Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банк тест.мод тер стома.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
903.68 Кб
Скачать
  1. Клиноподібний дефект

  2. Гіпоплазія емалі

  3. +Ерозія емалі

  4. Кислотний некроз зубів

  5. Гіперестезія твердих тканин зубів.

163. Пацієнт віком 35 років скар­житься на наявність дефектів зубів верхньої щелепи, підвищену їх чутли­вість до механічних, хімічних і тем­пературних подразників. В анамнезі вживання значної кількості цитру­сових, соків, а також чищення зубів жорсткою зубною щіткою. Об'єктив­но: на присінковій поверхні фронта­льних зубів вище їх екваторів вияв­лені дефекти твердих тканин оваль­ної форми з оголеним дентином. Дно та стінки дефектів гладенькі, блис­кучі, тверді під час зондування. Реак­ція на холод позитивна. Діагностуйте захворювання:

  1. Клиноподібний дефект

  2. Хронічний середній карієс

  3. +ерозія твердих тканин

  4. Гіпоплазія

  5. Кислотний некроз емалі.

164. Жінка віком 49 років скар­житься на косметичні дефекти 11, 21, 22 зубів, які виникли більше року тому. Об'єктивно: по екватору на при­сінковій поверхні 11, 21, 22 зубів є неглибокі чашоподібні дефекти ема­лі, щільні під час зондування. Холод­на вода болю не спричинює. Визнач­те попередній діагноз:

  1. +Ерозія емалі

  2. Клиноподібний дефект

  3. Хронічний поверхневий карієс

  4. Гіпоплазія емалі

  5. Флюороз.

165. Хворий віком 20 років звер­нувся до стоматолога з метою сана­ції. Об'єктивно: на присінковій по­верхні 11 і 12 зубів виявлено кілька крейдяного кольору плям овальної форми розмірами 2×3 мм, під час зон­дування їх поверхня шорстка. Який тест буде найінформативнішим у про­веденні диференціальної діагностики даного захворювання:

  1. ЕОД

  2. +Вітальне забарвлення

  3. Зондування

  4. Термодіагностика

  5. ТЕР-тест?

166. Хвора віком 49 років скар­житься на косметичний дефект у 11, 21, 22 зубах, який виник більше ро­ку тому. Об'єктивно: на присінковій поверхні є неглибокий чашоподібний дефект емалі, дно має жовтуватий колір. Реакція на холодну та гарячу воду відсутня. Який метод лікування потрібен:

  1. Протезування

  2. Ремінералізивна терапія

  3. Відбілювання

  4. Лікування не потрібне

  5. + Пломбування?

167. Жінка віком 41 рік скаржить­ся на дефекти твердих тканин цент­ральних і бічних різців верхньої ще­лепи, які її суб'єктивно не турбують. Дефекти з'явилися близько року то­му і збільшуються з часом. Об'єктив­но: на присінковій поверхні 12, 11,21, 22 зубів виявлені дефекти твер­дих тканин округлої форми в межах емалі. Дно дефектів гладеньке, блис­куче, тверде під час зондування. Про­живає в місцевості, де вміст фтору в питній воді становить 0,7 мг/л. Яка найбільш доцільна тактика лікування:

  1. Місцева флюоризація

  2. Не потребує стоматологічного втручання

  3. +пломбування композитним ма­теріалом з незначним препару­ванням

  4. Препарування та пломбування композитним матеріалом

  5. Ремінералізивна терапія?

168. Жінці віком 28 років устано­влено діагноз ерозії твердих тканин 11, 21, 34, 35, 44, 45 зубів. Оберіть найбільш оптимальний матеріал для пломбування в даному випадку:

  1. Силікатний цемент

  2. +Композитний матеріал світло­вої полімеризації

  3. Склоіономерний цемент

  4. Склоіономерний цемент з меха­нізмом світлового затвердіння

  5. Композитний матеріал хімічної полімеризації.

169 Хвора віком 25 років зверну­лась із скаргами на біль у 15 зубі, який виникає під впливом термічних подразників і швидко минає після їх усунення. Об'єктивно: у пришийковій ділянці на присінковій поверхні 15 зу­ба виявлений дефект з гладенькими стінками, що сходяться під кутом. Тем­пературна проба позитивна, перкусія безболісна. Який імовірний діагноз: