Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия ДКПЗК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
373.76 Кб
Скачать
  1. Особливості закріплення конституційних обов’язків в конституціях демократичних і недемократичних країн.

  2. Структура та внутрішня побудова палат парламенту в зарубіжних країнах.

За своєю структурою вищі представницькі органи є одно- та двопалатними (бікамеральними).

Двопалатна структура парламенту властива як унітарним, так і федеративним державам, проте принципи формування верхньої палати федеративної країни відмінні, порівняно з унітарною державою, що має у своєму складі верхню палату. Нижня палата у двопалатному парламенті називається по-різному: Палата представників (Австралійський Союз, США, Японія та ін.), Палата депутатів (Італія, Мексика), Національна рада (Австрія), Державна Дума (Російська Федерація), Народна палата (Індія), Сейм (Польща), Палата громад (Великобританія, Канада), Віче республік (Союзна Республіка Югославія), Національні збори (Франція) і т. ін.

Однопалатна система парламенту є характерною для мононаціональної держави, що займає, як правило, невелику територію. Джерела її виникнення різноманітні. В одних країнах однопалатна структура парламенту була встановлена разом з утворенням незалежної держави. Так, у Болгарії після закінчення болгаро-турецької війни була прийнята Тирновська Конституція 1879 p., яка передбачала однопалатні Народні збори. Така сама структура парламенту закріплювалася конституціями (1947,1971 pp.) та нині чинною (1991 p.).

Голова парламенту – «спікер»- з англ. Оратор:

Колегіальні органи ( Президія, Орг. Комітет – Чехія).

Постійні комісії і комітети. Тимчасові комісії.

Органи, які існують при парламенті:

1. Лічильні палати ( Рахункові палати).

2. Інф. Допоміжні органи.

Допоміжний апарат депутата ( патронатна служба).

  1. Особливості конституційного контролю у Франції. Конституційність актів державних органів розглядається різними органами: парламентських - Конституційною радою, органів виконавчої влади - Державною радою.

Конституційна рада складається з 9 членів (на 9 років) і не підлягають поновленню. По 3 члени призначаються Президентом Республіки, головою Національних зборів і головою Сенату. Крім цього основного складу входять усі екс-президенти Республіки. Члени Конституційної ради не можуть бути членами Уряду і парламенту, а також економічної і соціальної рад. Голова Конституційної ради призначається Президентом Республіки з числа всіх членів Конституційної ради, проте дотепер голови завжди призначалися з числа "президентських" членів.

  • контроль за відповідністю міжнародних договорів Основному закону.

  • розглядає скарги на законність обрання членів обох палат парламенту

  • питання виборності й несумісності посад, що виникають стосовно членів парламенту

  • спостерігає за проведенням референдуму і повідомляє його результати

  • вирішення спорів про розподіл компетенції між законодавчою й виконавчою владами.

Справи в Конституційній раді розглядаються письмово на закритих засіданнях. Рішення мотивуються і публікуються у "Журналь офіс'єл". Усі рішення Конституційної ради оскарженню не підлягають і є обов'язковими для публічних влад, усіх адміністративних і судових органів.