Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций экономика.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

1.2. Організаційно-правові форми підприємства

Повну характеристику організаційно-правових форм підприємств можна дати, користуючись такими класифікаційними ознаками: 1) форма власності майна; 2) форма вкладення капіталу; 3) національна належність капіталу; 4) правовий статус і форми господарювання; 5) розмір за чисельністю працівників та річного доходу.

Відповідно статті 63 Господарського Кодексу України в Україні можуть діяти підприємства таких видів:

  1. залежно від форм власності, передбачених законом:

  • приватне підприємство, що діє на основі приватної власності громадян чи суб'єкта господарювання (юридичної особи);

  • підприємство, що діє на основі колективної власності (підприємство колективної власності);

  • комунальне підприємство, що діє на основі комунальної власності територіальної громади;

  • державне підприємство, що діє на основі державної власності;

  • підприємство, засноване на змішаній формі власності (на базі об'єднання майна різних форм власності).

2) залежно від способу утворення (заснування) та формування статутного капіталу в Україні діють підприємства унітарні та корпоративні.

Унітарне підприємство створюється одним засновником, який виділяє необхідне для того майно, формує відповідно до закону статутний капітал, не поділений на частки (паї), затверджує статут, розподіляє доходи, безпосередньо або через керівника, який ним призначається, керує підприємством і формує його трудовий колектив на засадах трудового найму, вирішує питання реорганізації та ліквідації підприємства. Унітарними є підприємства державні, комунальні, підприємства, засновані на власності об'єднання громадян, релігійної організації або на приватній власності засновника.

Корпоративне підприємство утворюється, як правило, двома або більше засновниками за їх спільним рішенням (договором), діє на основі об'єднання майна та/або підприємницької чи трудової діяльності засновників (учасників), їх спільного управління справами, на основі корпоративних прав, у тому числі через органи, що ними створюються, участі засновників (учасників) у розподілі доходів та ризиків підприємства. Корпоративними є кооперативні підприємства, підприємства, що створюються у формі господарського товариства, а також інші підприємства, в тому числі засновані на приватній власності двох або більше осіб.

3) у разі якщо в статутному капіталі підприємства іноземна інвестиція становить не менш як десять відсотків, воно визнається підприємством з іноземними інвестиціями. Підприємство, в статутному капіталі якого іноземна інвестиція становить сто відсотків, вважається іноземним підприємством.

4) підприємства залежно від кількості працюючих та обсягу валового доходу від реалізації продукції за рік можуть бути віднесені до малих підприємств, середніх або великих підприємств.

Малими (незалежно від форми власності) визнаються підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік не перевищує п'ятдесяти осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за цей період не перевищує сімдесяти мільйонів гривень.

Великими підприємствами визнаються підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік перевищує двісті п'ятдесят осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за рік перевищує суму сто мільйонів гривень.

Усі інші підприємства визнаються середніми.

У випадках існування залежності від іншого підприємства, передбачених статтею 126 цього Кодексу, підприємство визнається дочірнім.

Порівняльна характеристика організаційно-правових форм господарювання надані в табл.1.1.

Є такі об'єднання підприємств:

Асоціація - договірне об'єднання, створене з метою постійної координації господарської діяльності підприємств, що об'єдналися, шляхом централізації однієї або кількох виробничих та управлінських функцій, розвитку спеціалізації і кооперації виробництва, організації спільних виробництв на основі об'єднання учасниками фінансових та матеріальних ресурсів для задоволення переважно господарських потреб учасників асоціації. У статуті асоціації повинно бути зазначено, що вона є господарською асоціацією. Асоціація не має права втручатися у господарську діяльність підприємств - учасників асоціації. За рішенням учасників асоціація може бути уповноважена представляти їх інтереси у відносинах з органами влади, іншими підприємствами та організаціями.

Корпорацією визнається договірне об'єднання, створене на основі поєднання виробничих, наукових і комерційних інтересів підприємств, що об'єдналися, з делегуванням ними окремих повноважень централізованого регулювання діяльності кожного з учасників органам управління корпорації.

Консорціум - тимчасове статутне об'єднання підприємств для досягнення його учасниками певної спільної господарської мети (реалізації цільових програм, науково-технічних, будівельних проектів тощо). Консорціум використовує кошти, якими його наділяють учасники, централізовані ресурси, виділені на фінансування відповідної програми, а також кошти, що надходять з інших джерел, в порядку, визначеному його статутом. У разі досягнення мети його створення консорціум припиняє свою діяльність.

