Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банк тест.мод тер стома.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
903.68 Кб
Скачать

1. Хвора 35 років скаржиться на наявність порожнини в зубі на нижній щелепі зліва, біль від солодкого кислого і при прийомі твердої їжі. При обстежинні в 36 зубі знайдена глибока каріозна порожнина, заповнена світлим розм’якшеним дентином. Зондування по дну каріозної порожнини болісне, реакція на холод болісна, швидко проходить. Який найбільш ймовірний діагноз?

A)*Гострий глибокий карієс

B) Гострий вогнищевий пульпіт

C) Хронічний фіброзний пульпіт

D) Гострий середній карієс

E) Хронічний глибокий карієс

2. У хворого 25 років, скарги на короткочасний біль від солодкого в зубі на нижній щелепі. Об’єктивно: в 36 зубі каріозна порожнина з вузьким вхідним отвором, в межах навколопульпарного дентину. Дентин м’який, каріозна порожнина з порожниною зуба не сполучається, зондування дна чутливе, перкусія безболісна, термодіагностика – біль, який зникає після усунення подразника. Визначте діагноз?

A) Гострий середній карієс

B)Гіперемія пульпи

C)* Гострий глибокий карієс

D)Хронічний фіброзний пельпіт

E)Хронічний глибокий карієс

3. Хвора 26-ти років, скаржиться на біль в 14 зубі при попаданні холодної чи гарячої їжі. Об’ єктивно: глибока каріозна порожнина в 14 зубі на медіальній поверхні в межах навколопульпарного дентину, заповнена розм’якшеним слабопігментованим дентином. Зондування дна каріозної порожнини та реакція на холодовий подразник болючі, біль проходить зрозу після припинення дії подразника. Який найбільш ймовірний діагноз?

A)Хронічний глибокий карієс

B)*Гострий глибокий карієс

C)Гострий середній карієс

D)Хронічний середній карієс

E)Гострий вогнищевий пульпіт

4. Хворий К. 25 років звернувся зі скаргою на біль при прийманні солодкого, гарячого і холодного, який зникає після усунення подразника. Об’єктивно:в 36 зубі на контактній поверхні глибока каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину. Дентин розм’якшений. Зондування дна каріозної порожнини болісне. Назвіть найвірогідніший діагноз.

A)Хронічний фіброзний пульпіт

B)Хронічний середній карієс

C)Хронічний глибокий карієс

D)* Гострий глибокий карієс

E)Гострий середній карієс

5. Хвора Н. Скаржиться на гострий короткочасний біль в зубі від термічний та хімічних подразників. Зуб раніше не лікувався, біль з’явився близько місяця тому. Об’єктивно: в 36 зубі на жувальній поверхні глибока каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину, з навислими краями крейдоподібної емалі. Дентин дна і стінок м’який. Зондування дна слабоболісне. Короткочасний біль від холодового подразника. ЕОД – 8 мкА. Поставте діагноз.

A)Гострий середній карієс

B)Гіперемія пульпи

C)Хронічний глибокий карієс

D)Хронічний фіброзний пульпіт

E)*Гострий глибокий карієс

6. Хворий 23 років скаржиться на наявність каріозної порожнини в 15 зубі, яку помітив рік тому. При огляді на апроксимальній поверхні глибока каріозна порожнина, яка не сполучається з порожниною зуба, заповнена щільним пігментованим дентином. Зондування, реакція на холод, перкусія безболісні. ЕОД – 10 мкА. Який з перерахованих діагнозів є найбільш ймовірним?

A)*Хронічний глибокий карієс

B)Хронічний фіброзний періодонтит

C)Хронічний фіброзний пульпіт

D)Хронічний середній карієс

E)Хронічний гранелематозний періодонтит

7. Пацієнтка 40 років, скаржиться на короткочасний біль від температурних подразників в 34 зубі. Об’єктивно: на дистальній поверхні 34 зуба каріозна порожнина в межах припульпарного дентину. Стінки і дно розм’якшені, слабопігментовані, зондування дна дещо болюче. Реакція на холод – біль, який зникає після припинення подразника. Який найвірогідніший діагноз?

A)Гострий середній карієс

B)* Гострий глибокий карієс

C)Хронічний глибокий карієс

D)Хронічний середній карієс

E)Хронічний фіброзний пульпіт

8. Хворий К. 19 років. Скарги на біль в 36 зубі при попаданні холодного, солодкого. Біль нюючий, але стихає зразу ж після усунення подразника. Об’єктивно: на жувальній поверхні 36 зуба глибока каріозна порожнина, що містить розм’якшений світлий дентин. Зондування болісне по всьому дну. Який найбільш ймовірний діагноз?

