Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ділова українська мова 6 семестр.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
148.99 Кб
Скачать

4. Визначте стиль наведеного уривка, свою відповідь обґрунтуйте:

Надвечір наступного дня Степан Петрович, пересівши на аеродромі з літака на авто, яке чекало на нього, під'їздив лісовою дорогою до концтабору. І хтозна-чого йому раптом згадався вираз якогось емігрантського журналу, що йому доводилося читати, бувши в Англії в складі охоронної бригади біля міністра: "Найбільшу, майже ідеальну точність більшовизм виявляє в одній галузі своєї діяльності - в галузі терору і репресій".

Правда, лісова дорога сама була не ідеальна, покручена, в снігових вибоїнах, горбах, корінні. Авто, як ніби сильно п'яне, хилиталося з боку на бік і, здавалось, от-от перекинетеся. Іваненко ввесь час мусив хапатись руками то за одне, то за друге вікно, щоб не падати з сидіння. Він іноді аж посміхався, але водночас не переставав пильно прислухатись до чудного тремтіння в самому собі, яке було ввесь час подорожі, навіть у літаку. За цим тремтінням, немов за серпанком туману, здалеку-здалеку маячила постать Марка, яка, мабуть, і викликала те тремтіння. Особливо випиналось крізь туман чорне, буйне, сильно скудовчене волосся і циганські дідові очі Марка, з жовтавими баньками, які немов горіли жовтим котячим вогнем люті в оте останнє, трагічне побачення в слідчого у Харкові (В. Винниченко).

5. Перекладіть українською мовою: на прошлой неделе; на худой конец; не возьму в толк; письмо с уведомлением; повредить механизм; повредить палец; расписка в получении; расходная накладная; текучесть кадров; удельный вес.

б.Скласти 10 зразків ділових паперів.

ВАРІАНТ № 16

1. Ділова розмова по телефону.

2.Напишіть довідку про те, що Ви навчаєтеся в Національному авіаційному університеті й працюєте на 0,5 ставки лаборантом кафедри.

З .Провідміняйте: Ілля Мирославович Кохан-Шведа, Ольга Костівна Медведецька-Лутак, Святослав Корнійович Рись, Ярослав Сергійович Рись, Станіслав Смаль-Стоцький, Мар'яна Павлівна Любеня-Біла, Модест Савович Луків.

А.Визначте стиль наведеного уривка, свою відповідь обґрунтуйте:

Українізовані англомовні назви та терміни (УАНТ) можна й треба вживати, коли відповідних українських назв і термінів (УНТ) нема і коли це сприяє подальшому розвиткові нашої культури, науки і техніки, їх обміну та інтеграції з єдиним руслом всесвітнього прогресу. Однаково шкідливі як уперте невживання УАНТ, так і засмічування ними нашої мови.

Українізацію потрібних англомовних назв та термінів маємо проводити, враховуючи загальні засади вживання чужослів, зокрема такі основні критерії: правильність, однозначність та зрозумілість (враховуємо етимологію і семантику слова!); традиції, сучасні норми і тенденції розвитку нашої мови у відповідній царині знань; словотвірна ефективність, економність та милозвучність; історична справедливість, повага до творців запозичених назв, понять, термінів.

... Більшість наукових термінів мають грецькі й латинські корені. В різних мовах їх пишуть "подібно, та вимовляють по-різному. Ми здебільш зустрічаємось з ними у книжках та журналах, а не в розмові. Тому ці УАНТ максимально наближуємо до нашого вживання цих коренів, навіть коли новостворені АНТ ще не перешли в інші мови.

Зате у побутовій та суспільно-політичній лексиці в АНТ, що звучать у розмові, радіо- й телепередачах, перевагу надамо вимові, а не семантиці запозичуваних слів. Але спочатку подумаймо, чи не можна без них обійтись. Бо чим апойтмент кращий від назначения, аплоймент - від працевлаштування, маркет - від ринку, кар - від авто, берум - від спальні, а кафетерій - від кав'ярні? (С. Ладижинсъкий).

