Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ділова українська мова 6 семестр.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
148.99 Кб
Скачать

4. Визначте стиль наведеного уривка, свою відповідь обґрунтуйте:

Бароко - одна з найяскравіших та найоригінальніших культурно-естетичних систем української і світової духовної творчості, це важливий етап усієї загальнолюдської культури XVI-XVIH століть. Поява Його знаменує складний процес пере ходу мистецтва від великої доби Відродження до нової якості світосприйняття, мислення, творчості - і в змісті, і в формах.

Сувора дійсність породжує у діячів бароко як захоплення, так і все більшу печаль та розчарування.

Протест проти бездуховності, корисливості, тваринності, кар'єризму - ось що пророкує у творчості І. Вишенського появу бароко. Смуток, печаль за людей, охоплених марнославством, баришництвом, суєтою, пронизує і творчість К. Транквіліона-Ставровецького, К. Саковича, Я. Гаватовича, І. Галятовського, Г. Кониського, а відтак породжує пафос іронії та гротеску, примирення з думкою, що зло сильніше за добро, а смерть - за життя і все на землі - суєта суєт. Проте бароко - не тільки відчай, а й боротьба за людину, за її честь, свободу, духовність. Саме високі ідеали гуманізму, патріотизму та свободи надихають авторів "Роксоланії" С. Кленовича, "Про Острозьку війну С. Пекаледа, філософської лірики та епіки Л. Барановича, Ф. Прокоповича, М. Смотрицького, І. Величковського, героїчних маршів, духовних псалмів і кантів А. Веделя та М. Березовського, пісень, байок, філософських трактатів Г. Сковороди (3 журналу).

5.Перекладіть українською мовою: пришлось по вкусу, прийти по делу; работать по схеме; послать по почте, без зазрения совести; быть на хорошем счету; во всеуслышанье; дела идут к лучшему; держаться в стороне; и дело с концом. б.Скласти 10 зразків ділових паперів.

ВАРІАНТ №19

1. Службові листи: їх типи, вимоги до тексту\ правила написання.

2. Складіть заяву (Ви влаштовуєтесь на роботу в об'єднання "Укравтогаз" на посаду головного інженера за строковим договором. Генеральний директор об'єднання - Кардаш Євгеній Ярославович).

3. Перепишіть. Числа й скорочення запишіть повними словами, поставивши числівники в потрібному відмінку.

Земля разом з 8 іншими планетами рухається навколо Сонця. Відстань її до сонця змінюється від 147,1 млн. кілометрів на початку січня до 152,1 млн. кілометрів на початку липня. Період обертання Землі навколо нашого світила дорівнює 365,242 доби, а навколо своєї осі - 23 годинам 56 хвилинам 5 секундам. Довжина земного екватора вимірюється 40 075 704 метрами. Уся поверхня Землі становить 510 млн. квадратних кілометрів, причому на 361,1 млн. квадратних кілометрів її, тобто на 71 проценті, розіллявся Світовий океан.

4.Визначте стиль наведеного уривка, свою відповідь обґрунтуйте:

Рекомендації щодо розширення словникового запасу можуть виявитися неповними або навіть хибними, якщо, керуючись ними, людина в розмові почне вживати вислови лише з літературної мови. Ми справляли б дивне враження на людей довкола себе, якби в розмовній мові користувалися усім словниковим запасом художньої літератури.

Через те не досить знати, що існують два словники: словник активний і словник пасивний, оскільки активний словник містить у собі слова, що ними користуються в літературній мові, і слова, які вживаються в усній мові. В останньому випадку треба зважати й на те, про яку усну мову йдеться - лекцію, дискусію, товариську бесіду, розмову людей у вузькому колі і т. ін.

Розмову і вибір слова необхідно пристосовувати до обставин. Незвично й неввічливо, наприклад, якщо молода людина говорить на жаргоні своїх ровесників у колі дорослих (причому останні не завжди її розуміють). Недоречно також, коли хтось під час дискусії або на зборах вживає різкі, а то навіть і грубі вирази, якими він звик користуватися у колі своїх приятелів..

Більшість людей можуть писати літературною мовою, але у розмові чомусь нею не користуються (Т. Іржі).

5. Перекладіть українською мовою: в полной безопасности, выходить из повиновения; годный к употреблению; избавиться от опасности; из уважения к вам; каждый в отдельности; напускать на себя; обратить в шутку; оставить в покое; по долгу службы.

б.Скласти 10 зразків ділових паперів.

ВАРІАНТ № 20

  1. Культура мовлення. Ознаки культури мовлення.

  2. Складіть телеграму батькам про Ваш приїзд на час відпустки.

  3. Перепишіть. Числа й скорочення запишіть повними словами, поставивши числівники в потрібному відмінку: 1) Відбувалося тотальне зомбування українського народу. Спільні зусилля місцевих і союзних асиміляторів призвели до того, що з 42,237 млн. українців на кін. 70-их-поч. 80-их pp. українською мовою володіло лише 39 млн., а рідною її вважали 35 млн. осіб (82,8 %), у той час як росіян налічувалося 137,397 млн., а носіїв російської мови як рідної - близько 153,7 млн. (В. Лучик); 2) На Буковині число українських початкових шкіл [у 1900-1914 роках] зросло від 131 до 216 (плюс 17 двомовних), але українська гімназія була одна та ще 2 двомовних, українсько-німецьких. 3) Вагу Грінченкового словника з його 68000 гнізд ледве чи можна переоцінити. 4) На Волині, Поліссі й Холмщині, як і скрізь на підросійській Україні, українських шкіл перед війною не було. Вони почали з'являтися за німецької окупації. Вважають, що в той час їх було коло 250. 1922-1923 року число шкіл збільшилося до 442 (проти 89 двомовних і 543 польських). Одначе на 1926-1927 рік українських шкіл зосталося 2 (проти 392 двомовних і 683 польських) (Ю. Шевельов).