Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розділ охорона праці.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.08.2019
Размер:
44.5 Кб
Скачать

Нітрит натрію гост 19906-74. Вимоги безпеки.

Ступінь токсичності

1

Основні властивості та види небезпеки

Основні властивості

Білі кристали із сіруватим або жовтуватим відтінком. Нітрит натрію у водних розчинах з кислим середовищем розкладається з виділенням газоподібних продуктів, у тому числі небезпечних газів NO та NO2. До вказаного розкладанню нітриту натрію може призвести змішування його розчинів з кислотами, а також солями, що мають кислу реакцію.

Вибухо- та пожежонебезпека

Пожежо- та вибухобезпечний. Негорючий. При нагріванні може розкладатися з утворенням токсичних газів. Ємності можуть вибухати при нагріванні.

Небезпека для людини

Дратує шкіру та слизові оболонки. Можливо проникнення через неушкоджену шкіру. Викликає блювоту, несвідомий стан, розширення судин головного мозку. При тривалому контакті вражає шкіру та викликає набряклість рук та ніг. При попаданні у організм може настатися отруєння, симптоми: слабкість, нудота, запаморочення, зниження зору, посиніння кінчиків пальців рук та ніг, а також кінчика носа. Діє на судинну систему, викликає зміни з боку крові, центральної нервової системи та печінки. При взаємодії з кислотами та кислими солями виділяє оксиди азоту (3 клас небезпеки).

Засоби індивідуального захисту

Ізолюючий захисний костюм КИХ-5 у комплекті з ізолюючим протигазом ІП-4М або захисний загальновійськовий костюм Л-1 або Л-2 у комплекті з промисловим протигазом з патроном КД, промисловий протигаз малого габариту ПФМ-1, рукавички з дисперсії бутилкаучуку, спеціальне взуття. При спалах - вогнезахисний костюм у комплекті з саморятівником СПІ-20. При малих концентраціях у повітрі (при підвищенні ГДК до 100 разів) - спецодяг, автономний захисний індивідуальний комплект з примусовою подачею в зону дихання очищеного повітря з патронами ПЗУ, ПЗ -2, що фільтрує протигазової респіратор РПГ з патроном КД, фільтруючий респіратор "ФОРТ-П", універсальний респіратор "Сніжок-КУ-М". Фільтруючий протигаз марки ВФ або БКФ, респіратор ШБ-1 "Лепесток" або У- 2К, спецодяг з водовідштовхувальної тканини, спецвзуття, захисні окуляри, рукавиці КР, рукавички гумові. Не допускається прийняття їжі та зберігання продуктів. Після закінчення роботи необхідно прийняти душ.

Необхідні дії в аварійних ситуаціях

Загального характеру

Ізолювати небезпечну зону у радіусі не менше 800м. Видалити сторонніх. У небезпечну зону входити в захисних засобах. Дотримуватися заходів пожежної безпеки. Не палити. Усунути джерела вогню та іскор. Потерпілим надати першу допомогу.

При витоку, розливі та розсипу

Повідомити в ЦСЕН. Не торкатися до прокидалося речовині. Прокидання захистити земляним валом. Не допускати контакту з нафтопродуктами та іншими горючими речовинами.

При пожежі

Гасити тонкорозпиленою водою, пенамі, порошками з максимальної відстані.

Нейтралізація

Розсип зібрати та відправити для утилізації з дотриманням заходів пожежної безпеки. Місце розсипу ізолювати піском, промити великою кількістю води. Не допускати дотику речовини, промивних вод з нафтопродуктами та іншими горючими матеріалами. Поверхні рухомого складу промити великою кількістю води, миючими композиціями.

Заходи першої допомоги

Викликати швидку допомогу. Свіже повітря, спокій, тепло, чистий одяг. Шкіру рясно промити водою. Уражені очі негайно промити струменем холодної води 10-30 хвилин при добре розкритих століттях з подальшою госпіталізацією у офтальмологічне відділення. При опіку - асептична пов'язка.