Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП_курсовые_работы_2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
549.38 Кб
Скачать

2. Структура та рекомендації до змісту розділів курсової роботи

ВСТУП за обсягом складає 2 - 3 сторінки. Він містить актуальність теми, сформульовану мету, завдання, об’єкт та предмет дослідження, інформаційну базу з посиланням на праці провідних вчених і практиків, методи дослідження, наукову новизну отриманих результатів, відомості про структуру курсової роботи.

ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА за обсягом повинна складати близько 10-11 сторінок роботи.

АНАЛІТИЧНА ЧАСТИНА - це більш ємна частина курсової роботи, на яку відводиться 21-23 сторінок. В цілому, ця частина роботи є основною як за змістом, так і за обсягом.

РЕКОМЕНДАЦІЙНА ЧАСТИНА за обсягом повинна складати близько 10-11 сторінок роботи і базуватись на результатах попередніх досліджень.

ВИСНОВКИ - це заключна частина курсової роботи, яка складає 2-3 сторінки. Вона повинна містити загальні результати теоретичного та аналітичного дослідження з урахуванням тих недоліків, що були виявлені у процесі аналізу, а також систему рекомендацій щодо подальшого удосконалення управління і функціонування конкретного підприємства.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ повинен бути оформлений згідно із встановленими стандартами і містити основні законодавчі і нормативні документи за напрямом дослідження, навчальну і наукову літературу, включаючи досягнення кафедри фінансів.

ДОДАТКИ обов’язково повинні включати фінансову звітність підприємства. Додатки можуть містити рисунки і таблиці, що розміщуються на двох або більше сторінках, та їх не можна залишати в основному тексті; а також за необхідності статистичну інформацію.

2.1. Вступ

Вступ містить такі складові:

  1. Актуальність теми дослідження. Студент лаконічно та ґрунтовно пояснює доцільність проведення дослідження за обраною темою, вказує, які сучасні умови чи проблеми зумовлюють потребу у проведенні даного дослідження.

На підставі зібраних та оброблених бібліографічних джерел студент виділяє тих вітчизняних і зарубіжних науковців, які зробили значний внесок розв’язання обраної проблеми (при цьому вказані автори обов’язково мають бути включені до списку використаних джерел). Прізвища вказуються в алфавітному порядку в однаковому форматі – вказуються ініціали повністю або лише ім’я в усіх прізвищах однаково. Поряд з цим слід визначити місце і необхідність подальшого дослідження за проблемою, існуючі прогалини і значення власної наукової розробки, підсилюючи доцільність виконання курсової роботи за темою.

Приклад 1

Фінансовий менеджмент як наука та галузь управління підприємством з’явився лише на початку ХХ століття. Порівняно недовгий термін його існування зумовив безперервність процесу пошуку нових ефективних напрямків реалізації управлінської діяльності щодо фінансів та постійне їх покращення. Економічні умови сьогодення, їх постійна зміна, нестабільність активізують процес удосконалення теоретичних та практичних засад фінансового менеджменту задля організації достатнього забезпечення суб’єктів господарювання інструментами фінансового управління.

Проблемам дослідження та удосконалення реалізації фінансового менеджменту підприємств присвячено наукові роботи таких вітчизняних вчених-економістів, як Бланка І.О., Ковальова В.В., Матюшенко І.Ю., Омелянович Л.О., Петленко Ю.В., Чайковської О.В. та ін. Враховуючи те, що фінансовий менеджмент як наука з’явився нещодавно (ХХ ст.), а його основи переважно були запозичені з досвіду іноземних держав, наукові та практичні доробки у сучасній літературі є недостатніми та потребують вдосконалення особливо у розрізі специфіки становлення й функціонування української економіки.

Все вище зазначене зумовлює актуальність обраної теми дослідження.

Приклад 2

В організаційній та управлінській роботі підприємств фінансова діяльність займає особливе місце. Від неї багато в чому залежить своєчасність та повнота фінансового забезпечення виробничо-гос­подарської діяльності та розвитку підприємства, виконання фінан­сових зобов'язань перед державою та іншими суб'єктами господа­рювання.

Вагомий внесок в рішення та розробку теоретичних та практичних положень фінансової діяльності підприємства внесли такі вчені, як Бандурка О.М., Бланк І.О., Губерна Г.А., Долматова Г.Є, Ковальов В.В, Омелянович Л.О., Поважний А.С., Терещенко О.О., Філіна Г.І., Чайковська О.В. та інші. Разом з тим важливі аспекти теорії та практики аналізу фінансової діяльності, виходячи з особливостей економічних процесів останнього часу, потребують проведення подальших досліджень та визначення нових підходів у цій сфері фінансової науки. Отже, обрана тема курсової роботи є актуальною.

  1. Важливим елементом вступу є формулювання мети, досягнення якої повинно забезпечити розкриття обраної теми курсової роботи.

Приклад 1

Тема роботи: «Аналіз прибутковості підприємства та фінансові важелі її підвищення»

Метою роботи є аналіз ефективності функціонування підприємства та розробка шляхів максимізації прибутку.

Приклад 2

Тема роботи: «Шляхи покращення фінансового стану підприємства»

Метою даної роботи є оцінювання фінансового стану підприємства та пошук напрямів його зміцнення.

  1. Завдання курсової роботи. Завдання повинні сприяти досягненню встановленої мети і формулюються відповідно до змісту курсової роботи. Кількість завдань повинна відповідати кількості визначених параграфів. Завдання точно відображають зміст плану, формулюються як відповідь на питання «що робити?»

Приклад (див. додаток Д – зміст 1)

До завдань курсової роботи можна віднести:

  • визначити сутність та основні риси фінансової діяльності акціонерних товариств; (відповідає п. 1.1.)

