Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банк тест.мод тер стома.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
903.68 Кб
Скачать

1.:Гострий глибокий карієс

2.:Гострий середній карієс

3.:Хронічний періодонтит

4.:Хронічний глибокий карієс

5.:+Хронічний середній карієс

396.У хворого А., 32 років, скарги на короткочасний біль від хімічних та термічних подразників у зубі на верхній щелепі зліва, який швидко зникає після усунення подразника. При об`єктивному обстеженні в 26 зубі виявлена каріозна порожнина з вузьким вхідним отвором, розміщена у межах плащового дентину. Дентин дна і стінок м`який. сірого кольору. Зондування по емалево-дентинній межі болісне. Перкусія безболісна. ЕОД - 6 мкА. Поставте діагноз.

A).:Гострий глибокій карієс.

B).:Гострий поверхневий карієс.

C).:Хронічний середній карієс.

D).:Хронічний фіброзний пульпіт.

E).:+Гострий середній карієс.

397.У хворого В., 30 років, скарги на наявність каріозної порожнини у зубі верхньої щелепи. Каріозна порожнина з`явилася 5 місяців тому. При об`єктивному обстеженні у 26 зубі виявлена каріозна порожнина з широким вхідним отвором, розміщена у межах плащового дентину. Каріозна порожнина не сполучається з порожниною зуба. Дентин дна і стінок каріозної порожнини твердий, пігментований. Який попередній діагноз.

A).:Хронічний глибокий карієс.

B).:Гострий глибокий карієс.

C).:Хронічний поверхневий карієс.

D).:Гострий середній карієс.

E).:+Хронічний середній карієс.

398.Чоловік 22 років звернувся до стоматологічної поліклініки зі скаргами на наявність каріозної порожнини в 11 зубі. Об’єктивно: на медіальній контактній поверхні 11 зуба виявлена каріозна порожнина у межах плащового шару дентину виповнена світлим розм’якшеним дентином. Реакція на холод слабко болісна. Який найбільш вірогідний діагноз?

A).:+Гострий середній карієс

B).:Хронічний глибокий карієс

C).:Гострий поверхневий карієс

D).:Гострий глибокий карієс

E).:Хронічний середній карієс

399.У хворого 30 років, скарги на короткочасний біль в зубі на верхній щелепі від солодкого та холодного . Біль з'явився місяць тому. Об'єктивно: на жувальній поверхні 26 зуба виявлена каріозна порожнина з вузьким вхідним отвором в межах плащового дентину. Дентин дна і стінок розм'якшений, зондування по емалево-дентинній межі болісне, перкусія безболісна, при термодіагностиці виникає біль, який швидко зникає після усунення подразника. Визначте діагноз.

A).:Гіперемія пульпи

B).:Хронічний фіброзний пульпіт

C).:Гострий початковий карієс

D).:Гострий глибокий карієс

E).:+Гострий середній карієс

400.Хворий 27 років протягом декількох тижнів скаржиться на швидкоплинний біль у 16 зубі від солодкої та холодної їжі. Об’єктивно: на жувальній поверхні 16 зуба виявлена порожнина в межах плащового дентину, виповнена розм’якшеним слабо пігментованим дентином. Після некректомії дно каріозної порожнини щільне, не болюче. Препарування стінок дефекту чутливе в ділянці емалево-дентинної межі. 16 зуб реагує на силу струму 5 мкА. Який найбільш імовірний діагноз.

A).:+Гострий середній карієс.

B).:Хронічний періодонтит

C).:Гострий глибокий карієс.

D).:Хронічний середній карієс.

E).:Хронічний глибокий карієс.

401.У пацієнта К., 46 років при об`єктивному обстеженні на жувальній поверхні 46 зуба виявлена каріозна порожнина в межах плащового дентину. Каріозна порожнина заповнена залишками їжі, стінки та дно виповнені пігментованим дентином, зондування дна та стінок не викликає больових відчуттів, термопроба безболісна, ЕОД - 4 мкА. Поставте діагноз.

A).:Хронічний фіброзний пульпіт.

B).+:Хронічний середній карієс.

C).:Хронічний глибокий карієс.

D).:Гострий середній карієс.

E).:Гострий початковий карієс.

402.Хворий 40 років, з'явився зі скаргами на затримку їжі в зубі на нижній щелепі . Порожнину замітив 7 місяців тому. Об'єктивно: на жувальній поверхні 34 зуба виявлена каріозна порожнина з широким вхідним отвором розміщена в межах плащового дентину. Дентин дна і стінок твердий, пігментований. Зондування дна і стінок безболісне. ЕОД - 5 мкА . Визначте діагноз.

A).:Хронічний початковий карієс

B).+:Хронічний середній карієс

C).:Хронічний фіброзний пульпіт

D).:Хронічний глибокий карієс

E).:Хронічний фіброзний періодонтит

403.Хворий К., звернувся зі скаргами на біль, який виникає при дії холодного, кислого, солодкого в 45 зубі. Біль проходить після припинення дії подразника. Об’єктивно: на жувальній поверхні 45 зуба виявлена каріозна порожнина в межах плащового дентину, яка виповнена залишками їжі та розм’якшеним дентином, навислі краї емалі крейдоподібного кольору. Який найбільш вірогідний діагноз?

A).:Гострий глибокий карієс

B).+:Гострий середній карієс

C).:Хронічний глибокий карієс

D).:Гострий поверхневий карієс

E).:Хронічний середній карієс

404.У пацієнта К., 46 років при об`єктивному обстеженні на жувальній поверхні 46 зуба виявлена каріозна порожнина в межах плащового дентину. Каріозна порожнина заповнена залишками їжі, стінки та дно виповнені пігментованим дентином, зондування дна та стінок не викликає больових відчуттів, термопроба безболісна, ЕОД - 4мкА. Поставте діагноз.

A).:Хронічний глибокий карієс.

B).:Гострий середній карієс.

C).:Гострий глибокий карієс.

D).:Хронічний періодонтит.

E).:+Хронічний середній карієс.

405.Хворий 27 років звернувся до лікаря-стоматолога для профілактичного огляду. Під час огляду порожнини рота в пришийковій ділянці 22 зуба виявлений дефект твердих тканин зуба в межах плащового дентину. Дентин щільний, пігментований. Реакція на зондування і перкусію відсутня. Який найбільш ймовірний діагноз?

A).:Гіпоплазія, деструктивна форма

B).:Ерозія твердих тканин зуба

C).:Флюороз, деструктивна форма

D).:Клиноподібний дефект

E).:+Хронічний середній карієс

406.Хворий Д., 18 років, скаржиться на короткочасний біль у 37 зубі від солодкого і холодного. На жувальній поверхні 37 зуба виявлена каріозна порожнина в межах плащового шару дентину, виповнена розм'якшеним дентином. Зондування стінок каріозної порожнини болісне в області емалево-дентинної ділянки , ЕОД - 6 мкА. Який найбільш ймовірний діагноз?

A).:Хронічний фіброзний пульпіт

B).:Гострий поверхневий карієс

C).:+Гострий середній карієс

D).:Гострий глибокий карієс

E).:Гіперемія пульпи

407.Хворий, 30 років, звернувся до стоматолога зі скаргами на косметичний дефект та незначну болючість 44 зуба під час чищення зубів. Об’єктивно виявлено каріозну порожнину V-го класу за Блеком в межах плащового дентину. Зондування стінок порожнини викликає незначну болючість, термопроба - позитивна. Який пломбувальний матеріал найбільш доцільно обрати для пломбування даної порожнини?

A).:Амальгама

B).+:Компомер

C).:Силіко-фосфатний цемент

D).:Силікатний цемент

E).:Полікарбоксилатний цемент

408.Хворий 25 років скаржиться на короткочасний біль при прийманні солодкого, гарячого, холодного у зубі нижньої щелепи. Об’єктивно: на медіальній контактній поверхні 36 зуба виявлена каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину. Дентин розм’якшений, світлого кольору. Зондування дна каріозної порожнини болісне. Вертикальна та горизонтальна перкусія безболісна. ЕОД 6 мкА. Який найбільш імовірний діагноз?

A).:Хронічний середній карієс

B).+:Гострий глибокий карієс

C).:Гострий середній карієс

D).:Хронічний фіброзний пульпіт

E).:Хронічний глибокий карієс

408.Хвора 35 років скаржиться на наявність каріозної порожнини у зубі нижньої щелепи зліва. При потраплянні у порожнину солодкої та кислої їжі виникає короткочасний біль. На жувальній поверхні 36 зуба виявлена каріозна порожнина у межах навколопульпарного дентину виповнена світлим розм’якшеним дентином. Зондування дна і стінок каріозної порожнини болюче, холод викликає біль, який швидко зникає після припинення дії подразника. Який найбільш вірогідний діагноз?

A).:Гострий середній карієс

B).:Гострий обмежений пульпіт

C).:+Гострий глибокий карієс

D).:Хронічний фіброзний пульпіт

E).:Хронічний глибокий карієс

409.Жінка 25 років звернулась до лікаря-стоматолога зі скаргами на гострий біль в ділянці нижньої щелепи справа, який виникає під час їжі. Об’єктивно: на дистальній контактній поверхні 45 визначається каріозна порожнина у межах навколопульпарного дентину, виповнена світлим розм’якшеним дентином. Зондування слабо болісне по всьому дну, перкусія безболісна. Від холодної води виникає біль, який швидко зникає. Який найбільш вірогідний діагноз?

A).:Гострий середній карієс

B).:Хронічний середній карієс

C).:Хронічний фіброзний пульпіт

D).:Хронічний глибокий карієс

E).:+Гострий глибокий карієс

410. Хвора Н. скаржиться на гострий короткочасний біль в зубі нижньої щелепи від термічних та хімічних подразників. Зуб раніше не лікувався, біль з`явився близько місяця тому. Об`єктивно: на жувальній поверхні 36 зуба виявлена глибока каріозна порожнина у межах навколопульпарного дентину, з навислими крейдоподібного кольору краями емалі. Дентин дна і стінок розм`якшений. Зондування дна слабоболісне. Від холодового подразника виникає короткочасний біль. ЕОД - 8 мкА. Поставте діагноз.

A).:+Гострий глибокий карієс.

B).:Гіперемія пульпи.

C).:Хронічний глибокий карієс

D).:Гострий середній карієс.

E).:Хронічний фіброзний пульпіт.

411.Хворий 23 років скаржиться на наявність каріозної порожнини в 15 зубі, яку помітив рік тому. При огляді на контактній медіальній поверхні глибока каріозна порожнина у межах навколопульпарного дентину, яка не сполучається з порожниною зуба, виповнена щільним пігментованим дентином. Зондування, реакція на холод, перкусія безболісні. ЕОД - 10 мкА. Який із перерахованих діагнозів є найбільш імовірним?

