Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ділова українська мова 6 семестр.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
148.99 Кб
Скачать

6. Скласти 10 зразків ділових паперів.

ВАРІАНТ № 9 1. Українська термінологія. її розвиток, проблематика.

2.Напишіть клопотання про надання Вам можливості користуватися фондами дисертаційного залу Національної бібліотеки імені В..І. Вернадського (директор - Степан Ілліч Драй-Хмара).

З .Поставити у формі родового відмінка однини: агітатор, кобзар, муляр, футляр, командир, пустир, календар, каменяр, лікар, Ігор, комар, двір, апарат, гурт, потік, телефон, міст, статут, Крим, полк, документ, звіт, характер, Роман, листопад, розпорядок, архів, гриф, вид, заголовок, тон, овес, виклад, номер, текст, підпис, термін, склад, Вихор, Діхтяр.

4. Визначте стиль наведеного уривка, свою відповідь обґрунтуйте:

У зв?язку з недопостачанням Вами у І кварталі 1998 р. металовиробів Ви зобов'язані на підставі пункту 16 договору, підписаного 18 січня, сплатити нам неустойку.

Згідно з доданим розрахунком сума належної неустойки становить 1227 грн. 85 коп.

Просимо перерахувати цю суму на наш розрахунковий рахунок № 26149 у Подільському відділенні Промбудбанку м. Києва.

При неотриманні від Вас протягом 10 днів суми претензії або обґрунтованого заперечення справу про стягнення цієї суми буде передано до Державного арбітражу.

Додаток: розрахунок неустойки за І квартал 1998 р.

5. Перекладіть українською мовою: передавать полномочия; горюче­ смазочные материалы; данный (настоящий) договор; Гражданский кодекс; принимая во внимание; принять меры; довести к сведению; договорная возмездная основа; долевая собственность; должен соответствовать.

6. Скласти 10 зразків ділових паперів.

ВАРІАНТ № 10 1.Терміни як особливий розряд слів: їх ознаки, групи, шляхи поповнення.

2.Напишіть звіт про виконання індивідуального плану (Ви навчаєтесь

у магістратурі).

3.Утворіть ступені порівняння прикметників: глибокий, дужий, довжелезний, поганий, премудрий, короткий, кривий, товстий, бузковий, близький, чистенький, осінній, карий, кислий, голий, економічний, надзвичайний, зозулястий, глухий, зайвий, пристаркуватий.

А.Визначте стиль наведеного уривка, свою відповідь обґрунтуйте:

Цар біснувався: вдаряв кулаками, мов гирями об стіл. Випльовував сповнені ненависті слова, і складалися вони для Єпіфанія в суцільне прокляття Україні: "Залишу живих мерців, покірне стадо залишу на цій свавільній земля - худобу над порожніми яслами, і кидатиму їм за покору жмутки бадилля, на банях церковних замість хрестів водружу канчуки, і те стадо лякатиметься шелесту листя! Корита підсуну під ваші худоб'ячі морди, і ніщо не буде для вас дорожче, ніж тепле пійло, і забудете все, чим досі жили: звичаї свої, предків, материнську мову, зречетеся хоругов і молитов - усе віддасте за смачне пійло в коритах!"

Єпіфаній зажмурив очі, вслухаючись у страшне пророцтво, що цвяхувало безнадією його розпластану душу, він не мав відваги глянути на розлютованого царя, та коли у вухах стихли царські прокльони, Єпіфаній розплющив очі й у подиві своєму уздрів на Петровому обличчі владний спокій, набагато страшніший від почутих слів: цар не лякав словом, він здійснював проклін (Р. Іваничук).

5. Перекладіть українською мовою: дополнительное соглашение; достижение общей цели; долевое участие; досрочно выполнить; проживать по адресу; экземпляры направлены; видано для представления в; ввиду вышеизложенного; договорная цена; вынести благодарность.