Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ділова українська мова 6 семестр.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
148.99 Кб
Скачать

6. Скласти 10 зразків ділових паперів.

ВАРІАНТ №5

1 .Писемне та усне мовлення. Спільне та відмінне.

2. Напишіть подання про доцільність переведення Вас з посади лаборанта кафедри на посаду викладача тієї ж кафедри.

З.Запишіть, змінюючи, де це потрібно, малу літеру на велику: десятинна церква, полтавська битва, велика вітчизняна війна, друга світова війна, часослов, народний артист України, великий віз, північна буковина, державний гімн україни, пушкінська конференція, бальзакові традиції, народний рух україни, ахіллесова п'ята, бальзакова творчість, країни сходу, орден дружби народів, піфагорова теорема.

4. Визначте стиль наведеного уривка, свою відповідь обґрунтуйте: Одним з найцікавіших звичаїв стародавніх слов'ян, а в першу чергу наших предків, є закликання весни.

Народна уява створила поетичний образ весни у вигляді дівчини-паняночки, що десь у садочку шиє сорочку, а інколи і у вигляді молодиці, що вже має або повинна мати дочку.

Вона, ця вродлива дівчина або молодиця, дуже багата, від неї люди сподіваються щедрих дарів, а тому й виглядають її рано-вранці, до схід-сонця: вибігають на горби, стають на воротях, лізуть на дах комори чи клуні - і запрошують, закликають її піснями. Але й ті, що виглядають та закликають весну, що сподіваються від неї дарів, теж не залишаються в боргу перед нею: вони .приносять їй жертви-подарунки. Заклякання весни, приносниці життя, поєднане з вигнанням зими - смерті. У стародавніх слов'ян навесні відбувалася урочиста тризна з жертвоприношенням на честь померлих. Ще й досі зберігаються залишки того урочистого весняного свята, коли оспівується кінець зими і при цьому палиться солом'яне опудало. (О. Воропай).

5. Перекладіть українською мовою: представительские функции; преимущественное право быть; претендовать на (наследство); взаимоотношения в коллективе; внедрение в производство; срочно направить к нам; ставить в известность; за исключением вопросов; заключить контракт (договор, соглашение); личный счет.

6.

6. Скласти 10 зразків ділових паперів.

ВАРІАНТ №6

  1. Особливості писемного ділового мовлення.

  2. Напишіть розписку на отримання книг у Науково-технічній бібліотеці Національного авіаційного університету на час канікул.

  3. Вставте потрібні літери (І або И): ас..м..ляц..я, апенд..ц..т, Ч..л.., Єп.пет, к..пар..с, жасм..н, пац..єнт, Палестина, д..алект..ка, на..вний, граф.ж, псевдон..м, Р..м, С..р..я, Овід..й, Гельс.нки, реч..тат..в, маркетинг, фальс..ф..кагори, брав..с..мо, Кр..т, Корс.ка, ск..фи, ш..фр, Ш..ллер, Ват..кан, аж..отаж, дж..г..т, імб..р, Т..бет, Д..зель, д..зель.

  4. Визначте стиль наведеного уривка, свою відповідь обґрунтуйте. У.

сумнозвісному 1972 році була звільнена з Інституту історії доктор історичних наук Олена Компан. Незадовго до цього автор був на зібранні Київського правління Українського товариства охорони пам'яток історії та культури, на якому обговорювалася подальша доля славетної колись Києво-Могилянської академії. На історичній території академії розташувалося Київське вище військово-морське політичне училище. Його командування сплюндрувало могили видатних діячів української історії й культури, прибудовуючи їдальню на колишньому цвинтарі біля не існуючого Богоявленського собору. На цьому цвинтарі знаходилася і могила гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. Учені-історики Олена Компан, Михайло Брайчевський, Олена Апанович та інші підняли питання про відселення; військового училища з території академії, щоб зайнятися реставрацією визначної української історико-культурної і архітектурної пам'ятки.

Але справа з мертвої точки не зрушувалися. Керівництво училища категорично не погоджувалося. На підтримку його із штабу Чорноморського військово-морського флоту прибули вищі офіцери. Засідання незабаром переросло в гарячу баталію...

Проголосували за переведення училища, а, значить, проти офіційної політики. Жінки поверталися після незвичайного зібрання правління збуджені і радісні, бо здобули перемогу морально, і тільки (О. Козуля).

5.Перекладітьукраїнською мовою: привлечь к ответственности; принять в (отдел); продвижение по службе; продолжительность работы на (предприятии); во вред; в одном экземпляре; восстановить в должности; работа по совместительству; расчетный счет; со стороны.