A) :Хронічний фіброзний пульпіт

B).:Хронічний фіброзний періодонтит

C).:Хронічний гранульоматозний періодонтит

D).:+Хронічний глибокий карієс

E).:Хронічний середній карієс

412.У хворого 25 років, скарги на короткочасний біль від солодкого в зубі на нижній щелепі, затримку їжі в каріозній порожнині. Об'єктивно: на жувальній поверхні 36 зуба виявлена каріозна порожнина з вузьким вхідним отвором, у межах навколопульпарного дентину. Дентин м'який, каріозна порожнина не сполучається з порожниною зуба, зондування дна болісне, перкусія 36 зуба безболісна, пальпація слизової оболонки ясен в області проекції верхівки кореня безболісна. При термодіагностиці виникає біль, який швидко зникає після усунення подразника. Визначте діагноз.

A).:Хронічний глибокий карієс

B):Гіперемія пульпи

C).:+Гострий глибокий карієс

D):Хронічний фіброзний пульпіт

E):Гострий середній карієс

413.Хвора Д., 20-ти років звернулась зі скаргами на різкий біль у 46-му зубі при прийманні холодної і гарячої їжі протягом 2-х тижнів. Біль зникає відразу після усунення дії подразника. Для якого захворювання найбільш характерні перераховані скарги?

A):Гіперемія пульпи.

B):+Гострий глибокий карієс.

C):Гострий обмежений пульпіт.

D)Хронічний середній карієс.

E):Хронічний глибокий карієс.

414.Хвора Л., 26 років, скаржиться на біль в 24 зубі при попаданні холодної чи гарячої їжі. Об'єктивно : на медіальній контактній поверхні 24 зуба є глибока каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину, виповнена розм’якшеним слабопігментованим дентином. Зондування дна каріозної порожнини та реакція на холодовий подразник болючі, біль зникає зразу після припинення дії подразника. Який найбільш ймовірний діагноз?

A):+Гострий глибокий карієс.

B):Хронічний глибокий карієс.

C):Гострий середній карієс.

D):Гострий обмежений пульпіт.

E):Хронічний середній карієс.

415.Хворий К. 25 років звернувся зі скаргами на біль при прийманні солодкого, гарячого і холодного, який зникає після усунення подразника. Об’єктивно: на медіальній контактній поверхні 36 зуба є глибока каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину. Дентин розм’якшений. Зондування дна каріозної порожнини болісне. Назвіть най вірогідніший діагноз.

A):+Гострий глибокий карієс

B):Хронічний середній карієс

C):Гострий середній карієс

D).:Хронічний фіброзний пульпіт

E):Хронічний глибокий карієс

416.Жінка 29 років скаржиться на гострий біль у верхній щелепі зліва, який виникає від солодкої та кислої їжі. Хвора вважає, що цей біль з’явився тиждень тому назад після видалення 28 зуба і що сусідній зуб був “порушений” при видаленні 28 зуба. Об’єктивно: лунка 28 зуба у стані загоєння, безболісна при пальпації. На жувальній поверхні 27 зуба є каріозна порожнина у межах навколопульпарного дентину, яка не сполучається з порожниною зуба. Каріозна порожнина виповнена світлим, розм’якшеним дентином, від холодового подразника виникає короткочасний біль. Зондування дна каріозної порожнини болюче. Який вірогідний діагноз?

A):Хронічний фіброзний пульпіт

B):+Гострий глибокий карієс

C).:Гострий дифузний пульпіт

D):Гострий обмежений пульпіт

E).:Хронічний глибокий карієс

417.У хворого В. на жувальній поверхні 36 зуба виявлена каріозна порожнина з навислими краями, емаль крихка, крейдоподібного кольору. Каріозна порожнина виповнена розм’якшеним дентином сіро-жовтого кольору. При зондуванні відзначається болючість в ділянці емалево-дентинного з’єднання, на дні в точках проекції рогів пульпи. Поставте діагноз.

A):Гострий середній карієс

B).+:Гострий глибокий карієс

C).:Хронічний глибокий карієс

D).:Гіперемія пульпи

E):Хронічний середній карієс

418.Пацієнтка, 40 років, скаржиться на короткочасний біль від температурних подразників у 34 зубі. Об’єктивно: на дистальній поверхні 34 зуба виявлена каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину. Стінки і дно розм’якшені, слабо пігментовані, зондування дна дещо болюче. Реакція на холод - біль, який зникає після припинення дії подразника. Який найімовірніший діагноз захворювання?

A).:Гострий середній карієс

B)+:Гострий глибокий карієс

C).:Хронічний глибокий карієс

D):Хронічний середній карієс

E):Хронічний фіброзний пульпіт

419.Хворий К., 19 років скаржиться на біль у 36 зубі при попаданні холодного, солодкого. Біль ниючий, але стихає відразу ж після усунення подразника. Об’єктивно: на жувальній поверхні 36 зуба виявлена глибока, у межах навколопульпарного дентину каріозна порожнина, виповнена розм’якшеним світлим дентином. Зондування емалево-дентинної межі і дна каріозної порожнини болісне. Який найбільш імовірний діагноз

A)+:Гострий глибокий карієс

B):Гострий обмежений пульпіт

C).:Хронічний глибокий карієс

D):Гіперемія пульпи

E):Хронічний фіброзний пульпіт

420.Пацієнт 30 років звернувся до стоматолога зі скаргами на короткочасний біль від дії холодового подразника, який відразу зникає після усунення впливу подразника. Об`єктивно: на жувальній поверхні 47 зуба глибока у межах навколопульпарного дентину каріозна порожнина, виповнена розм`якшеним світлим дентином. Зондування емалево-дентинної межі і дна каріозної порожнини викликає незначну болючість, термопроба позитивна під час дії подразника, рентгенологічно в періапікальних тканинах змін немає. Поставте діагноз.

A).:Хронічний гранулюючий періодонтит.

B):Хронічний фіброзний пульпіт.

C).:+Гострий глибокий карієс.

D):Гострий обмежений пульпіт.

E):Хронічний серозний карієс.

421.До лікаря-стоматолога з метою санації порожнини рота звернулася жінка 39 років. Скарг не пред’являє. При об’єктивному обстеженні у сліпій ямці 32 зуба виявлена каріозна порожнини у межах навколопульпарного дентину, виповнена щільним пігментованим дентином. Зондування каріозної порожнини і перкусія зуба безболісні. Реакція на холодовий подразник безболісна, ЕОД - 6 мкА. Поставте найбільш вірогідний діагноз.

A):Хронічний середній карієс

B):Гострий глибокий карієс

C):+Хронічний глибокий карієс

D):Хронічний періодонт

E):Хронічний фіброзний пульпіт

422.Пацієнт 30 років звернувся до стоматолога зі скаргами на короткочасну болючість під дією холодового подразника у зубі верхньої щелепи, яка відразу зникає при його усуненні. Об`єктивно: на жувальній поверхні 47 зуба глибока у межах навколопульпарного дентину каріозна порожнина, виповнена розм`якшеним дентином, зондування дна порожнини викликає незначну болючість, термопроба позитивна під час дії подразника. Поставте діагноз.

A):Гіперемія пульпи.

B)Загострення хронічного пульпіту.

C):+Гострий глибокий карієс.

D):Хронічний фіброзний пульпіт.

E):Гострий середній карієс.

423. Пацієнт, 27 років, звернувся зі скаргами на короткочасний біль від дії холодового подразника, який відразу зникає після його усунення. Об’єктивно: на жувальній поверхні 37 зуба виявлена глибока у межах навколопульпарного дентину каріозна порожнина виповнена світлим розм’якшеним дентином. Зондування емалево-дентинної межі і дна порожнини - незначно болюче, термопроба - позитивна. Поставте діагноз:

A):Гострий дифузний пульпіт

B):Гіперемія пульпи

C):Гострий обмежений пульпіт

D):Гострий середній карієс

E):+Гострий глибокий карієс

424.Хворий О., 20 років, скаржиться на наявність каріозної порожнини в 44 зубі. На медіальній контактній поверхні 44 зуба визначається каріозна порожнина в межах навколопульпарного шару дентину, виповнена щільним пігментованим дентином. Зондування каріозної порожнини безболісне, перкусія 44 зуба безболісна, ЕОД - 6 мкА. Який найбільш ймовірний діагноз:

A):Хронічний фіброзний пульпіт

B):+Хронічний глибокий карієс

C):Гіперемія пульпи

D):Хронічний середній карієс

E):Хронічний періодонтит

425.Хворому 25 років встановлений діагноз: хронічний глибокий карієс 23 зуба. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні в пришийковій ділянці 23 зуба знаходиться каріозна порожнина розміщена нижче рівня ясен. Оберіть найбільш оптимальний постійний пломбувальний матеріал для пломбування даної каріозної порожнини.

A):Композит хімічної полімеризації

B):Силікатний цемент

C):Амальгама.

D):Силіко-фосфатний цемент.

E):+Компомер

426. Жінка 30 років звернулася до стоматолога з метою санації зубів. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 13 і 23 зубів виявлені дефекти твердих тканин неправильної форми у межах емалі. Дно дефектів шорстке, краї мають крейдоподібний колір. Яка тактика лікування даних дефектів?

A):Пломбування композитом без препарування

B):+Препарування і пломбування

C):Реминералізивна терапія

D):Зі шліфування дефектів

E).:Оброблення дефектів розчином срібла

427.Жінка 25 років звернулася до стоматолога зі скаргами на гострий біль у зубі нижньої щелепи справа, який виникає при прийманні їжі. Об’єктивно: на дистальній і жувальній поверхнях 45 зуба виявлена глибока каріозна порожнина виповнена світлим розм’якшеним дентином. Зондування дна каріозної порожнини слабко болісне, перкусія зуба безболісна. Від холодної води виникає короткочасний біль. Який засіб необхідно помістити на дно каріозної порожнини при лікуванні?

A).:Фосфат-цемент

B):Миш’яковисту пасту

C)+:Кальцидонт

D):Фосфат-цемент зі сріблом

E):Пасту, яка містить кортикостероїд

428.Хворому Д., 35 років встановлено діагноз «Хронічний глибокий карієс 33 зуба». Для пломбування обраний композитний матеріал світлової полімеризації "Дегуфіл". Прокладку з якого матеріалу найбільш доцільно використати у даному випадку?

A):Фосфат цемент зі сріблом

B):Цинк-евгенольна паста

C):Дентин-паста

D):+Склоіономерний цемент

E):Евгенол-тімолова паста

429.Хворому М., 42 років був поставлений діагноз: гострий поверхневий карієс 24 зуба (V клас за Блеком, локалізація на вестибулярній поверхні). Який пломбувальний матеріал необхідно обрати для постійної пломби?

A):+Альфадент (композит світлової полімеризації).

B):Полікарбоксилатний цемент.

C).:Адгезор.

D):Силідонт

E):Силіцин.

430.Хворому М., 25 років, після детального обстеження був поставлений діагноз: гострий початковий карієс 36 зуба. Яке лікування Ви призначите?

A):Зішліфування плями.

B).:Препарування, накладання лікувальної прокладки.

C):Не проводити лікування, вести спостереження.

D):Препарування, накладання постійної пломби.

E):+Ремінералізивна терапія та динамічне спостереження.

431.Хворій, 25 років, з хронічним глибоким карієсом 46 зуба була поставлена пломба зі срібної амальгами , що мала прокладку на дні товщиною 0,5 мм з фосфат-цементу. Через добу з'явився короткочасний біль від термічних подразників. Які негативні якості амальгами спричинили появу болю?