Концерном визнається статутне об'єднання підприємств, а також інших організацій, на основі їх фінансової залежності від одного або групи учасників об'єднання, з централізацією функцій науково-технічного і виробничого розвитку, інвестиційної, фінансової, зовнішньоекономічної та іншої діяльності. Учасники концерну наділяють його частиною своїх повноважень, у тому числі правом представляти їх інтереси у відносинах з органами влади, іншими підприємствами та організаціями. Учасники концерну не можуть бути одночасно учасниками іншого концерну.

Державні і комунальні господарські об'єднання утворюються переважно у формі корпорації або концерну, незалежно від найменування об'єднання (комбінат, трест тощо).

Промислово-фінансова група є об'єднанням, яке створюється за рішенням Кабінету Міністрів України на певний строк з метою реалізації державних програм розвитку пріоритетних галузей виробництва і структурної перебудови економіки України, включаючи програми згідно з міжнародними договорами України, а також з метою виробництва кінцевої продукції.

Асоційовані підприємства (господарські організації) - це група суб'єктів господарювання - юридичних осіб, пов'язаних між собою відносинами економічної та/або організаційної залежності у формі участі в статутному фонді та/або управлінні. Залежність між асоційованими підприємствами може бути простою і вирішальною. Проста залежність між асоційованими підприємствами виникає у разі якщо одне з них має можливість блокувати прийняття рішень іншим (залежним) підприємством, які повинні прийматися відповідно до закону та/або установчих документів цього підприємства кваліфікованою більшістю голосів.

Таблиця 1.1 – Порівняльна характеристика організаційно-правових форм господарювання

Назва

Форма власності

Умови створення

Відповідальність

Інші особливості

а

1

2

3

4

Підприємства

Приватне підприємство

Приватна

Створюється і діє за рішенням одного, або кількох громадян, іноземців, осіб без громадянства та його (їх) праці чи з використанням найманої праці. Діє на основі статуту. Є юридичною особою.

За своїми зобов’язаннями юридична особа (ЮО) відповідає всім своїм майном. Засновник ЮО не відповідає за зобов’язаннями ЮО, а ЮО не відповідає за зобов’язаннями його засновника.

Види: фермерське, з іноземними інвестиціями, іноземне та ін..

Державне підприємство

Державна

Утворюється компетентним органом державної влади в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини державної власності. Діє на основі статуту. Є юридичною особою.

Несуть відповідальність за наслідки своєї діяльності усім належним йому на праві господарського відання майно

Державне унітарне підприємство не несе відповідальності за зобов'язаннями власника і органу влади, до сфери управління якого воно входить.

Може бути державним комерційним підприємством або казенним підприємством.

Може бути перетворено на державне акціонерне товариство.

Казенне підприємство

Державна

Казенне підприємство створюється за рішенням Кабінету Міністрів України. У рішенні про створення казенного підприємства визначаються обсяг і характер основної діяльності підприємства, а також орган, до сфери управління якого входить підприємство, що створюється. Реорганізація і ліквідація казенного підприємства проводяться відповідно до вимог цього Кодексу за рішенням органу, до компетенції якого належить створення даного підприємства.

Несуть відповідальність за наслідки своєї діяльності усім належним йому на праві господарського відання майно

Казенні підприємства створюються у галузях народного господарства, в яких:

- законом дозволено здійснення господарської діяльності лише державним підприємствам;

- основним (понад п'ятдесят відсотків) споживачем продукції (робіт, послуг) виступає держава;

- за умовами господарювання неможлива вільна конкуренція товаровиробників чи споживачів;

- переважаючим (понад п'ятдесят відсотків) є виробництво суспільно необхідної продукції (робіт, послуг), яке за своїми умовами і характером потреб, що ним задовольняються, як правило, не може бути рентабельним;

- приватизацію майнових комплексів державних підприємств заборонено законом.

Продовження табл.1.1

Комунальне підприємство

Комунальна власність територіальної громади

Утворюється компетентним органом місцевого самоврядування в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини комунальної власності. Діє на основі статуту. Є юридичною особою.

Несуть відповідальність за наслідки своєї діяльності усім належним йому на праві господарського відання майном

Унітарні

Дочірнє підприємство

Приватна

Дочірнє підприємство може бути засновано тільки іншою юридичною особою, як українською, так і нерезидентом. Воно має самостійний баланс, печатку, самостійно веде господарську діяльність, але повністю зв’язано зі своїм головним підприємством.

