Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України. Комплекс..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Укоопспілка

Полтавський університет споживчої кооперації України

Кафедра культурології та історії

Історія України

Навчально-методичний посібник

для самостійного вивчення дисципліни за кредитно-модульною системою організації навчального процесу в 2006-2007 н.р.

для студентів за фахом

6.05.01.02 - Економічна кібернетика

6.05.01.03 - Міжнародна економіка

6.05.01.04 - Фінанси

6.05.01.05 - Банківська справа

6.05.01.06 - Облік і аудит

6.05.01.07 - Економіка підприємства

6.05.01.08 - Маркетинг

6.05.02.01 - Менеджмент організацій

6.05.02.06 - Менеджмент зовнішньоекономічної

діяльності

Полтава 2006

Автори:

Петренко С.М., завідувач кафедри культурології та історії Полтавського університету споживчої кооперації України, доцент, к.і.н.

Зенкова Л.М., доцент кафедри культурології та історії Полтавського університету споживчої кооперації України, к.і.н.

Оніпко Т.В., доцент кафедри культурології та історії Полтавського університету споживчої кооперації України, к.і.н.

Робоча навчальна програма обговорена і

схвалена на засіданні кафедри культурології

та історії “__14__” червня 2006 р.

протокол №__13___

Зав. кафедрою____________

доц. Петренко С.М.

ВСТУП

Процес інтеграції у європейський освітній простір вимагає підготовки фахівців нової генерації, що будуть не тільки конкурентноспроможними на ринку праці, але й відрізнятимуться високою національною самосвідомістю, духовністю й політичною культурою. Важливе місце у формуванні цих якостей займає вивчення курсу історії України, який сприяє світоглядній підготовці студентів та всебічному вихованню їх як особистостей.

Метою вивчення дисципліни є формування сучасного мислення на основі усвідомлення причинно-наслідкових зв’язків процесу історичного розвитку українського суспільства в контексті світових цивілізаційних вимірів, розуміння сутності перетворень, що відбуваються в Україні та її місця у загальноєвропейському просторі.

Предметом вивчення є державно-політичний та соціально-економічний розвиток українського народу від найдавніших часів до сьогодення

Завдання курсу полягають в утвердженні у студентів свідомої громадянської позиції та готовності до практичного застосування набутих знань через активну участь у справах суспільства й держави; у формуванні гуманізму, терпимості до інакомислення, здатності до діалогу, толерантного, неупередженого ставлення до інших народів.

Знання, вміння та навички, якими повинні опанувати студенти полягають в оволодінні ними культурою розумової праці, вмінням орієнтуватися у потоці наукової інформації, формуванні власної точки зору на питання, що вивчаються.

Логіка і структура дисципліни та методи її вивчення дають можливість студентам засвоїти необхідний обсяг науково-теоретичних знань, що обумовить цілісне сприйняття процесу функціонування сучасного суспільства на національному, загальносвітовому рівнях і набуття норм свідомої суспільно-політичної поведінки. Дисципліна є обов’язковою і базовою для економічної історії та історії й теорії споживчої кооперації. На її вивчення відводиться 144 годин, з яких 20 год. передбачено на лекції, 34 год. – на семінарські заняття, 22 год. – на індивідуально-консультативну та 68 год. на самостійну роботу .Основними формами навчального процесу, які забезпечують вивчення студентами історії України, є навчальні та проблемні лекції, семінарські заняття, семінари-дискусії, презентації, рольові ігри, індивідуальна та самостійна робота, співбесіди з викладачами тощо.

Однією з складових навчального процесу в умовах запровадження КМСОНП є організація самостійної роботи студентів (СРС), що має сприяти розвитку активності й творчих здібностей майбутніх фахівців, формуванню у них прагнення до неперервної самоосвіти та здатності постійно оновлювати набуті наукові знання. Виконання цих завдань вимагає розробки нових методів та форм взаємодії викладача і студента.

Ефективність СРС залежить не лише від професіоналізму викладача, але й в значній мірі від студента, який повинний оволодівати методикою поглибленого самостійного навчання і саморозвитку під консультативним керівництвом педагога.

Методичні рекомендації, викладені у навчально-методичному посібнику з курсу “Історія України”, спрямовані на підвищення ефективності самостійної роботи студентів і містять інформацію щодо організації самостійної роботи з тем курсу, перелік питань для самоконтролю, завдання для підготовки до модульних контрольних робіт, список інформаційних джерел та інше, що має допомогти студентам в опануванні дисципліною.

2. Навчальна програма дисципліни. Змістовий модуль і. Історія України з найдавніших часів до початку хх ст.

Тема 1. Витоки українського народу­ та його державності.

Україна княжої доби.

Перші державні утворення на території України. Передумови, теорії походження та основні етапи розвитку Київської Русі. Особливості соціально-політичного устрою Давньоруської держави. Причини та наслідки роздробленості Київської Русі. Роль Галицько-Волинського князівства в тогочасній Європі. Оцінка місця та значення Давньоруської держави у контексті європейської й світової історії.

Тема 2. Україна у складі Польщі. Козацька доба.

Процес входження й становище українських земель у складі Великого князівства Литовського. Вплив Кревської, Люблінської та Берестейської уній на подальшу долю українських земель. Основні погляди на походження українського народу та етапи його формування. Причини виникнення козацтва. Роль та місце Запорізької Січі в історії української народу та європейській історії.

Тема 3. Визвольна війна українського народу середини ХУІІ ст. Формування української держави.

Передумови, причини, рушійні сили, перебіг основних подій та історичні наслідки національно-визвольної війни сер. ХУІІ ст. Формування Б.Хмельницьким козацько-гетьманської держави, її ознаки. Пошуки союзника в боротьбі проти Речі Посполитої. Переяславська Рада 1654 р. та її історична оцінка. „ Березневі статті” Б.Хмельницького, їх мета та зміст. Характеристика видатних постатей періоду.

Тема 4. Велика Руїна. Гетьманщина. Ліквідація

Української автономної державності.

Причини та наслідки політичної кризи української автономії. Спроби П.Дорошенка й І.Мазепи об’єднати українські землі. Участь України у Північній війні. Полтавська битва та її історична оцінка. Процес колоніального наступу на українську державність з боку російського царизму. Причини обмеження та ліквідації автономії України. Заборона гетьманської влади в 1764 р. Причини зруйнування Запорізької Січі в 1775 р. Історичне значення Запорізької Січі й Гетьманщини в історії українського народу.

Тема 5. Україна у складі Російської та Австро-Угорської Імперій (друга пол. Хуііі - хіх ст.).

Територіальні зміни на Лівобережній та Правобережній Україні. Декабристський рух в Україні. “Руська правда” П.І. Пестеля. Початок національного відродження. Кирило-Мефодіївське товариство та його програмні документи. Формування української нації та національної свідомості

Тема 6. Україна в умовах капіталістичної модернізації економіки

(друга пол. ХІХ- поч. ХХ ст.).

Криза феодальних відносин. Аграрна реформа 1861 р. та її результати в українському селі. Буржуазні реформи 60-70-х рр., їх значення для подальшого розвитку України. Суспільно-політичні течії в другій пол. XIX ст.: народницький та громадівський рухи. Виникнення українських політичних партій. Україна в революції 1905-1907 рр.: боротьба за автономію. Столипінська аграрна реформа.

Змістовий модуль іі. Україна в хх – ххі ст. Розбудова незалежної держави