A):Токсична дія окислів

B):Відсутність адгезії

C):Токсична дія ртуті

D):Тривале твердіння пломби

E):+Висока теплопровідність

432.Хвора 28років звернулася до лікаря-стоматолога зі скаргами на короткочасний біль у 22 зубі від холодових подразників, при попаданні до зубу їжі. Ці скарги тривають протягом декількох місяців. Після обстеження встановлено діагноз: “гострий глибокий карієс 22”. Який матеріал для прокладки Ви накладете на дно каріозної порожнини?

A)+:Кальцидонт

B):Склоіономерний цемент

C).:Фосфат-цемент

D):Силідонт

E):Фосфат-цемент, що містить срібло

433.Під час обстеження лікарем-стоматологом 19-ти річної хворої виявлені білі плями на пришийкових ділянках фронтальних зубів. Встановлено діагноз: гострий початковий карієс 11-42 зубів. Які зміни мінерального складу каріозних плям слід прийняти до уваги лікарю перед тим, як призначити місцеву ремінералізивну терапію?

A).:Надлишок кальцію, фосфору та фтору

B):Дефіцит кальцію, надлишок фосфору та фтору

C):Надлишок кальцію, дефіцит фосфору та фтору

D):+Дефіцит кальцію, фосфору та фтору

E):Змін вмісту кальцію, фосфору та фтору немає

434.При пломбуванні каріозних порожнин ІІ класу за Блеком в 36 зубі було вирішено використати методику відкритого варіанту “сендвіч-техніки”. Який із цих видів склоіономерних цементів найкраще відповідає потребам даної методики і його потрібно застосувати для заміщення дентину?

A).:BaseLine (Dentsply)

B).:Aqua-Jonobond (VOCO)

C).:+Vitremer TC (3M)

D).:Aqua-Cem (Dentsply)

E).:Vitrebond (3M)

435.Хворий К., 35 років, поставлено діагноз : Хронічний середній карієс 36 зуба. Порожнина ІІ класу за Блеком з ураженням жувальної поверхні. Який пломбувальний матеріал лікар повинен обрати для пломбування даної порожнини?

A).:Текучий композит світлової полімеризації

B).:Склоіономерний цемент

C).:+Композитний мікрогібридний матеріал світлової полімеризації

D).:Мікрофільний композит світлової полімеризації

E).:Силіко-фосфатний цемент

436.Після обстеження каріозної порожнини на жувально-дистальній поверхні 47 зуба хворому Д. 50 років був поставлений діагноз: хронічний середній карієс 47 зуба. Який пломбувальний матеріал найбільш доцільно використати у даній клінічній ситуації?

A).:+Амальгама

B):Силіко-фосфатний цемент

C):Компомер

D):Склоіономерний цемент

E):Полікарбоксилатний цемент

437.Чоловік 25 років скаржиться на біль в ділянці верхніх фронтальних зубів при вживанні холодної їжі, що з'явився 2 місяці тому після перенесеної травми. При огляді: відсутній кут коронки в 11 зубі, відлам різального краю 21 зуба в межах дентину. Зондування 11 і 21 зубів болісне, реакція на холодовий подразник болісна, короткочасна, ЕОД - 6 мкА. Який з пломбувальних матеріалів найбільш доцільний для реставрації цих зубів?

A).:Макрофільний композит

B).:+Гібридний композит

C).:Склоіономерний цемент

D):Силікатний цемент

E).:Компомер

438.У хворого при обстеженні порожнини рота виявлена каріозна порожнина у 11 зубі в межах навколопульпарного дентину з пошкодженням кута зуба та різального краю . Якому пломбувальному матеріалу слід надати перевагу?

A):+Композитний матеріал світлового затвердіння

B):Композитний матеріал хімічного затвердження типу порошок-рідина

C).:Склоіономерний цемент з механізмом світлового затвердіння

D):Силікатний цемент

E):Композитний матеріал хімічного затвердіння

439.Жінка 32 років скаржиться на наявність каріозної порожнини у 23 зубів косметичний дефект. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 23 зуба виявлена каріозна порожнини, яки розповсюджується значно нижче рівня краю ясен. Порожнина у межах плащового дентину, виповнена щільним, темно-коричневого кольору дентином, зондування практично безболісне. Оберіть найбільш оптимальний матеріал для пломбування у даній клінічній ситуації.

A):Силікатний цемент

B):+Склоіономерний цемент

C):Силіко-фосфатний цемент

D).:Композит світлового затвердіння

E):Композит хімічного затвердіння

440.Хворий 40 років скаржиться на наявність каріозної порожнини в 22 зубі. Об’єктивно: на медіальній контактній поверхні 22 зуба виявлена глибока каріозна порожнина, при зондуванні незначний біль. Який оптимальній матеріал необхідно обрати для пломбування?

A):Склоіономерний цемент

B).:Силікатний цемент

C):Силіко-фосфатний цемент

D):+Композиційний матеріал світлової полімеризації

E):Склоіономерний цемент з механізмом світлового затвердіння

441.Жінка 25 років звернулася до лікаря-стоматолога зі скаргами на гострий біль у зубі нижньої щелепи справа, який виникає при прийманні їжі. Об’єктивно: на дистально-жувальній поверхні 45 зуба виявлена каріозна порожнина у межах навколопульпарного дентину, виповнена світлим розм’якшеним дентином. Зондування слабко болісне по дну каріозної порожнини, перкусія зуба безболісна. Від холодної води виникає короткочасний біль. Який медикаментозний засіб Ви помістите на дно каріозної порожнини?

A):Фосфат цемент зі сріблом

B).:Пасту з тимолом

C).:+Пасту з гідроксидом окису кальцію

D).:Склоіономерний цемент

E):Фосфатний цемент

442.Жінка 27 років звернулася до лікаря-стоматолога зі скаргами на наявність зруйнованого 11 зуба. Об’єктивно: на піднебінній і медіальній поверхнях є глибока каріозна порожнина з порушенням різального краю. Оберіть найбільш оптимальний пломбувальний матеріал для відновлення коронки зуба.

A).:Силікатний цемент

B).:Мікронаповнений композит

C):Макронаповнений композит

D)+:Мікрогібридний композиційний матеріал

E):Склоіономерний цемент

443.Хворий К. 54 років скаржиться на випадіння пломби з переднього зуба. Об’єктивно: у 21 зубі виявлена середньої глибини каріозна порожнина IV класу за Блеком. Зондування, холодова проба, перкусія безболісні. У хворого є стимулятор серцевого ритму. Який із перерахованих пломбувальних матеріалів найбільш придатний у даній клінічній ситуації?

A):Склоіономерний цемент з механізмом світлового затвердіння

B):Склоіономерний цемент

C).:Композит світлового затвердіння

D):Компомер

E):+Композит хімічного затвердіння

444.У хворого С. 30 років. при обстеженні порожнини рота виявлена каріозна порожнина в 11 зубі в межах навколопульпарного дентину з ушкодженням кута зуба та різального краю. Якому пломбувальному матеріалу слід надати перевагу при пломбуванні?

A):Склоіномерний цемент з механізмом світлового затвердіння.

B).:Композиційний матеріал хімічного затвердіння типу “порошок-рідина”.

C):Силікатний цемент.

D):+Композиційний матеріал світлового затвердіння.

E):Композиційний матеріал хімічного затвердіння типу “паста-паста”.

445.Хворий 29 років, звернувся зі скаргами на естетичний недолік 21зуба. Об’єктивно: на медіальній поверхні 21 зуба каріозна порожнина, ріжучий край частково порушений. До якого класу за класифікацією Блека відноситься дана порожнина?

A).+:IV клас

B):V клас

C):III клас

D).:II клас

E).:I клас

446.Пацієнт T, 34 років, звернувся зі скаргами на короткочасний біль від холодового подразника, який зникає після його усунення. Об’єктивно: на жувальній поверхні 47 глибока каріозна порожнина, заповнена розм’якшеним дентином, зондування дна болюче, термопроба позитивна. Рентгенологічно: в періапікальних тканинах змін немає. Поставте діагноз:

A)+ Гострий глибокий карієс

B)Хронічний фіброзний пульпіт

C)Гіперемія пульпи

D)Гострий середній карієс

E)Гострий обмежений пульпіт

447.У пацієнта, 40 років, при об’єктивному обстеженні на жувальній поверхні 46 зуба виявили каріозну порожнину в межах плащового дентину. Каріозна порожнина заповнена залишками їжі, стінки та дно виповнені пігментованим дентином, зондування дна та стінок безболісні, термопроба негативна, ЕОД – 6 мкА. Поставте діагноз:

A)* Хронічний середній карієс

B)Гострий середній карієс

C)Хронічний глибокий карієс

D)Гострий початковий карієс

E)Хронічний фіброзний пульпіт

448.Хворий, що працює на хімфармзаводі, звернувся зі скаргами на естетичний дефект фронтальної групи зубів, гіперестезію твердих тканин зубів від всіх подразників. Об’єктивно: наявність матових плям із шорсткою поверхнею на вестибулярній поверхні фронтальних зубів, втрата блиску емалі, підвищена її ламкість. Поставте діагноз:

A)* Некроз твердих тканин

B)Гіпоплазія емалі

C)Патологічне стирання зубів

D)Клиновидний дефект

E)Множинний карієс в стадії плями

449.Хвора, 28 років скаржиться на короткочасні болі в 15 зубі від хімічних, термічних і механічних подразників, які зникають після їх усунення. Об’єктивно: в 15 зубі велика каріозна порожнина з нависаючими краями емалі, заповнена сіруватим розм’якшеним і пігментованим дентином. Зондування дна порожнини болюче. Реакція на холодну воду позитивна. Поставте вірний діагноз:

A)* Гострий глибокий карієс

B)Хронічний фіброзний пульпіт

C)Гострий обмежений пульпіт

D)Гострий середній карієс

E)Гіперемія пульпи

450.Хворий, 46 років, звернувся зі скаргами на естетичний дефект, а також біль від механічних, хімічних та термічних подразників в 42, 43 зубах. Об’єктивно: на вестибулярних поверхнях 42, 43 в пришийкових ділянках наявні темно-коричневі плями, в центрі вогнища ураження спостерігається розм’якшення твердих тканин, емаль в ділянці ураження крихка. Поставте діагноз:

A)*Некроз твердих тканин зуба

B)Клиновидний дефект

C)Ерозія емалі

D)Пришийковий карієс

E)Ендемічний флюороз

451.Хворий, 19 років, звернувся зі скаргами на кулькоподібне потовщення на 36 зубі. Об’єктивно: на оральній поверхні 46 зуба в ділянці шийки, наявне каплеподібне потовщення вкрите емаллю в діаметрі 2-3мм. Який найбільш ймовірний діагноз?

A)Місцева гіпоплазія

B) * Гіперплазія

C)Надкомплектний зуб

D)Флюороз

C)Мармурова хвороба

452.Хворий, 21 рік, звернувся зі скаргами на наявність потовщення у вигляді краплі в ділянці шийки зуба. Об’єктивно: в ділянці шийки 33 зуба на вестибулярній поверхні наявність емалевої краплі в діаметрі 2мм. Поставте діагноз:

A)Гіпоплазія

B)Флюороз

C)Надкомплектний зуб

D)Мармурова хвороба

E)* Гіперплазія

453.Хвора, 59 років, звернулася до стоматолога зі скаргами на біль від термічних, хімічних і механічних подразників, який виникає в зубах фронтальної групи верхньої та нижньої щелеп. Також незначні болі у скронево-нижньощелепному суглобі. Об’єктивно: у пацієнтки глибокий прикус, на язиковій поверхні фронтальних зубів верхньої щелепи і вестибулярній поверхні зубів нижньої щелепи емаль стерта до дентину, який є пігментованим та блискучим.

A)Кислотний некроз

B)Фізіологічне стирання

C)* Патологічне стирання зубів

D)Ерозія твердих тканин

E)Синдром Стентона-Капдепона

454.Хвора, 23 роки, вагітна. Звернулася зі скаргами на біль від хімічних та термічних подразників в ділянці верхніх фронтальних зубів та наявність косметичного дефекту. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні 12, 11, 21, 22 зубів у пришийковій ділянці наявність плям темно-коричневого кольору. Емаль шорсткуватої консистенції, крихка, оголений дентин гладкий, блискучий, світло-жовтого кольору. Поставте діагноз:

A)* Некроз твердих тканин

B)Пришийковий карієс

C)Клиновидний дефект

D)Ерозія твердих тканин

E)Середній карієс

455.Хворий, 33 роки, звернувся з метою санації. Під час огляду ротової порожнини в ділянці 47 зуба була виявлена неглибока порожнина, заповнена розм’якшеним дентином. Хворий підтвердив, що 47 зуб іноді реагує на хімічні та температурні подразники, після усунення яких біль зникає. Зондування стінок болюче. Реакція на холодону воду позитивна. Який діагноз слід вважати вірним?

A)Гострий глибокий карієс

D)Хронічний середній карієс

C)Гострий поверхневий карієс

D)*Гострий середній карієс

E)Клиноподібний дефект

456.Хвора, 22 роки, скаржиться на короткочасний біль в ділянці 35 зуба від хімічних подразників. Об’єктивно: в пришийковій ділянці 35 зуба неглибокий дефект в межах емалі. Краї емалі нерівні, крейдоподібні. Зондування дна каріозної порожнини безболісне. Поставте правильний діагноз:

A)* Гострий початковий карієс

B)Ерозія емалі

C)Клиноподібний дефект

D)Локальна гіпоплазія

E)Хронічний некроз емалі

457.Під час обстеження, у пацієнта 20 років виявили на 11 зубі пляму, розміром 3х4 мм, поверхня білої плями блискуча, при зондуванні – гладенька. З анамнезу пляма появилася відразу після прорізування 11 зуба. Реакція на термічні та хімічні подразнення – безболісна. Молочний 51 зуб пацієнта був видалений в ранньому дитячому віці, після ускладнення каріозного процесу. З наведеного поставте вірний діагноз:

A)Ерозія емалі

B)Початковий карієс, гостра форма

C)Хронічна травма зуба

D)Флюороз

E)* Гіпоплазія емалі – плямиста форма

458.Пацієнту 67 років, після обстеження було встановлено діагноз – карієс цементу 35 зуба. На якому пломбувальному матеріалі зупините свій вибір?

A)Срібній амальгамі

B)* Склоіономірному цементі

C)Композиційному матеріалові хімічного тверднення

D)Силідонті

E)Силіцині

459.Пацієнт К., 18 років звернувся в стоматологічну клініку зі скаргами на наявність білих плям в 11, 12 зубах. Для встановлення діагнозу було проведене вітальне забарвлення. Вітальне забарвлення твердих тканин зуба при каріозному процесі ґрунтується на:

A)*Підвищенні проникності уражених карієсом твердих тканин зуба.

B)Зниженні проникності емалі

C)Знижені проникності дентину.

D)Використанні ефекту люмінесценції твердих тканин зубів.

E)На подразненні струмом і уловлювані мінімальних його показників

460Для проведення диференційної діагностики в стоматологічній клініці проводять термопробу з використанням гарячої води. Інтактні зуби чутливі до гарячої води від:

A)* 45-50о

B)20о

C)30-40о

D)60о

E)36,6-37о

461.В клініку звернувся пацієнт 20 років з метою санації ротової порожнини. Існують основні і допоміжні методи обстеження пацієнтів. Які методи обстеження в терапевтичній стоматології вважаються основними?

A)Термодіагностика, пальпація, перкусія

B)Пальпація, перкусія, аускультація

C)Перкусія, зондування, огляд

D)* Огляд, пальпація, перкусія, зондування.

E)Огляд, зондування, ЕОД, рентгенографія

462.В клініку звернувся пацієнт зі скаргами на каріозну порожнину в 25 зубі виповнену темним щільним дентином. Допоміжним методом обстеження є ЕОД. Порогова чутливість інтактних, здорових зубів дорослої людини:

A)* 2-6 мкА

B)8-10 мкА

C)12-15 мкА

D)0-2 мкА

E)10-20 мкА

463.Лікар-стоматолог зі стажем роботи 8 років працює у відділенні терапевтичної стоматології міської стоматологічної поліклініки на 1,0 ставку. Відділення оснащене сучасним стоматологічним обладнанням. Яку кількість УОП повинен виконати лікар-стоматолог за 1 день роботи?

A)*25 УОП

B)18 УОП

C)21 УОП

D)23 УОП

C)20 УОП

464.Юнак 19 років, скаржиться на косметичний недолік в зв’язку з наявністю на зубах плям коричневого кольору. Час появи плям не пам’ятає. При огляді: на вестибулярних поверхнях 12,13,21 зубів ближче до шийок плями розміром 2х3 мм. При зондуванні болю немає, поверхня плям щільна. На термічний подразник зуби не реагують. Який найбільш вірогідний діагноз?

A)Гострий початковий карієс

B)Гіпоплазія емалі

C)Ерозія твердих тканин зуба

D)Некроз твердих тканин зуба

E)* Флюороз

465.Хворий П., 38 років, скаржиться на біль в передніх зубах від температурних і хімічних подразників, відчуття оскомини. Із анамнезу: хворий працює на хімічному підприємстві у гальванічному цеху. Біль в зубах та косметичні дефекти з’явились через 2 роки після роботи на підприємстві. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні та ріжучих краях фронтальних зубів емаль частково відсутня, з нерівними фестончастими краями. Біль при зондуванні та на температурні подразники. Який найбільш вірогідний діагноз?

A)Ерозія твердих тканин зуба

B)Клиноподібний дефект

C)* Некроз твердих тканин зуба

D)Гострий поверхневий карієс

E)Флюороз, деструктивна форма

466.Хворий Д., 18 років скаржиться на короткочасний біль в 37 зубі від солодкого і холодного. На жувальній поверхні 37 зуба неглибока каріозна порожнина. Дентин світлий, рихлий, нависаючі краї емалі. Біль при зондуванні стінок каріозної порожнини. ЕОД – 6 мкА. Встановіть діагноз.

A)* Гострий середній карієс

B)Гострий глибокий карієс

C)Хронічний середній карієс

D)Ерозія емалі

E)Гострий поверхневий карієс

467.Хворий О., 20 років, скаржиться на наявність каріозної порожнини в 44 зубі. На жувальній поверхні 44 зуба глибока каріозна порожнина, дентин щільний, пігментований. Зондування, перкусія безболісна. ЕОД – 12 мкА. Який найбільш ймовірний діагноз?

A)*Хронічний глибокий карієс

B)Хронічний середній карієс

C)Хронічний фіброзний періодонтит

D)Хронічний фіброзний пульпіт

E)Гострий глибокий карієс

467.Під час огляду порожнини рота у пацієнта 27 років на шийці 22 зуба виявлено дефект твердих тканин зуба в межах плащового дентину. Дентин щільний, пігментований. Зондування і перкусія безболісні. На холодовий подразник – незначний біль, який швидко проходить. Який найбільш імовірний діагноз?

A)*Хронічний середній карієс

B)Флюороз, деструктивна форма

C)Клиноподібний дефект

D)Ерозія твердих тканин зуба

E)Гострий середній карієс

468.Хворий Д., 18 років, скаржиться на появу крейдоподібної плями в 23 зубі, незначний біль від холодного подразника. При огляді: на вестибулярній поверхні 23, ближче до шийки зуба знаходиться біла пляма розміром 2-3мм. При зондуванні шорсткість поверхні, болю нема. На термічний подразник незначний біль. Який найбільш вірогідний діагноз?

A)* Гострий початковий карієс

B)Хронічний початковий карієс

C)Флюороз

D)Місцева гіпоплазія

E)Некроз емалі

469.Хвора Д., 18 років, скаржиться на косметичний недолік, в зв’язку з наявністю плям на передніх зубах. Час появи плям не пам’ятає. При огляді: на вестибулярній поверхні 11,12,21,22 зубів крейдоподібні плями, з гладкою, рівною поверхнею. На зондування і термічний подразник болю нема.

A)* Гіпоплазія емалі

B)Флюороз

C)Гострий початковий карієс

D)Хронічний початковий карієс

E)Некроз емалі

470.Хворий С., 26 років, скаржиться на біль в 16 зубі від температурних подразників. Біль проходить після усунення подразника. При об’єктивному обстеженні: глибока каріозна порожнина в 16 зубі, дентин світло-жовтий, розм’якшений. При зондуванні дна порожнини 16 зуба відмічається болісність. Перкусія 16 зуба безболісна. ЕОД 16 зуба – 12 мкА. Поставте діагноз.

A)* Гострий глибокий карієс

B)Гострий середній карієс

C)Гіперемія пульпи

D)Хронічний фіброзний пульпіт

E)Хронічний глибокий карієс

471.Хвора Е., 25 років, з'явилася зі скаргами на наявність світло-коричневої плями в передньому зубі на верхній щелепі. При обстеженні в пришийковій ділянці 23 відзначається поодинока пляма світло-коричневого кольору, при висушуванні поверхня плями матова, при зондуванні гладка. Реакція на холодне та зондування безболісні. Поставте найбільш вірогідний попередній діагноз:

A)* хронічний початковий карієс

B)флюороз

C)місцева гіпоплазія емалі

D)гострий початковий карієс

E)хронічний поверхневий карієс

472.Хворий звернувся зі скаргами на гострий біль від холодного, який з'явився день назад після випадіння пломби в зубі на верхній щелепі зліва. При об'єктивному обстеженні в 27 зубі глибока каріозна порожнина, яка не сполучається з порожниною зуба. Реакція на холодне болісна, короткочасна, зондування дна болісне. Поставте попередній діагноз.

A)* Гострий глибокий карієс.

B)Гострий середній карієс.

C)Гострий поверхневий карієс.

D)Гострий серозний пульпіт.

E)Загострення хронічного пульпіту.

472.Пацієнтка 20 років з'явилася із скаргами на болі в зубах на нижній щелепі при чищенні зубів. Об'єктивно: у пришийковій ділянці 33, 43 зубів дефекти емалі у вигляді клину. Після обстеження був встановленій діагноз: клиновидні дефекти 33, 43 зубів. Який пломбувальний матеріал найбільш оптимальний в даній клінічній ситуації:

A)* Текучий композит світлового твердіння.

B)Композит хімічного твердіння типа порошок-рідина.

C)Композит хімічного твердіння типа паста-паста.

D)Склоіономерний цемент хімічного твердіння.

E)Мікрогібридний композит світлового твердіння.

473.У хворого 22 років на медіальній поверхні 22 зуба виявлено глибоку каріозну порожнину виповнену щільним пігментованим дентином. Для проведення реставрації обрано композитний матеріал світлового твердіння. Виберіть оптимальний матеріал для покриття дна каріозної порожнини.

A)* Склоіономерний цемент світлового твердіння.

B)Цинк-фосфатний цемент.

C)Одонтотропна паста.

D)Склоіономерний цемент хімічного твердіння.

E)Полікарбоксилатний цемент.

474.Хворий А., 24 роки звернувся до стоматолога зі скаргами на наявність порожнини в зубі на верхній щелепі, яка з’явилась 3 місяці тому. Зуб раніше не турбував. Об’єктивно: в 15 зубі на жувальній поверхні розташована невеликих розмірів каріозна порожнина в межах плащового дентину, заповнена залишками їжі. При зондуванні 15 зуба встановлено, що дно і стінки каріозної порожнини щільні. Реакція на термічні подразники відсутня. Встановіть діагноз.

A)* Хронічний середній карієс

B)Початковий карієс.

D)Гострий глибокий карієс.

C)Гострий середній карієс.

D)Гіперемія пульпи.

475.Хворий Д., 27 років на 3 день після пломбування 21 зуба фотополімерним композитним матеріалом звернувся до стоматолога із скаргою на те, що пломба в зубі шорсткувата. В чому причина цього явища.

A)* Не проведена кінцева обробка пломби – полірування.

B)Не ізольована порожнина від слини.

C)Не проведено протравлювання.

D)Старий пломбувальний матеріал.

E)Формування пломби в момент твердіння матеріалу.

476. При профілактичному огляді ротової порожнини у пацієнтки М. 40 років на вестибулярній поверхні 44, 43, 33, 34 зубів, в пришийковій ділянці виявлені V-подібні дефекти твердих тканин, що досягають плащового дентину. Стінки дефекту щільні, блискучі, гладкі, безболісні при зондуванні та термічному подразненні. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

A)* Клиноподібні дефекти.

B)Середній карієс.

C)Ерозія твердих тканин зуба.

D)Пришийковий некроз емалі.

E)Гіпоплазія емалі.

477.Хвора К., 22 років, звернулася зі скаргами на косметичний дефект, наявність білої плями на 13 зубі. Пляма утворилася півроку тому, з часом з’явився короткочасний біль при вживані солодкої та кислої їжі. Об’єктивно:на вестибулярній поверхні в пришийковій ділянці 13 зуба спостерігається крейдоподібна пляма з матовим відтінком розмірами 3х5мм. При зондуванні відмічається шороховатість емалі в центральній частині плями. Спостерігається короткочасний біль від дії температурних подразників. ЕОД-2мкА. Встановіть діагноз.

A)* Поверхневий карієс.

B)Гіпоплазія емалі.

C)Карієс в стадії білої плями.

D)Флюороз.

E)Ерозія твердих тканин.

478.Хворий В., 20 років, звернувся до стоматолога зі скаргами на наявність порожнини в 35 зубі та біль при вживанні солодкого. Порожнина з’явилась декілька місяців тому. Об’єктивно: каріозна порожнина на жувальній поверхні 35 зуба в межах плащового дентину; виповнена розм’якшеним, непігментованим дентином, який легко видаляється. Зондування стінок каріозної порожнини болісне по емалево-дентиній границі, зондування дна каріозної порожнини не болісне. Реакція на температурні подразники зникає відразу після припинення дії подразника, ЕОД – 3мкА. Встановіть діагноз.

A)* Гострий середній карієс.

B)Хронічний середній карієс.

C)Гострий глибокий карієс.

D)Ерозія твердих тканин.

E)Гострий обмежений пульпіт.

479.Під час обстеження, у хворого К. 28 років виявлено гострий глибокий карієс, локалізований на дистальній контактній поверхні 24 зуба. Для розкриття порожнини лікар-стоматолог створив конусним бором насічку на оклюзійній поверхні вказаного зуба. Оберіть бор для проникнення в каріозну порожнину.

A)* Кулястий, невеликого розміру.

B)Колесоподібний.

C)Конусний.

D)Конусний, безпечний тип.

E)Оклюзійний.

480.Під час лікування карієсу лікар застосовував дрібний одноразовий стоматологічний інструментарій (целулоїдні матриці, штрипси, полірувальні диски). Яка тактика, щодо вказаного інструментарію після прийому?

A)* Знезаразити та утилізувати.

B)Викинути.

C)Знезаразити та простерилізувати для подальшого використання;

D)Провести постановку проби Шиллєра-Писарєва.

E)Застосувати рентгенологічні методи дослідження.

481.Чоловік 28 років звернувся до лікаря-стоматолога зі скаргами на біль в ділянці верхньої щелепи зліва при вживанні холодної води, який швидко минає. Об'єктивно: на жувальній поверхні 26 зуба визначається каріозна порожнина з нависаючими краями емалі, виповнена світлим розм'якшеним дентином. Зондування дна порожнини болісне, перкусія безболісна. ЕОД – 6-8 мкА. Який найбільш ймовірний діагноз?

A)* Гострий глибокий карієс

B)Хронічний середній карієс

C)Хронічний глибокий карієс

D)Гіперемія пульпи

E)Хронічний фіброзний пульпіт

482.В стоматологічному кабінеті після робочої зміни на стерильному столику залишились невикористані стоматологічні інструменти. Які заходи необхідно провести для забезпечення стерильності стоматологічного інструментарію?

A)* Стерилізація без попередньої обробки.

B)Дезінфекція, стерилізація.

C)Дезінфекція, передстерилізаційне очищення, стерилізація.

D)Передстерилізаційне очищення, стерилізація.

E)Тільки дезінфекція.

483.Пацієнт Н., 35 років звернувся до стоматолога зі скаргами на біль в 37 зубі при вживанні холодного, солодкого. Об'єктивно: каріозна порожнина в межах плащового дентину. Дентин розм'якшений, світло-жовтого кольору, зондування емалево-дентинної границі болісне, реакція на термічні подразники болісна, біль зникає після усунення подразника. Встановіть діагноз:

A)*Гострий середній карієс 37 зуба.

B)Гострий глибокий карієс 37 зуба.

C)Хронічний середній карієс 37 зуба.

D)Хронічний глибокий карієс 37 зуба.

484.Пацієнтка, 23 років, скаржиться на наявність плям на жувальних поверхнях зубів білого кольору та відчуття оскоми, яке виникає під час прийому кислої їжі З анамнезу відомо, що плями з’явились близько 3-х місяців тому. Об’єктивно: на жувальних поверхнях 36, 26, 27 зубів крейдоподібні плями, добре забарвлюються 2 \% метиленовим синім, при зондуванні визначається шорсткість. Емаль зубів без дефектів. Поставте діагноз.

A)*Гострий початковий карієс

B)Гострий поверхневий карієс

C)Гострий середній карієс

D)Хронічний середній карієс

E)Хронічний поверхневий карієс

485.Хворий звернувся зі скаргами на косметичний дефект. Об’єктивно: на контактній поверхні 22 зуба каріозна порожнина без пошкодження ріжучого краю та кута коронки. Який це клас за класифікацією Блека?

A)*ІІІ клас

B)ІІ клас

C)І клас

D)ІV клас

E)V клас

486.Хворий Д., 44 р, скаржиться на косметический дефект 12,11,21,22 зубів, болі від температурних подразників. При огляді в пришійковій ділянці вестибулярної поверхні зубів дефекти емалі овальної форми. Дно гладке, блискуче, тверде. Короткочасний біль на воду. Встановіть діагноз.

A)*Ерозія емалі

B)Гіпоплазія емалі

C)Клиновидний дефект

D)Некроз емали

E)Поверхневий кариєс

487. Хворий А., 18 років, скаржиться на жовтий колір коронки 34 зубу с часу його прорізування. При огляді коронка зубу жовтого кольору, має точкові поглиблення по всій вестибулярній поверхні. В дитинстві сильно боліли молочні зуби, що привело до видалення 74 зубу. Встановіть діагноз.

A)Місцева гіпоплазія

B)Системна гіпоплазія

C)Флюороз

D)Гиперплазія

E)Незавершений амелогенез

488.До стоматолога на прийом звернулась пацієнтка Л. 26 років зі скаргами на наявність білуватих плям у пришийковій ділянці на премолярах і іклах верхньої і нижньої щелеп. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні 15, 14, 13, 23, 24, 25, 35, 34, 33, 43, 44, 45 плями білуватого кольору, з блискучою поверхнею, щільні, безболісні при зондуванні. Термопроба негативна. З’явились давно. Поставте Ваш діагноз.

A)*Системна гіпоплазія емалі

B)Множинний карієс

C)Гострий початковий карієс

D)Флюороз

E)Квітучий карієс

489.При профілактичному огляді робітників одного з підприємств міста у чоловіка 42 років стоматолог виявив множинне ураження зубів. Плями на емалі зубів мають щільну блискучу поверхню, безболісні, гладкі при зондуванні. При фарбуванні не поглинають барвник. Вміст фтору у питній воді вданому регіоні 2,3 мг/л. Оберіть найбільш вірогідний діагноз.

A)Флюороз

B)Системна гіпоплазія емалі

C)Гострий початковий карієс

D)Хронічний початковий карієс

E)Хронічний поверхневий карієс

490.До стоматологічної клініки звернувся пацієнт Р. 28 років зі скаргами на одноразовий короткочасний біль у верхній щелепі праворуч, який виник під час прийому солодкої їжі. Після полоскання порожнини рота теплою водою біль відразу затих, більше не повторювався. Об’єктивно: в фісурі 15 зуба визначається ділянка білого кольору з шершавою поверхнею і дефектом в межах емалі, яка профарбувалась 2\% розчином метиленового синього. ЕОД 4 мкА. Поставте діагноз.

A)Гострий поверхневий карієс 15

B)Хронічний середній карієс 15

C)Хронічний поверхневий карієс 15

D)Місцева гіпоплазія 15

E)Гострий середній карієс 15

491.До стоматолога звернувся пацієнт К. 63 років зі скаргами на появу оскомини під час чищення зубів і прийому кислої їжі (лимона). Останні 10 років спостерігається у пародонтолога з приводу пародонтозу. Об’єктивно: в 15, 14, 13, 23, 24, 25, 35, 34, 33, 43, 44, 45 на вестибулярних поверхнях, біля шийок зубів порожнини з гладкими поверхнями у вигляді клину. Зондування дна болюче. Оберіть найбільш вірогідний діагноз.