Є самостійною юридичною особою.

Підприємство-засновник ДП не відповідає по зобов’язанням свого дочірнього підприємства. І навпаки

Дочірним підприємством управляє материнське, як його засновник, а також керівник ДП, призначений згідно його статуту. Дочірнє підприємство наділяється майном материнського підприємства. Формування статутного капіталу дочірнього підприємства, полягає в тому, що материнське (головне) підприємство, виступаючи унітарним власником ДП, набуває корпоративні права, а дочірнє підприємство, в свою чергу, одержує частину активів материнського (головного) підприємства, передача яких засвідчує факт оплати материнського підприємства свого внеску до статутного капіталу ДП.

Іноземне підприємство

Приватна

Іноземні підприємства не можуть створюватися в галузях, визначених законом, що мають стратегічне значення для безпеки держави.

Утворюється на власності іноземного капіталу. Діє на основі статуту. Є юридичною особою.

За своїми зобов’язаннями юридична особа (ЮО) відповідає всім своїм майном. Засновник ЮО не відповідає за зобов’язаннями ЮО, а ЮО не відповідає за зобов’язаннями його засновника

Іноземним підприємством є унітарне або корпоративне підприємство, створене за законодавством України, що діє виключно на основі власності іноземців або іноземних юридичних осіб, або діюче підприємство, придбане повністю у власність цих осіб.

Господарські товариства

Публічне (Відкрите) акціонерне товариство

Колективна власність

Створюється на принципах угоди між засновниками. Діє на основі установчих документів: статуту. Статутний фонд розподілений на акції які розповсюджуються шляхом відкритої передплати та купівлі-продажу на біржах.

Для створення акціонерного товариства засновники повинні зробити повідомлення про намір створити акціонерне товариство, здійснити підписку на акції, провести установчі збори і державну реєстрацію акціонерного товариства

Відповідальність за своїми зобов’язаннями несе в межах свого майна. Акціонери несуть відповідальність тільки в межах вартості акцій, які їм належать

обов'язковість двох фондів — статутного та резервного; законодавчо встановлений мінімальний розмір статутного фонду/капіталу (не менше суми, еквівалентної 1250 мінімальним заробітним платам виходячи із ставки мінімальної заробітної плати, діючої на момент створення AT); резервний фонд формується за рахунок прибутку AT розмірі не менш як 25 % статутного фонду/капіталу

Продовження табл.1.1

Приватне (Закрите) акціонерне товариство

Колективна власність

Створюється на принципах угоди між засновниками. Діє на основі установчих документів: статуту Статутний фонд розподілений на акції які розповсюджуються тільки між засновниками і не можуть розповсюджуватися шляхом відкритої передплати та купівлі-продажу на біржах.

Для створення акціонерного товариства засновники повинні зробити повідомлення про намір створити акціонерне товариство, здійснити підписку на акції, провести установчі збори і державну реєстрацію акціонерного товариства

Відповідальність за своїми зобов’язаннями несе в межах свого майна. Акціонери несуть відповідальність тільки в межах вартості акцій, які їм належать

обов'язковість двох фондів — статутного та резервного; законодавчо встановлений мінімальний розмір статутного фонду/капіталу (не менше суми, еквівалентної 1250 мінімальним заробітним платам виходячи із ставки мінімальної заробітної плати, діючої на момент створення AT); резервний фонд формується за рахунок прибутку AT розмірі не менш як 25 % статутного фонду/капіталу

Товариство з обмеженою відповідальністю

Колективна власність

Діє на основі установчих документів: статут. Статутний фонд поділений на частки між засновниками.

Відповідає всім своїм майном, а засновники тільки в межах своїх внесків в статутний фонд.

Мінімальний розмір статутного фонду 100 мінімальних ЗП на час створення З 15.12.2009 року 1 мін.ЗП., максимальна кількість учасників — 10 осі. Мінімальна -1 особа

Товариство з додатковою відповідальністю

Колективна власність

Діє на основі установчих документів: статут .Статутний фонд поділений на частки між засновниками.

Відповідає всім своїм майном, а засновники в межах своїх внесків в статутний фонд. А в разі його недостатності учасники несуть додаткову солідарну відповідальність однаково кратному розмірі до внеску кожного з учасників

Мінімальний розмір статутного фонду 100 мінімальних ЗП на час створення., максимальна кількість учасників — 10 осіб. Мінімальна-1 особа

Повне товариство

Колективна власність

Діє на основі установчих документів: засновницький договір. Статутний фонд поділений на частки між засновниками.

