Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ділова українська мова 6 семестр.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
148.99 Кб
Скачать

6. Скласти 10 зразків ділових паперів.

ВАРІАНТ №13

  1. Особливості офіційно-ділового стилю на синтаксичному рівні.

  2. Напишіть доповідну записку на ім'я декана про участь студентів Вашої групи у щорічній студентській звітно-науковій конференції.

3. Утворити можливі дієприкметникові форми: виступати, чарувати, заніміти, тонути, звикнути, змерзнути, виконувати, вабити, дозріти, виконати, побороти, розв'язати, обледеніти, достигнути, стихати, почепити, різати, осиротіти, упріти, довіряти.

4. Визначте стиль наведеного уривка, свою відповідь обґрунтуйте:

...1048 рік. Знову французьке посольство, подолавши майже 3000 кілометрів, досягло Києва. На чолі був єпископ Готьє Савейр. Після урочистих прийомів, богослужінь та інших обов'язкових церемоній послу короля офіційно було дано згоду на шлюб Анни з Генріхом. Так вирішилась доля Анни.

... Після двомісячної мандрівки посольство з Анною прибуло до Франції. В ті часи місцем перебування королівського двору було невеличке місто Санліс (40 кілометрів від Парижа), де й пройшли перші місяці життя в країні князівни. Навесні король і двір вирушили до стародавньої французької столиці міста Реймса, де у присутності знаті і величезного скупчення різного люду 14 травня 1049 року, на свято Святої Троїці, король Генріх одружився з Анною. Урочиста церемонія відбувалася у Реймському кафедральному соборі, руки молодих з'єднав архієпископ Реймський - Гі де Шатільон. Анна Ярославна стала французькою королевою.

Підчас цієї важливої події королева подарувала собору Євангеліє, привезене з Києва. Книга була написана кирилицею, яка була офіційною писемністю Київської Русі. Євангеліє зі одержало назву Реймського (О. Козуля).

5. Перекладіть українською мовою: в знак согласия; вне всякого сомнения; в течении всего года; в целях предотвращения; к тому идет; лицом к лицу; между прочим; изощренный ум; каждые полчаса; неотложное дело.

6. Скласти 10 зразків ділових паперів.

ВАРІАНТ № 1 4

1. Мовленнєвий етикет українців.

2.Напишіть пояснювальну записку про порушення трудової дисципліни студентами Вашої групи.

3.Запишіть, розкриваючи дужки і фіксуючи цифри словами:

виготовили 3 (двері) і 5 (ворота), купили 8 (ножиці) і 7 (ложка), з'явилося 58 (учасник), відповіло 4 (студент), на концерті 326 (слухач), 3,5 (година), приїхало 6 (циган) і 7 (молдаван); 2/8 (площа), відвантажили 465 (мішок), закупили 3 (тонна), здали 1,% (мільйон гривня), їхали 9,5 (година), записалося 1 200 (громадянин), засіяли 2 2/3 (гектар).

4.Визначте стиль наведеного уривка, свою відповідь обґрунтуйте: Від

універсальної мови Декарта до лінкосу Фройденталя. В 1629 р. Р. Декарт накреслив загальну схему загальнолюдської (універсальної) мови. Він вважав, що штучна мова є можливою, і можна сформувати методологію побудови такої мови. Згідно з цією методологією мова повинна мати один спосіб відмінювання, дієвідмінювання і побудови слів. Ця мова має бути позбавлена "неправильних" форм, а для зміни дієслів і словотворення використовувалися б префікси, які б додавалися до початку або до кінця слів. Аналіз думок Декарта приводить до висновку, що мова, яку він хотів побудувати - це апріорна філософська система, котра практично не пов'язана з системами існуючих мов. Створити цю мову може "істинно філософія": все залежить від тих простих ідей, що властиві уявленню кожної людини із яких складається все те, що люди думають. В 1960 р. Г. Фройденталь запропонував мову космічного спілкування "лінкос". При цьому він виходив з таких передумов: фізичні закони для нашого Універсуму єдині, принципи приймання і перероблення інформації однакові. Звідси випливає, що ми можемо знайти з космічними жителями спільну мову, розмову з ними, на думку Фройденталя, требі починати з викладу математики (Я. Дубров).

^.Перекладіть українською мовою: меры по предупреждению; мысли без всякой связи; на будущей неделе; наверстать упущенное; оказывать сопротивление; отпуск по болезни; ни под каким видом; на общественных началах; на произвол судьбы; низменные интересы.

^.Скласти 10 зразків ділових паперів.

ВАРІАНТ № 15

1. Загальноприйняті норми ділового етикету.

2.Напишіть протокол загальних зборів студентів Вашої групи з таким порядком денним: 1. Звіт старости групи про результати зимової заліково-екзаменаційної сесії. 2. Про надання матеріальної допомоги.

3.Поставити у формі давального і кличного відмінків однини: ректор Петренко Василь Охримович, директор Шульга Іван Іванович, керівник Ільїн Михайло Гнатович, бригадир Кузьменко Хома Лукич, президент Рощин Степан Федотович, добродій Микола Артемович Рись, пані Ольга Мирославівна Семенюк, панна Наталя Орестівна Сошенко.