A)*Клиноподібний дефект

B)Гіпоплазія емалі

C)Хронічний глибокий карієс

D)Гострий середній карієс

E)Хронічний середній карієс

492.Під час препарування глибокої каріозної порожнини І класу за Блеком виник перфораційний отвір дистальної стінки порожнин на рівні ясеневого краю. Кровотечу, що виникла, лікар зупинив за допомогою 3\% розчину перекису водню. Назвіть оптимальний пломбувальний матеріал для закриття перфораційного отвору.

A)*Склоіономірний цемент

B)Срібна амальгама

C)Композиційний матеріал хімічного твердіння

D)Композиційний матеріал світлового твердіння

E)“Адгезор”

493.Хворому 20 р. Поставлено діагноз: хронічний глибокий карієс 12 зуба. Об’єктивно на апроксимально-дистальнії поверхні 12 зуба глибока каріозна порожнина, каріозним процесом також вражено і дистальний кут коронки 12 зуба. Виберіть матеріал для усунення вказаного дефекту

A) Композитним матеріалом світлового затвердіння

B)Склоіономерний цемент хімічного затвердіння

C)Склоіономерний цемент світлового затвердіння

D)Полікарбоксілатний цемент

E)Алюмо-сілікатний цемент

494.Хвора А. 20 років звернулася до лікаря-стоматолога зі скаргами на наявність естетичного дефекту у вигляді світлих плям на зубах. За місцем проживання наявність фтору у питній воді складає 1 мг/л. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні коронок 11,12 та 21,22 і горбах 16,26,36,46 крейдоподібні плями з блискучою поверхнею, які існують з моменту прорізування зубів. Який найбільш імовірний діагноз?

A)*Системна гіпоплазія емалі

B)Eрозія емалі

C)Недосконалий амелогенез

D)Множинний початковий карієс

E)Ендемічний флюороз

495.Хворий М 45 років скаржиться на наявність естетичного дефекту і незначну чутливість фронтальних зубів. Об’єктивно: виявлено дефект на ріжучих краях 11,31 зубів зі зменшенням кількості твердих тканин зубів. При зондуванні поверхні дефектів стійки, тверді, гладкі. З анамнезу відомо, що хворий 28 років працює майстром з ремонту взуття. Поставте діагноз.

A)*Патологічне стирання

B)Клиноподібний дефект

C)Ерозія емалі

D)Кислотний некроз твердих тканин зубів

496.Пацієнт Б. 27 років скаржиться на застрягання їжі в 36 зубі. Об’єктивно у 36 зубі виявлена каріозна порожнина в межах плащового дентину. Дно і стінки щільні, пігментовані. Зондування, термопроби безболісні, перкусія негативна. Поставте діагноз.

A)*Хронічний середній карієс

B)Гострий глибокий карієс

C)Гострий середній карієс

D)Хронічний глибокий карієс

E)Гострий початковий карієс

497.У пацієнта С. 23 років – хронічний середній карієс 15 зуба V клас за Блеком. Який пломбувальний матеріал найбільш доцільно використати при пломбуванні?

A)* Склоіономери

B)Цементи

C)Композиційні матеріали

D)Амальгама

498.Пацієнт А. 55 років звернувся до лікаря з діагнозом хронічний середній карієс 33 зуба. З анамнезу виявлено що хворий має стимулятор серцевого ритму. Який оптимальний матеріал для постійного пломбування.

A)* Композит хімічної полімеризації

B)Силікатний цемент

C)Амальгама

D)Композит світлової полімеризації

499.При проведенні реставрації 1 класу відбулося забруднення поверхні матеріалу слиною. Щоб продовжити роботу що має зробити лікар?

A)*Промити, протравити та нанести адгезив і матеріал

B)Промити поверхню і продовжити роботу

C)Просушити забруднену поверхню і нанести матеріал

D)Протерти поверхню та продовжити роботу

500.Пацієнту 23 років з гострим середнім карієсом 17 зуба було поставлено пломбу з срібної амальгами. Прокладка під пломбою мала товщину 0,3 мм з фосфат-цементу. Через добу у хворого виник біль від термоподразників. За рахунок чого виникли ці ускладнення?

A)* Недостатня товщина прокладки

B)Тривале тверднення пломби

C)Ввідсутність адгезії

D)Ппорушення технології виготовлення

E)Токсична дія оксидів

501.Хворий П. 43 роки звернувся до лікаря стоматолога з метою санації ротової порожнини. При обстеженні в 46 каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину, зуб сірого кольору. Який з методів допоможе встановити діагноз періодонтит

A)*Рентгенографія

B)Зондування

C)Термопроба

D)Перкусія

E)Вітальне забарвлення

502.При обстеженні у пацієнта Р. 45 років на вестибулярній поверхні в пришийковій області 23 та 24 зубів було виявлено дефект твердих тканин зуба, утворений двома площинами, які розташовані під кутом 45°, глибиною 0,3 мм, довжиною 4 мм. При зондуванні реакція безболісна, стінки дефекту гладкі. Дефект метиленовим синім не прокрашується. Поставте діагноз.

A)*Клиновидний дефект 23, 24.

B)Гострий поверхневий карієс 23, 24.

C)Гострий початковий карієс 23, 24.

D)Флюороз

E)Хронічний початковий карієс

503.При об’єктивному обстеженні хворої С. 25 років в зубі на нижній щелепі справа була виявлена каріозна порожнина ІІ класу за Блеком з широким вхідним отвором в межах плащового дентину. Дентин дна та стінок щільний, пігментований, зондування безболісне. Термодіагностика, перкусія – безболісні. ЕОД – 6 мкА. Поставте діагноз.

A)*Хронічний середній карієс.

B)Хронічний фіброзний пульпіт

C)Хронічний фіброзний періодонтит

D)Хронічний глибокий карієс

E)Некроз твердих тканин зуба

504.При обстеженні пацієнта Н. 58 років на вестибулярній поверхні латеральних різців верхньої щелепи було виявлено дефект твердих тканин зуба в межах емалі округлої форми, розташований в косому напрямку. При зондуванні: дно дефекту гладке, тверде, блискуче, безболісне. Термодіагностика безболісна. ЕОД 6 мкА. Пацієнт відмічає підвищення чутливості до різних видів подразників (гіперестезію) даних зубів в минулому. Поставте діагноз.

A)Ерозія твердих тканин зуба

B)Клиноподібний дефект

C)Гострий початковий карієс

D)Хронічний поверхневий карієс

E)Некроз твердих тканин зуба

505.У хворого Д., що скаржиться на короткочасний біль від холодного в зубі на верхній щелепі зліва протягом 3 тижнів, при об’єктивному обстеженні 25 виявлена каріозна порожнина 1 класу за Блеком в межах плащового дентину з вузьким вхідним отвором, розм’якшеним дентином на стінках та дні каріозної порожнини, зондування болісне по дентин-емалевій межі, перкусія безболісна, пальпація не виявляє патологічних змін, термометрія болісна, біль швидко зникає після усунення подразника, ЕОД – 6 мкА. Поставте діагноз.

A)*Гострий середній карієс

B)Гострий глибокий карієс 25

C)Гострий частковий пульпіт 25

D)Гострий серозний періодонтит 25

E)Хронічний глибокий карієс 25

506.У хворого К. діагностовано хронічний поверхневий карієс на жувальній поверхні 26. Виберіть оптимальний метод лікування.

A)*Препарування, пломбування фото полімерним композитом

B)Ремінералізація з використанням електрофорезу

C)Зі шліфування дефекту з послідуючою ремінералізацією

D)Не потребує лікування

E)Герметизація фісур

507.Який допоміжний метод обстеження дозволить провести диференційну діагностику гострого початкового карієсу та флюорозу:

A)*Вітальне фарбування

B)ЕОД

C)Термодіагностика

D)Флюорисцентний метод

E)Рентгендіагностика

508. Під час проведення реставрації 11 зуба в пацієнта 25 років лікар використовував прозорі розділові матриці, у результаті чого утворилася гладка блискуча поверхня, позбавлена шару інгібованого киснем. Які маніпуляції необхідно провести перед нанесенням наступного шару пломбувального матеріалу?

A)*Поверхню обробити фінішним бором, покрити адгезивом, заполімеризувати його й продовжити роботу.

B)Забрати блискучий шар матеріалу турбінним бором і продовжити роботу.

C)Забрати блискучий шар матеріалу турбінним бором, протравити й продовжити роботу.

D)Забрати усі раніше нанесені шари й провести реставрацію знову.

E)Зробити ретенційні пункти й продовжити роботу.

509.Хворий скаржиться на наявність множинних білих і пигментированных плям на зубах. Народився й проживає в місцевості зі змістом фтору в питній воді 1,6 мг/л. Після обстеження був поставлений діагноз: флюороз, крейдяно- крапчата форма. Використання яких лікувально-профілактичних паст показане в даній клінічній ситуації?

A)* Кальцій-Фосфор вмісних.

B)Вмісних триклозан.

C)Фторвмісних

D)Высокоабразивних.

E)Вмісних рослинні екстракти.

510.Хвора К., 36 років скаржиться на косметичний дефект верхніх передніх зубів, біль при їді . Хвора знаходиться на обліку у ендокринолога з приводу тиреотоксикозу. Дефекти емалі з'явилися кілька років тому, поступово збільшувалися в розмірах. При огляді в 12, 11, 21, 22 зубах в поперечному напрямі на вестибулярних поверхнях дефекти емалі овальної форми. Зондування і реакція на холодовой подразник безболісне, дно дефектів гладке, блискуче, тверде. Встановіть діагноз.

A)*Eрозія твердих тканин зуба

B)Гострий поверхневий карієс

C)Клиновидні дефекти

D)Системна гіпоплазія

E)Некроз твердих тканин зубів

511.Хворий Б., 44 років скаржиться на естетичний дефект в області шийок зубів і швидкоминаючий біль при їді. Дефекти з'явилися кілька років тому, збільшуючись в розмірах. У пришійковій ділянці 15,14,13,23,24,25 зубів дефекти в межах дентину, утворені двома площинами під гострим кутом. Стінки дефектів гладкі, щільні, блискучі. Зондування безболісне. Встановіть діагноз.

A)*Клиновидний дефект

B)Флюороз

C)Хронічний початковий карієс

D)Гіпоплазія емалі

E)Ерозія твердих тканин зуба

512.Хвора С., 52 років скаржиться на косметичні дефекти зубів, які помітила кілька років тому. Об'єктивно: на вестибулярних поверхнях премоляров і різців дефекти, утворені гладкими блискучими поверхнями, що сходяться під кутом. Шийки зубів оголені, ясна щільні, блідо-рожевого кольору. Зондування дефектів безболісне. Встановіть діагноз.

A)*Клиновидний дефект

B)Гострий середній карієс

C)Некроз твердих тканин зуба

D)Ерозія твердих тканин зуба

E)Хронічний поверхневий карієс

513.Дівчина 21 року скаржиться на наявність каріозної порожнини в 26 зубі. Об'єктивно: в 26 зубі каріозна порожнина в межах плащового, щільного, пігментованого дентина, больова реакція на холодовой подразник чутлива, перкусія і зондування безболісні. Встановіть попередній діагноз.

