Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОГГ-20.02.2012.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
223.74 Кб
Скачать

РОЗДІЛ 6. Технологія прибиральник робіт на підприємствах готельного господарства

  1. Технологія прибиральних робіт навколишньої території.

  2. Технологія прибиральних робіт у житлових групах приміщень.

  3. Технологія прибиральних робіт у приміщеннях загального користування.

  4. Організація робіт з ведення білизняного господарства.

  • Ключові слова та поняття

територія підприємства готельного господарства, служба експлуата­ції номерного фонду, види прибирання номерів, супервайзер.

  1. Технологія прибиральних робіт навколишньої території

Для здійснення контролю санітарно-екологічного стану навко­лишньої території за конкретним підприємством готельного госпо­дарства закріплюється певна площа.

На території підприємства готельного господарства можуть зна­ходитись:

  • озеленені площі у вигляді паркових зон;

  • водоймища, річки;

  • мінеральні джерела;

  • тротуари, автошляхи, автостоянки;

  • розважальні майданчики;

  • інше.

Санітарно-екологічний стан прилеглої території контролюють державні санітарні й екологічні служби. Відповідно до вимог цих служб підприємства готельного господарства щоденно здійснюють прибирання навколишньої території. Залежно від пори року, погодних умов, особливостей догляду за об’єктами, що розташовані на закріп­леній території, виконуються відповідні прибиральні роботи.

Основні прибнральні роботи на території підприємства готе­льного господарства організовують і проводять впродовж часу, коли немає людського потоку, або він не дуже інтенсивний. В організації прибиральних робіт на прилеглих територіях існують певні особли­вості залежно від пори року.

Основні прибнральні роботи в зимовий період

Щоденно прибирають бруд, сніг з доріжок, бордюрів, тротуарів і під’їзних автошляхів. Садівники прочищають доріжки у парках. У цей період необхідно періодично перевіряти стан багатолітніх насаджень.

Прибирання снігу підприємство готельного господарства здій­снює самостійно або за допомогою комунальних служб.

Взимку особливу увагу приділяють тротуарам, доріжкам, від­критим переходам. Щоб запобігти нещасним випадкам, забезпечити безпеку життя споживачам готельних послуг, доріжки та тротуари посипають спеціальними засобами (пісок, соль), що зменшують слизькість.

Для здійснення прибиральних робіт використовують спеціальні механізми, машини та інвентар.

На підприємствах готельного господарства категорії **** та ***** доріжки та частину тротуару, які ведуть до центрального входу підприємства, оснащують системою поверхневого підігріву, що забез­печує зручність і належний естетичний вигляд.

Основні прибнральні роботи навесні

Навесні прибирають сміття, що залишилось після остаточного танення снігу, проводять дрібний ремонт шляхів, тротуарів і доріжок. Особливої уваги потребують каналізаційні колодязі та місця з талою водою під час розтавання снігу.

У цей період необхідно приділяти належну увагу підготовці земельних ділянок для висаджування квітів та однорічних рослин. У березні садівники розчищають кущі та дерева, придають їм потрібну форму. Проводять роботи щодо захисту стовбурів дерев від шкідників; їх вибіліють спеціальним вапняним розчином. На площах,