Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України. Комплекс..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

5. Індивідуальні завдання для самостійної роботи студентів та методичні рекомендації до їх виконання

З метою підвищення ефективності самостійної роботи розроблені обов’язкові та вибіркові індивідуальні завдання з усіх тем дисципліни, які враховують здібності й можливості кожного студента та спрямовані допомогти йому об’єктивно оцінювати власні знання і розуміти в якій мірі він навчений самостійно застосовувати їх для засвоєння нової інформації. Ці завдання передбачають написання рефератів, есе, рецензій, підготовку повідомлень, складання опорних конспектів, розширених планів виступу, розробку сценарного плану рольової гри, практичні завдання пошукового характеру тощо. Вони дозволяють визначити не тільки як студент оволодіває сумою знань, але й як він реалізує можливості для особистого інтелектуального розвитку й спрямовані на формування аналітичного мислення і розвиток його творчих здібностей.

Обов’язкові індивідуальні завдання включають питання, що програмою дисципліни виносяться на самостійне вивчення, або як доповнення до тем, які розглядаються на семінарах. Вибіркові – містять переважно завдання проблемно-пошукового, пошукового або практичного характеру.

При складанні індивідуальних завдань враховувалися принципи диференційованості та різнорівневості. Тому вони надають студентам можливість вибору – в залежності від рівня підготовки обрати для виступу чи написання реферату тему аналітичного характеру (наприклад, “Гетьман І.Мазепа: еволюція політичної позиції та її мотиви”), або інформаційного (“Конституція Пилипа Орлика”, “Історія козацтва на Полтавщині”).

Роботи підвищеної складності вимагають глибокого знайомства з проблемою, з’ясування причинно-наслідкових зв’язків подій, вміння зробити висновки, відповісти на альтернативні запитання і підготуватися до “захисту” своєї точки зору або точки зору авторів, якщо студент погоджується з нею. Завдання середньої складності передбачають аналіз подій на основі опрацьованої літератури і висловлення власної оцінки. Третя група завдань розрахована на студентів з інформативним рівнем знань. Виконання студентами індивідуальних завдань різного ступеня складності, виявляють не тільки їх знання, а й навички праці з інформаційними джерелами, вміння логічно, послідовно викладати матеріал і робити узагальнюючі висновки, розкривати методи доведення власного погляду на історичну проблему.

Студентам пропонуються також різнорівневі практичні завдання. Наприклад, вивчення теми “Українська державність в період національної революції 1917-1920 рр.” відбувається у формі ситуаційно-рольової гри. Студенти за попередньою домовленістю з викладачем поділяються на 5 груп, що моделюють діяльність Центральної Ради, уряду ЗУНР, Гетьманату, Директорії та радянської влади. Призначаються також опоненти і рецензенти. На консультації викладач допомагає студентам визначитися з основними напрямами їх пошуку. Наприклад, ті хто виступають від імені Центральної Ради, обирають яку галузь її діяльності (соціально-економічну, військову, національну чи релігійну) вони будуть розкривати. Відповідно готуються й опоненти – визначаються проблеми, на які слід звернути увагу, підбирається матеріал, факти, питання. Під час проведення гри будь-який студент може поставити запитання, заперечити або доповнити відповідь. Оскільки протягом заняття всі студенти по черзі виконують ту чи іншу роль, що вимагає опрацювання широкого кола історичної літератури і документів, їх знання значно поглиблюються, зростає інтерес до наукової роботи. Тим самим виконання диференційованих завдань створює стан успіху у менш підготовлених студентів та забезпечує напругу розумової діяльності у студентів з високим рівнем знань.

Практика засвідчує, що застосування різнорівневих індивідуальних завдань у поєднанні з рейтинговою системою оцінки знань студентів, сприяє всебічному розвитку їх здібностей та підвищує особисту відповідальність за результати своєї праці. Аналіз викладачем результатів виконання студентами індивідуальних завдань, дає йому можливість прийняти необхідні коригувальні та запобіжні дії з удосконалення процесу управління підготовкою студентів.