Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ділова українська мова 6 семестр.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
148.99 Кб
Скачать

4. Визначте стиль наведеного уривка, свою відповідь обґрунтуйте:

Публііщстичний стиль займає проміжне місце між науково-технічним та літературним стилем і, як наслідок цього, в його усних та письмових текстах можуть використовуватися засоби обох названих стилів. З науково-технічного в тексти публіцистичного стилю (у газети й журнальні жанри, в жанри електронних засобів масової інформації - радіо, телебачення) переходять в усій сукупності своїх ознак наукові, технічні, економічні, суспільно-політичні терміни. Відомі термінологічно насичені жанри публіцистичного стилю: детальніша інформація, кореспонденція, інтерв'ю, репортаж, стаття, нарис, фельетон, рецензія. З огляду на те, що тексти засобів масової інформації (ЗМІ) адресуються широким колам читачів та слухачів, найбільша кількість термінів у цих текстах стосуються суспільних наук (історія, ідеологія, громада, батьківщина, влада), тих природничих та технічних наук, які мають "суспільне звучання" (атомна енергія, охорона природи), а також економічної діяльності (господарство, маркетинг, капітал).

Мета використання термінів у публіцистичних текстах полягає в тому, щоб, по-перше, інформувати про події, важливі для суспільного та особистого життя, і, по-друге, впливати на читача чи слухача в напрямку, обраного відповідним органом ЗМІ (В. Лейчик).

5.Перекладіть українською мовою: возвратить в сохранности, за милую душу; к слову сказать; от нечего делать; по вашему усмотрению; по истечении срока; по крайней мере; приступить к обсуждению; приходить к убеждению; причитается к уплате; это в порядке вещей. б.Скласти 10 зразків ділових паперів.