Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ділова українська мова 6 семестр.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
148.99 Кб
Скачать

6. Скласти 10 зразків ділових паперів.

BAPIAHT№7

  1. Документ, його характеристики й ознаки. Класифікація документів.

  2. Напишіть доручення на одержання внеску з ощадного банку (особа, якій Ви доручаєте - Назар Орестович Семененко).

  3. Перепишіть текст, замінивши цифри словами: Штучний супутник на 6 годину 26 жовтня зробив 319 обертів навколо земної кулі, пройшовши шлях близько 13 850 000 кілометрів.

Ракета-носій у цей час була позаду супутника на відстані 11 700 кілометрів, пройшовши шлях близько 13 882 000 кілометрів.

Увечері 26 жовтня ракета-носій, випереджуючи супутник, наблизилася до нього на відстань 9 940 кілометрів, що становить близько 0,25 оберта супутника навколо Землі. При цьому ракета-носій - проходила на 5,4 градуса на захід від супутника по довготі й на 21,8 хвилини пізніше.

4. Визначте стиль наведеного уривка, свою відповідь обґрунтуйте: Замаїлася Україна стиглою весною. Чернігівські соснові бори помолодалися липкими від живиці пучками чатиння, заховавши від неба таїну свого світу, про яку знає тільки Бог, і все, що народжується, розквітає і вмирає під банею зеленого храму; є природі властиве: ніщо тут не зайве, усього ддя гармонії достатньо, і кожен листок, кожне зело, комаха, птах і звірина живуть у згоді з Творцем, ніщо нічому не заважає, і смерть, як і народження - доцільні.

Дав Бог людині зразок тимчасового перебування на землі -довколишню Природу, він відокремив її від людини, поставив збоку, унеможливив спілкування з нею словом - залишив для споглядання, прикладу, науки і наслідування досконалість свого творіння недосконалій людині. І дивується, певне, Господь, коли і де, непомильним будучи, помилився, допустивши до того, що наділена розумом істота, вінець його творіння, не чує й не відчуває гармонії Природи, безжально нівечить її, знищує себе саму помислами своїми та ділами, двоєдушністю і фальшю, ненавистю і заздрістю, владолюбством і жорстокістю - прикметами, які у храмі Природи не існують, топче і руйнує її довершеність. У чому Божа помилка? (Р. Іваничук).

5. Перекладіть українською мовою: регулировать взаимоотношения; руководящий орган; согласовать с руководством; с сокращенным рабочим днем; средства, направляемые на ...; указать мероприятия (условия, сроки); на иждивении иметь; пособие по безработице; по усмотрению; считать целесообразным.

6. Скласти 10 зразків ділових паперів.

ВАРІАНТ №8

1. Вимоги до складання та оформлення документів і тексту документа.

І.Напишіть оголошення про проведення загальних зборів студентів Вашого курсу.

З Запишіть, знімаючи риску: не/вблаганний, не/густо, не/в'янучий, не/жить, не/мічний, не/забутий усіма вчинок, не/мовби, не/досушити, не/зважаючи на, не/здужати, не/спроста, це/абиякий, не/раз, не/славити, не/дев'ятий, не/привітний, не/дорого, не/має, не/краще, не/зважаючи, не/доїдок, не/знайомий.

4. Визначте стиль наведеного уривка, свою відповідь обґрунтуйте:

Виключно цим законом у відповідності з Конституцією України і міжнародними зобов'язаннями України визначається порядок застосування мов в Україні, виходячи з завдань всебічного розвитку і функціонування державної мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України, гарантування вільного використання, розвитку і захисту мов національних меншин, сприяння вивчення мов міжнародного спілкування.

Ніщо в цьому Законі не може бути витлумачено як підстава для дискримінації чи адміністративного обмеження сфери природного поширення якої б то не було мови, створення привілеїв або обмежень прав громадян за мовною ознакою.

Якщо міжнародним договором України, укладення якого відбулося у формі закону, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені законодавством України про мови, застосовуються правила міжнародного договору.

5. Перекладіть українською мовою: признать недействительным; принять меры по поиску; при определении расходов по ...; на основании ...; наследственное имущество; средства, нацеленные на ...; на содержании; непригодный для ...; от выплат уклоняться; подтвердить факт заключения договора.