A)*Хронічний глибокий карієс

B)Хронічний фіброзний пульпіт

C)Хронічний середній карієс

D)Гострий глибокий карієс

E)Гострий середній карієс

514.Чоловік 31 року скаржиться на болі в 15 зубі, які виникають від солодкого, але швидко проходять після усунення подразника. Об'єктивно: на жувальній поверхні 15 зуба є дефект в межах емалі, краї порожнини крихкі, дентин світлий. Зондування, перкуссия, термометрія безболісні. ЭОД - 5 мкА. Встановіть діагноз.

A)*Гострий поверхневий карієс

B)Хронічний поверхневий карієс

C)Гострий середній карієс

D)Хронічний середній карієс

E)Ерозія твердих тканин зуба

515.У пацієнтки 28 років під час профілактичного огляду на вестибулярній поверхні 15, 14, 24, 25, 33, 34, 35, 43, 44, 45 зубів виявлено блискучі мєлоподібні плями. Пацієнтка скарг не пред'являє, 2\% метиленовим синім плями не забарвлюються. Який найбільш вірогідний діагноз.

A)*Системна гіпоплазія.

B)Місцева гіпоплазія.

C)Хронічний початковий карієс.

D)Гострий поверхневий карієс.

E)Хронічний поверхневий карієс.

516.Хвора 28 років звернулась із скаргами на косметичний дефект 23 зубу. Дефект з'явився кілька років тому. Об'єктивно: в пришійковій ділянці на вестибулярній поверхні 23 зуба виявлений дефект твердих тканин середньої глибини, дентин твердий, пігментований, дно шорстке. Зондування, реакція на холод безболісні. Встановіть діагноз.

A)*Хронічний середній карієс.

B)Хімічний некроз твердих тканин.

C)Ерозія емалі.

D)Клиновидний дефект.

E)Флюороз, деструктивна форма.

517.При огляді порожнини рота на жувальній поверхні 37 зуба виявлена каріозна порожнина в межах плащового дентину. Дентин світлий, розм'якшений; нависаючі краї емалі. Зондування стінок каріозної порожнини - болюче, перкусія 37 зуба - безболісна. ЭОД - 6 мкА. Встановіть діагноз.

A)*Гострий середній карієс.

B)Гострий глибокий карієс.

C)Хронічний середній карієс.

D)Ерозія емалі.

E)Гострий поверхневий карієс.

518.Жінка 48 років скаржиться на наявність дефектів твердих тканин на різцях верхньої щелепи, які з'явилися близько року тому і з часом збільшуються. Об'єктивно: на опуклій частині вестибулярної поверхні верхніх різців визначаються овальної форми різних розмірів дефекти в межах емалі. Поверхня дефектів гладка, блискуча, щільна. З метою профілактики прогресу процесу хворій необхідно рекомендувати в раціоні обмежити вживання :

A)*Кислих продуктів.

B)Морських продуктів.

C)М'ясних продуктів.

D)Солодкого.

E)Чаю.

519.Чоловік 54 років скаржиться на наявність дефектів твердих тканин зубів на верхній і нижній щелепі. Об'єктивно: в пришійковій ділянці премоляров верхньої і нижньої щелепи визначаються дефекти твердих тканин в межах верхнього шару дентину з поверхнями, що сходяться під кутом. Поверхня дефектів гладка, блискуча, щільна. Який захід необхідно провести цьому хворому передусім з метою профілактики прогресу процесу?

A)*Навчання раціональному чищенню зубів.

B)Дослідження функції щитовидної залози.

C)Призначення всередину препаратів кальцію.

D)Обмеження вживання кислих продуктів.

E)Обмеження вживання солодкої їжі.

520. Вагітна жінка 24 років звернулась зі скаргами на появу за останній час декількох каріозних порожнин, випадання раніше поставлених пломб. При об'єктивному дослідженні встановлено: індекс КПУ=16, гігієнічний індекс по Федорову-Володкіной рівний 3,3 балу. Виберіть оптимальний матеріал для пломбування каріозних порожнин в даному випадку?

A)*Склоіономерний цемент.

B)Срібна амальгама.

C)Композит хімічного твердіння

D)Композит світлового твердіння

E)Силікофосфатний цемент.

521. Лікар-стоматолог проводить лікування 46 зубу з приводу хронічного середнього карієсу у пацієнта з важким психічним захворюванням. Який варіант препарування каріозної порожнини доцільно вибрати в даному випадку?

A)*ART-методику.

B)За принципом “біологічної доцільності” (по Лукомському).

C)Метод “профілактичного розширення” (по Black).

D)Метод мінімального інвазивного лікування.

522. Лікар-стоматолог проводить лікування 16 зубу з приводу хронічного середнього карієсу у хворого епілепсією. Вибрана ART-методика препарування каріозної порожнини. Який матеріал слід вибрати для пломбування каріозної порожнини в даному випадку?

A)*Склоіономерний цемент

B)Срібна амальгама

C)Композит хімічного твердіння

D)Композит світлового твердіння

E)Силікофосфатний цемент

523. Лікар-стоматолог проводить лікування 26 зуба з приводу гострого глибокого карієсу у пацієнта 22 років. Як лікувальна прокладка вибраний кальцийсаліцилатний цемент “Life”, як постійний пломбувальний матеріал конденсований композит світлового затвердіння “Solitaire-2”. Чим необхідно покрити лікувальну прокладку в даному випадку?

A)*Склоiономрним цементом.

B)Адгезивною системою композиту.

C)Ізолюючим лаком.

D)Фосфатним цементом.

E)Цинк-евгенольним цементом.

524.Хлопець 19 років скаржиться на естетичний недолік – наявність плям і дефектів майже на всіх зубах. Такий вигляд зуби мають з моменту прорізування. Народився і до 5 років проживав в місцевості з вмістом фтору в питній воді 3,2 мг/л. Об'єктивно: емаль всіх зубів має мілоподібний матовий відтінок з окремими темно-коричневими плямами на поверхні, а також різної форми дефектами з щільними краями, особливо вираженими на фронтальних зубах верхньої щелепи. Визначте форму флюорозу у цього хворого.

A)*Ерозивна

B)Штрихова

C)Плямиста

D)Крейдяно-крапчата

E)Деструктивна

525.Пацієнтці 60 років проводиться лікування 11 і 21 з приводу хронічного глибокого карієсу (ІІІ клас за Блеком). У анамнезі: операція видалення катаракти. Виберіть оптимальний матеріал для пломбування каріозних порожнин в даному випадку

A)*Композит хімічного твердіння

B)Гібридний склоіономер

C)Компомер

D)Фото композит

E)Силікатний цемент

526.Хворому А., 25р. встановлено діагноз: хронічний глибокий карієс 25. Для пломбування каріозної порожнини вибрано композитний матеріал |”Spectrum”. Яку ізолюючу прокладку доцільно використати в даному випадку:

A)*Склоіономерний цемент

B)Евгенол-тимолову

C)Фосфатцемент

D)Цинк-евгенолову

E)Дентин-пасту

527.При лікуванні хронічного глибокого карієсу 46 зуба лікар-стоматолог використав сандвіч-техніку. Який матеріал необхідно застосовувати для сандвіч-техніки в даній ситуації під композиційний матеріал?

A)*Склоіономірний цемент

B)Силікофосфатний цемент

C)Полікарбоксилатний цемент

D)Силікатний цемент

E)Фосфатний цемент

528.Хвора К., 44 р., скарги на відчуття оскоми в різцях верхньої щелепи, яке з’явилось 1,5 р. тому. Об’єктивно: на найбільш випуклій частині вестибулярних поверхонь коронок 12, 11, 21, 22 зубів виявляються круглої форми дефекти з гладенькою, блискучою, щільною поверхнею, що в глибину сягають дентину. Глибина дефектів поступово зменшується від центру до переферії. Ваш діагноз?

A)*Ерозія емалі

B)Клиновидний дефект

C)Гіпоплазія системна

D)Хронічний середній карієс

E)Флюороз, деструктивна форма

529.Пацієнтка 29 років звернулася із скаргами на косметичний дефект 13 зуба. Дефект з'явився кілька років тому. Об'єктивно: у пришийковій ділянці на вестибулярній поверхні 13 зуба виявлений дефект твердих тканин середньої глибини, дентин твердий, пигментованний, дно шорстке. Зондування, реакція на холод безболісні. Поставте діагноз.

A)*Хронічний середній карієс

B)Флюороз

C)Некроз твердих тканин

D)Ерозія зубів

E)Клиновидний дефект

530.У пацієнтки під час профілактичного огляду на вестибулярній поверхні 15, 14, 24, 25, 33, 34, 35, 43, 44, 45 зубів виявлено блискучі мілоподібні плями. Пацієнтка скарг не пред'являє, 2% метиленовим синім плями не забарвлюється. Який найбільш вірогідний діагноз.

A)*Гіпоплазія

B)Гострий початковий карієс

C)Хронічний початковий карієс

D)Гострий поверхневий карієс

E)Хронічний поверхневий карієс

531.Хвора А., 34 років скаржиться на естетичний дефект в області шийок зубів і біль, який швидко зинкає, їді. Дефекти з'явилися кілька років тому, збільшуючись в розмірах. У пришийковій ділянці 15,14,13,23,24,25 зубів дефекти в межах дентину, утворені двома площинами під гострим кутом. Стінки дефектів гладкі, щільні, блискучі. Зондування безболісне. Поставте діагноз.

*A)Клиноподібний дефект

B)Гіпоплазія емалі

C)Ерозія твердих тканин зуба

D)Флюороз

E)Гострий поверхневий карієс

532.Пацієнтка 23 років звернулася до лікаря із скаргами на наявність каріозної порожнини, затримання їжі в 17 зубі. Обьектівно: на апроксимально-медиальной поверхні 17 - зуба глибока каріозна, заповнена залишками їжі, пігментованим і щільним дентином. Зондування і перкуссия безболісні. ЕОД – 8мкА. На рентгенограмі в періапікальних тканинах змін не виявлено. Поставте діагноз

A)*Хронічний глибокий карієс

B)Гострий глибокий карієс

C)Хронічний середній карієс

D)Гострий середній карієс

E)Хронічний фіброзний періодонтит

533.Хворий 42 років скаржиться на наявність каріозної порожнини в 26 зубі. Об'єктивно: у 26 зубі глибока каріозна порожнина, дентин щільний, пігментований, больова реакція на холодовой подразник слабо чутлива, перкуссия і зондування безболісні. Поставте попередній діагноз.

A)*Хронічний глибокий карієс

B)Гострий глибокий карієс

C)Хронічний фіброзний пульпіт

D)Хронічний середній карієс

E)Гострий середній карієс

534.Хворий 20 років звернувся із скаргами на біль в 26 від солодкого. При огляді в 26 в пришийковій ділянці на вестибулярній поверхні виявлено вогнище розм'якшення емалі на тлі білої плями. Зондування болюче, реакція на холодне болюче, короткочасна. Поставте найбільш вірогідний попередній діагноз.

A)*Гострий поверхневий карієс.

B)Гострий початковий карієс.

C)Місцева гіпоплазія емалі.

D)Ерозія емалі.

E)Гострий середній карієс.