  • розглянути методику оцінювання фінансової діяльності підприємства; (відповідає п. 1.2.)

  • надати загальну економічну характеристику діяльності підприємства; (відповідає п. 2.1.)

  • проаналізувати ефективність фінансової діяльності акціонерного товариства; (відповідає п. 2.2.)

  • розробити заходи щодо підвищення результативності фінансової діяльності акціонерного товариства. (відповідає р. 3)

  1. Об’єкт та предмет дослідження. Насамперед слід розмежувати ці два поняття.

Об'єкт - це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію і взяте дослідником для вивчення. Предмет - це те, що знаходиться в межах об'єкта.

Об'єкт - це та частина наукового знання, з якого дослідник має справу. Предмет дослідження - це той аспект проблеми, досліджуючи який, пізнається цілісний об'єкт, виділяючи його головні, найбільш істотні ознаки.

Предмет наукового дослідження найчастіше збігається з визначенням його теми або дуже близький до нього.

Об'єкт і предмет дослідження як наукові категорії співвідносяться як загальне і приватне.

Необхідно підкреслити, що об'єкт і предмет дослідження, так само як і його цілі і завдання, залежать не тільки від обраної теми, але і від задуму дослідника.

Приклад 1.

Тема: «Фінансова діяльність акціонерного товариства та методи її оцінки»

Об’єктом курсової роботи виступає фінансова діяльність акціонерного товариства. Предметом дослідження є відносини, що виникають у процесі організації, ведення та аналізу ефективності фінансової діяльності акціонерного товариства.

Приклад 2

Тема: «Фінансові причини виникнення і оцінка неплатоспроможності підприємства»

Об'єктом дослідження роботи є фінансова діяльність підприємства. Предмет дослідження – процеси виникнення кризових явищ на підприємстві та шляхи їх подолання.

  1. Інформаційна база дослідження. Студентом вказуються законодавчі, навчальні, наукові, статистичні та інші матеріали, якими він користувався при написанні роботи.

Приклад

Інформаційною базою дослідження послужили законодавчі акти у сфері регулювання діяльності акціонерних товариств, сучасна наукова література, матеріали фахових періодичних видань, фінансова звітність підприємства, статистичні дані Державного комітету статистики України.

  1. Методи дослідження. Студент визначає перелік методів наукового дослідження, які ним було використано при виконанні роботи.

Приклад 1

У роботі використано сучасні методи дослідження, зокрема: графічний метод; метод групування та узагальнення; метод порівняння; метод аналізу абсолютних показників; структурний аналіз; горизонтальний аналіз; розрахунок фінансових (аналітичних) коефіцієнтів; індексний метод; табличний метод.

Доцільним є при визначенні методів дослідження вказати для чого кожен з них було використано.

Приклад 2

З метою отримання обґрунтованих висновків та надання рекомендацій щодо податкового механізму у процесі написання роботи було використано методи аналізу, синтезу й узагальнення (при наданні визначення податкового механізму, його структури та місця в податковому процесі), трендового та структурного аналізу (при оцінці динаміки та визначенні структури кількості платників податків, дослідженні основних показників діяльності Державної податкової інспекції), розрахунково-аналітичний метод (при визначенні коефіцієнтів податкової безпеки), метод групування (при систематизації аналітичних досліджень), графічний метод (при наочному відображенні результатів дослідження), метод порівняльних характеристик (при оцінці виконання плану та відповідності показників нормативним значенням). Обробка інформації здійснювалась з використанням сучасних інформаційних технологій та комп’ютерних програм.

  1. Наукова новизна дослідження. Тут потрібно чітко окреслити коло результатів дослідження, що самостійно отримані автором і відрізняються новизною (новаторським підходом до розв’язання проблеми).

Приклад

Курсова робота містить певні елементи наукової новизни:

- запропоновано авторське трактування поняття «фінансова діяльність суб’єкта підприємництва», під якою слід розуміти комплекс заходів, які спрямовані на прийняття і реалізацію фінансових управлінських рішень підприємства, пов’язаних з формуванням і використанням фінансових ресурсів задля фінансового забезпечення господарської діяльності підприємства та підвищення її ефективності;

- визначено етапи формування стратегічної дивідендної політики для українських підприємств.

Усі висновки, зроблені в ході аналізу, отримані автором самостійно.

  1. Публікації. У вступі також можна зазначати наявність наукових публікацій за темою курсової роботи із зазначенням теми статті (тез), співавторів, місця та дати публікації.

Приклад

За результатами дослідження опубліковано 2 наукові роботи, а саме:

1.Іванова К.С. Удосконалення напрямків реалізації дивідендної політики в Україні // Матеріали V міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні можливості науки - 2009», Том 1, Прага, Видавничий дім «Education and Science», 112 с.

2.Іванова К.С. Особливості сучасного оподаткування в Україні // Студентський економічний вісник 2011 (у друку).

  1. Структура курсової роботи. Студент вказує загальну кількість сторінок своєї роботи (починаючи з титульної сторінки і закінчуючи першою сторінкою додатків), кількість розділів та інші основні частини роботи, додатків та джерел у списку використаної літератури.

Приклад

Курсова робота складається зі вступу, трьох основних розділів, висновків та списку використаних джерел. Загальний обсяг роботи становить 59 сторінок, у тому числі текстова частина розміщена на 55 сторінках, всього сформовано 11 таблиць на 7 сторінках, 9 рисунків на 5 сторінках. Список використаних джерел налічує 34 найменування.

Вступ, згідно із попередньо визначеними етапами виконання курсової роботи, подається на перевірку разом із першим розділом, однак деякі елементи в остаточному варіанті можливо формулювати по завершені курсової роботи в цілому (наприклад, наукова новизна, структура роботи і т.п.).