раз на десять днів у звільненому номері.

Для підтримання відповідного санітарно-технічного стану номе­рів на житлових поверхах, а також для забезпечення високої якості обслуговування споживачів на підприємстві готельного господарства покоївки повинні проводити послідовно технологічні операції в про­цесі прибиральних робіт.

Зокрема послідовність прибиральних технологічних операцій у номерах складається з таких етапів:

  • Багатокімнатний номер:

  • спальня;

  • їдальня;

  • вітальня,

  • східці (для дворівневих номерів);

  • санітарний вузол.

  • Двокімнатний номер:

  • спальня;

  • вітальня;

  • передпокій;

  • санітарний вузол.

  • Однокімнатний номер:

  • житлова кімната;

  • передпокій;

  • санітарний вузол.