5. Перекладіть українською мовою: ход событий; язвительное замечание; принимать участие; пути сообщения; расходы по бюджету; точно известно; учредительное собрание; щекотливое обстоятельство; не по плечу; наводить справки.

б.Скласти 10 зразків ділових паперів.

ВАРІАНТ № 17

1. Ділова бесіда.

2.Складіть заяву (Вам, економісту виробничого відділу відкритого акціонерного товариства "Ластівка", потрібна відпустка за власний рахунок на 5 днів. Директор ВАТ - Корзун Микола Іванович).

3. Оберіть правильний варіант: а (н,нн)отація, і (н,нн)овація, є (м,мм)іграція, і (м,мм)іграція, і (л,лл)юзія, бі (л,лл)ь, бестсе (л,лл)ер, ва (н,нн)а, а (ф,фф)ект, є (ф,фф)ект, ко (т,тт)едж, шо (с,сс)е, мотора (л,лл)і, ва(т,тт), венде (т,тт)а, ко (л,лл)і, примадо (н,нн)а, оди (с,сс)ея, па (н,нн)і, па (н,нн)а, бо (н,нн)а, бю (л,лл)етень, браві (с,сс)имо, баро (к,кк)о, Маро (к,кк)о, Брю (с?сс)ель, лібре (т,тт)о, до (л,лл)ар.

Визначте стиль наведеного уривка, свою відповідь обґрунтуйте:

Людству потрібні символи, ідоли краси і потворності, добра і зла. У них шукали підтримку, знаходили непорушність віри й духу. Вони синтезували у собі створені язичниками і християнами, мусульманами і буддистами людські ідеали, що їх варто було обожнювати. У цьому ж ряду - "Собор" -культова церковна установа, а й алегорія вічної стремління всіх людей вгору, до чистоти сумління і висот пізнання, до краси і неповторності.

Собор - символ усталений у світовій культурі, сповідальний і багатозначний у сприйнятті, давно вже вийшов за рамки ритуальності. Він не народився учора, не з'явився сьогодні як творіння нового часу. Його витоки - у глибині століть, на перших десятках сторінок історії людства. На зміну поганства прийшла нова релігія - християнство. Зміна ідолів стала зміною людської історії. Людина підвела голову, злинула духом у небесну височінь, постала поруч з Богом і ... пізнала свою велич і мізерність. Греки дуже пишаються, що засновником Царгородської церкви був апостол Андрій. Чи не настав час, коли і ми повинні сказати - гордимося тим, що Українська православна церква по праву зветься "Первозванною", що у пам'яті народній вічно жива легенда - апостол Андрій проповідував у наших скіфських землях і не випадково він прийшов до нас. На зеленому пагорбі Дніпра, що несе свої води у Руське (Чорне) море, промовляє до людей апостол Андрій: "Бачили ви гори сі? Так от, на сих горах возсіяє благодать Божа, і буде город великий, і церков багато воздвигне Бог". І зійшов він на гори, і благословив їх, і поставив хреста. І, поклонившись Богу, він спустився з гори сеї, де опісля став Київ, і рушив далі (3 журналу).

5. Перекладіть українською мовою: списать в расход; уязвимое место; согласно приказу; поставить в пример; ввести в состав; по указанию; в рассрочку; принять к сведению; при любой погоде; в двух шагах.

б.Скласти 10 зразків ділових паперів.

ВАРІАНТ №18

1.Ділові засідання (наради) і культура їх проведення.

І.Напииііть заяву про звільнення з посади (Ви працюєте асистентом кафедри інформатики Кіровоградського державного педагогічного університету їм. В. Винниченка (ректор - Черниш Сергій Андрійович), але знайшли іншу роботу).

З.Запишіть, змінюючи, де це потрібно, малу літеру на велику:

пересопницьке євангеліє, заслужений діяч мистецтв, сузір'я великого пса, далекий схід, курорти півдня, музейний провулок, Ярославів вал, день перемоги, день учителя, малий герб україни, езопова мова, демократична партія україни, лютнева революція, юдині срібняки, орден святої анни, чумацький шлях, біловезька пуща, андріївський узвіз.