Товариство несе відповідальність всім своїм майном. А засновники додатково відповідають всім своїм майном

Мінімальний розмір статутного фонду 100 мінімальних ЗП на час створення., максимальна кількість учасників — 10 осіб. Мінімальна – 2 особи

Учасниками повного товариства можуть бути лише особи, зареєстровані як суб'єкти підприємництва.

Командитне товариство

Колективна власність

Діє на основі установчих документів: засновницький договір. Статутний фонд поділений на частки між засновниками.

Відповідальність за зобов’язаннями товариства несуть учасники всім своїм майном разом з командистами, які несуть відповідальність тільки в межах їх вкладів у майно товариства.

Мінімальний розмір статутного фонду 100 мінімальних ЗП на час створення., максимальна кількість учасників — 10 осіб. Мінімальна 2особи

Повними учасниками командитного товариства можуть бути лише особи, зареєстровані як суб'єкти підприємництва.

Інші види підприємств

Кооперативи

Колективна власність

Утворюються фізичними та юридичними особами на добровільних засадах як об’єднання і діють на основні статуту.

Відповідає своїм майном.

Бувають виробничі, обслуговуючі, споживчі, сільгосподарські

Організації, установи, заклади

Може бути як державна так і приватна

Створюються однією або кількома особами, які не беруть участі в управлінні нею, шляхом об’єднання їхнього майна для досягнення мети, визначеної засновниками.

За зобов’язаннями відповідає в межах свого майна

До організацій відносяться: орган виконавчої влади; орган місцевого самоврядування; державна, приватна та комунальна організації; організація об’єднання громадян (релігійні організації та профспілки)

Продовження табл.1.1

Об’єднання підприємств

Змішана

Об'єднання підприємств утворюються підприємствами на добровільних засадах або за рішенням органів, які відповідно до цього Кодексу та інших законів мають право утворювати об'єднання підприємств. В об'єднання підприємств можуть входити підприємства, утворені за законодавством інших держав, а підприємства України можуть входити в об'єднання підприємств, утворені на території інших держав. ЮО.

За зобов’язаннями відповідає в межах свого майна

Господарські об'єднання утворюються як асоціації, корпорації, консорціуми, концерни.

Промислово-фінансові групи. Асоційовані компанії та холдингові компанії.

Інші організаційно-правові форми

Підприємець

Приватна

Реєстрація підприємницької діяльності

Всім своїм майном

Біржа

Колективна

Діє на засадах самоврядування і господарської самостійності. Створюється на основі добровільного об’єднання заінтересованих суб’єктів господарювання

Засновниками та членами не можуть бути органи держ. влади .

Майном ЮО

Фондова, товарна

Спілки

Колективна

Створюється за рішенням фіз. методом об’єднання майна

Майном ЮО

Профспілка, творча спілка, кредитна спілка

Об’єднання громадян, профспілки, благодійні організації та ін.

Колективна

Підприємством об'єднання громадян, релігійної організації є унітарне підприємство, засноване на власності об'єднання громадян (громадської організації, політичної партії) або власності релігійної організації для здійснення господарської діяльності з метою виконання їх статутних завдань.

Діє на основі статуту і є юридичною особою, здійснюючи свою діяльність на праві оперативного управління або господарського відання відповідно до вимог цього Кодексу.

Майном ЮО

Підприємство об'єднання громадян, релігійної організації

Відокремлені підрозділи без статусу юридичної особи

Приватна, державна, колективна

Реєстрація за рішенням ЮО. Місцезнаходження поза зони дії ЮО. Діє на основі положення. Проходить реєстрацію. Керівники назначаються ЮО, діють на основі довіреності.

Майном

Філії, представництва

Вирішальна залежність між асоційованими підприємствами виникає у разі якщо між підприємствами встановлюються відносини контролю-підпорядкування за рахунок переважної участі контролюючого підприємства в статутному фонді та/або загальних зборах чи інших органах управління іншого (дочірнього) підприємства, зокрема володіння контрольним пакетом акцій. Відносини вирішальної залежності можуть встановлюватися за умови отримання згоди відповідних органів Антимонопольного комітету України.

Холдингова компанія - публічне акціонерне товариство, яке володіє, користується, а також розпоряджається холдинговими корпоративними пакетами акцій (часток, паїв) двох або більше корпоративних підприємств (крім пакетів акцій, що перебувають у державній власності).

Об'єднання діють на основі договору або статуту, який затверджує їхній засновник або власник.