535.Хвора 19 років звернулася до стоматолога з метою профоогляду. При обстеженні виявлені вогнища демінералізації емалі в пришийковій ділянці 12, 13, 22, 23. ІГ=1,1. Поставлений діагноз: гострий початковий карієс 12, 13, 22, 23. Виберіть метод лікування.

A)Ремінералізуюча терапія.

B)Сошліфовиваніє з подальшою ремінералізацією.

C)Пломбування без прокладки.

D)Пломбування з ізольованою прокладкою.

E)Електрофорез 1% розчину КІ

536.На прийом до стоматолога з'явився ВІЧ-інфікований пацієнт 23 років з метою санації порожнини рота. Який препарат можна використовувати для дезинфекції борів після прийому даного хворого?

A)6% р-н перекису водню

B)3% р-н перекису водню

C)Р-н фурациллина 1:5000

D)96° етиловий спирт

E)1% р-н хлорного вапна

537.На прийом до стоматолога з'явився ВІЧ-інфікованийй пацієнт 23 років з метою санації порожнини рота. Яким чином потрібно поступити з гумовими рукавичками після закінчення прийому ВІЧ-інфікованого хворого?

A)*Занурити в дезинфектант, утилізувати або автоклавировати

B)Утилізувати

C)Автоклавувати

D)Обробити 3% р-ном перекису водню

E)Обробити 70% етиловим спиртом

538.Хворий 43 років звернувся до стоматолога із скаргами на наявність в зубах верхньої щелепи порожнин, болючість під час чищення зубів і прийомі холодного. Об'єктивно: у пришийковій ділянці 14, 13, 23, 24 зубів визначаються дефекти твердих тканин завглибшки більше 2 мм, утвореного двома порожнинами, що сходяться під кутом 45°. Поставлений діагноз: клиновидні дефекти 14, 13, 23, 24 зубів. Проведення яких заходів показане в даному випадку?

A)Пломбування текучим композитом

B)Чищення зубів кальційвмісними пастами м'якою щіткою

C)Використання обполіскувачів, що знижують гіперестезію твердих тканин зубів

D)Чищення зубів фторсодержащими зубними пастами м'якою щіткою

E)Покриття зубів штучними коронками

539.Юнак віком 16 років, проживаючий в місцевості, де вміст фтору в питній воді 3,41 мг/л, скаржиться на темно-жовті та коричневі плями, які займають більше половини поверхні зубів. Який найбільш імовірний діагноз?

A)*Флюороз

B)Хронічний початковий карієс

C)Ерозія емалі

D)Гіпоплазія емалі

E)Хронічний поверхневий карієс

540.У пацієнта 35 років під час стоматологічного огляду виявлено дефект твердих тканин зуба на вестибулярній поверхні в пришийковій ділянці 23 зуба. Об’єктивно: каріозна порожнина в межах поверхневих шарів дентину. Дентин твердий, пігментований. Зондування дна та стінок порожнини безболісні. ЕОД - 8 мкА. Який найбільш імовірний діагноз?

A)*Хронічний середній карієс

B)Клиноподібний дефект

C)Кислотний некроз

D)Хронічний глибокий карієс

E)Гострий середній карієс

541.До лікаря-стоматолога звернулась пацієнтка 20 років зі скаргами на підвищену чутливість в ділянці нижньої щелепи зліва під час прийому солодкої і кислої їжі. Об’єктивно: при огляді 35 зуба в пришийковій ділянці виявлено пляму крейдоподібного кольору, без блиску, при зондуванні чутлива. Який найбільш ймовірний діагноз?

A)*Гострий початковий карієс

B)Кислотний некроз емалі

C)Плямиста форма

D)Флюороз

E)Клиновидний дефект

542.У пацієнтки 19 років, яка звернулась зі скаргами на виникнення короткочасного болю від хімічних подразників, в 44, 45 зубах. Виявлені плями матового кольору в ділянці шийки зубів, чутливі при зондуванні. Який з додаткових методів дослідження буде найбільш інформативним?

A)*Вітальне забарвлення

B)ЕОД

C)Рентгенографія

D)Люмінесцентна стоматологія

E)Поляризаційна мікроскопія

543.Хвора, 23 роки, звернулась зі скаргами на відчуття оскоми, підвищену чутливість до механічних і температурних подразників у верхніх різцях. Об’єктивно: емаль 22, 21, 11, 12 зубів при зондуванні жорстка, стерта на ріжучих краях, матова. В анамнезі виявлено ліковану ахілію шлунка. Який найбільш імовірний діагноз?

A)*Кислотний некроз

B)Радіаційний некроз

C0Ерозія твердих тканин

D)Гіпоплазія емалі

E)Ендемічний флюороз

544. Чоловік 25 років звернувся до лікаря з метою санації порожнини рота. Об’єктивно: на

вестибулярній поверхні в пришійковій частині 12 зуба виявлено дефект твердих

тканин в межах плащового дентину, дентин твердий, темного кольору, дно шершаве.

Зондування, холод, біль не викликають. Який діагноз найбільш вірогідний?

A *Хронічний середній каріес

B Ерозія емалі

C Клиноподібний дефект

D Флюороз, деструктивна форма

E Некроз твердих тканин

545. Хвора M., 31 років звернулась до клініки терапевтичної стоматології зі скаргами на

короткочасний біль в 46 зубі при попаданні твердої їжі в 46 зуб. Вказані скарги

з'явились кілька місяців тому. Після усунення подразнення біл одразу зникає. Об-но

на апроксимальнодистальнії поверхні 46 зуба каріозна порожнина в зоні площового

дентина. Вхідний отвір великий. Дентин твердий, пігментований, важко знімається,

зондування дна та стінок каріозної порожнини безболісне.Вертикальна та

горизонтальна перкусія 46 зубу безболісна. ЄОД-6мА.Який найбільш імовірний

діагноз7

A *Хронічний середнії каріес .

B Гострий середній карієс

C Хронічний глибокий карієс

D Гострий глибокії каріес

E Хронічний періодонтит .

546. Хворий 35 років скаржиться на короткочасний біль при прийманні солодкого,

гарячого, холодного. Об’єктивно: в 36 зубі на контактній поверхні каріозна порожнина

в межах навколопульпарного дентину. Дентин розм’якшений. Зондування дна

каріозної порожнини болісне. Вертикальна та горизонтальна перкусія безболісна.

ЕОД 9 мкА. Який найбільш імовірний діагноз?

A *Гострий глибокій карієс

B Гострий середній карієс

C Хронічний фіброзний пульпіт

D Хронічний глибокий карієс

E Хронічний середній карієс

547. Хвора 27 років звернулась із скаргами на болі у 15, які виникають внаслідок дії

термічних подразників та швидко зникають після їх усунення. Обєктивно:у

пришийковій ділянці 15 на вестибулярній поверхні візуально визначається дефект з

гладкими стінками,що cходяться під кутом.Термометрія болісна, перкусія безболісна.

Який правильний діагноз?

A *Клиновидний дефект

B Ерозія емалі

C Гіпоплазія емалі

D Флюороз

E Поверхневий карієс

548. Жінка, 34 років, скаржиться на короткочасні болі від солодкого, холодного в 21.

Об’єктивно: в пришийковій ділянці 21 зуба - дефект твердих тканин в межах емалі.

Краї емалі нерівні, крейдоподібні. Зондування дна порожнини безболісне, реакція на

холод болюча, але швидко минає. Поставте діагноз:

A * Поверхневий карієс

B Клиноподібний дефект

C Початковий карієс

D Гіпоплазія емалі

E Ерозія емалі

549. Хвора 41 років скаржиться на косметичний дефект 11,21,22 зубів, який виник більше

року тому. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні по екватору 11,21,22 зубів є

неглибокі чашоподібні дефекти емалі, щільні при зондуванні. Холодна вода біль не

викликає. . Визначте попередній діагноз.

A +Ерозія емалі

B Клиновидний дефект

C Поверхневий карієс

550. Хворий, 22 років, звернувся з метою санації. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні 11 і 12 декілька крейдоподібних плям діаметром 2х3 мм напівовальної форми, поверхня

шорстка при зондуванні. Який тест буде найінформативніший у проведенні

диференційної діагностики даної патології?

A * Вітальне забарвлення

B ЕОД

C Зондування

D Термодіагностика

E ТЕР- тест

551. Пацієнт 35 років звернувся до стоматолога зі скаргами на короткочасну болючість під

дією холодового подразника, яка одразу зникає при його усуненні. Об`єктивно: на

жувальній поверхні 47 зуба глибока каріозна порожнина, заповнена розм`якшеним

дентином, зондування дна порожнини викликає незначну болючість, термопроба

позитивна під час дії подразника, рентгенологічно в периапікальних тканинах змін

немає. Поставте діагноз.

A *Гострий глибокий карієс.

B Хронічний фіброзний пульпіт.

C Хронічний гранулюючий періодонтит.

D Хронічний серозний карієс.

E Гострий вогнищевий пульпіт.

552. У пацієнта M., 39 років при об`єктивному обстеженні на жувальній поверхні 46 зуба

виявили каріозну порожнину в межах плащового дентину. Каріозна порожнина

заповнена залишками їжі, стінки та дно заповнені пігментованим дентином,

зондування дна та стінок не викликає больових відчуттів, термопроба не болюча,

ЕОД=4мкА. Поставте діагноз.

A *Хронічний середній карієс.

B Гострий середній карієс.

C Хронічний глибокий карієс.

D Гострий початковий карієс.

E Хронічний фіброзний пульпіт.

553. У хворого 30 р. при обстеженні порожнини рота виявлена каріозна порожнина в 11 в

межах біляпульпарного дентину з ушкодженням кута зуба та ріжучого краю. Якому

пломбувальному матеріалу слід надати перевагу для відновлення анатомічної форми

зуба?

A *Композиційний матеріал світлового затвердівання

B Силікатний цемент.

C Склоіномерний цемент світлового затвердівання.

D Композиційний матеріал хімічного затвердівання типу “паста-паста”.

E Композиційний матеріал хімічного затвердівання типу “порошок-рідина”.

554.. Пацієнтка 27 років пред`являє скарги на наявність плям білуватого кольору на

жувальних зубах, почуття оскомини, яке виникає під час прийому кислої їжі. Плями

з`явились близько 3-х місяців тому. Об`єктивно: в пришийковій ділянці 46, 36, 27

крейдоподібні плями, які добре забарвлюються 2 % метиленовим синім, при

зондуванні визначається шороховатість. Поставте діагноз.

A * Гострий початковий карієс.

B Гострий поверхневий каріес.

C Гіпоплазія емалі.

D Ендемічний флюороз.

E Хронічний поверхневий карієс.

555. При проведенні санаційних заходів в інституті у студентки 19 років, на вестибулярній

поверхні нижче екватора 24 зуба виявлена крейдоподібна блискуча пляма. Скарг

пацієнтка не пред`являє. Склад фтору у воді 1,1 мг/л. Який найбільш імовірний

діагноз?

A * Місцева гіпоплазія.

B Системна гіпоплазія.

C Гострий поверхневий карієс.

D Ендемічний флюороз.

E Гострий початковий карієс.