F)Гострий середній карієс

B)Гіперемія пульпи

C)* Гострий глибокий карієс

D)Гострий обмежений пульпіт

E)Хронічний глибокий карієс

9. До лікаря стоматолога з метою снації ротової порожнини звернулась жінка 39 років. При об’єктивному обстеженні в ділянці сліпої ямки 37 зуба знайдено обширна каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину. Дентин на дні і стінках щільний пігментований. Каріозна порожнина не сполучається з порожниною зуба. Зондування і перкусія безболісні. Реакція на холодовий подразний безболісна. ЕОД – 6 мкА. Поставте найбільш вірогідний діагноз?

A)Хронічний середній карієс

B)* Хронічний глибокий карієс

C)Хронічний фіброзний пульпіт

D)Хронічний фіброзний періодонтит

E)Гострий глибокий карієс

10. Хворий О., 20 років, скаржиться на наявність каріозної порожнини в 44 зубі. Об’єктивно: на апроксимально-медіальній повкрхні визначається каріозно порожнина в межах біляпульпарного дентину, заповнена щільним пігментованим дентином, зондування дни каріозної порожнини безболісне, перкусія безболісна, ЕОД – 6 мкА. Який найбільш ймовірний діагноз?

A)Хронічний періодонтит

B)Хронічний фіброзний пульпіт

С)Хронічний середній кррієс

D)Гіперемія пульпи

E)*Хронічний глибокий карієс

11. Пацієнт 30 років, звернувся зі скаргами на короткочасний біль від холодового подрузника, який зникає після його усунення. Об’єктивно: на жувальній поверхні 37 зуба глибока каріозна порожнина, заповнена розм’якшеним дентином, зондування дна болюче. Поставте діагноз:

  1. Гімеремія пульпи

  2. Гострий середній карієс

  3. Гострий обмежений пульпіт

  4. Хронічний фіброзний пульпіт

  5. *Гострий глибокий карієс

12. Хвора 28 років, скаржиться на короткочасні болі в 15 зубі від хімічних, термічних і механічних подразників, які зникають після їх усунення. Об’єктивно: в 15 зубі велика каріозна порожнина з нависаючими краями емалі, заповнена сіруватим розм’якшиним і слабопігментованим дентином. Зондування дна порожнини болюче. Реакція на холодну ваду позитивна. Поставте діагноз:

  1. Гіперемія пульпи

  2. Гострий середній карієс

  3. Гострий обмежений пульпіт

  4. *Гострий глибокий карієс

  5. Хронічний фіброзний пульпіт

13. Хворий 20-ти років скаржиться на наявність каріозної порожнини в 44 зубі. Об’єктивно: на жувальній поверхні 44 зуба глибока каріозна порожнина, дентин щільний, пігментований. Зондування, перкусія безболісні. ЕОД - 12 мкА. Який найбільш ймовірний діагноз?

  1. Хронічний фіброзний періодонтит

  2. Хронічний фіброзний пульпіт

  3. *Хронічний глибокий карієс

  4. Гострий середній карієс

  5. Гострий глибокий карієс

14. Хворий 35-ти років, звернувся зі скаргами на біль в зубі на верхній щелепі зліва, який виникає під час прийому їжі від дії термічних (особливо від холодної води), механічних та хімічних подразників і зникає відразу після їх усунення. При об’єктивному обстеженні виявлено глибоку каріозну порожнину з вузьки вхідни отвором в межах біляпульпарного дентину. Зондування болісне по дну каріозної порожнини. Термодіагностика різко болюча, зникає відразу після усунення подразника. ЕОД – 15 мкА. Поставте діагноз:

  1. Гострий середній карієс

  2. Гіперемія пульпи

  3. *Гострий глибокий карієс

  4. Гострий обмежений пульпіт

  5. Хронічний глибокий карієс

15. Жінка 25 років звернулася до лікаря-стоматолога з скаргами на біль в області нижньої щелепи справа, виникаючий під час їжі. Об ’єктивно: на апроксимально-дистальній поверхні 45 визначається каріозна порожнина, заповнена світлим м’яким дентином. Зондування слабо болісне по всьому дну, перкусія безболісна. Від холодної води швидко зникаючий біль. Який найбільш вірогідний діагноз?

  1. Гіперемія пульпи

  2. Гострий середній карієс

  3. Гострий обмежений пульпіт

  4. * Гострий глибокий карієс

  5. Хронічний фіброзний пульпіт

16. Хворий 25 років скаржиться на короткочасний біль при прийманні солодкого, гарячого холодного. Об’єктивно: в 36 зубіна контактній поверхні каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину. Дентин розм’якшений. Зондування дна каріозної порожнини болісне. Вертикальна та горизонтальна перкусія безболісна. ЕОД – 9 мкА. Який найбільш імовірний діагноз?

  1. Гімеремія пульпи

  2. Гострий середній карієс

  3. Гострий обмежений пульпіт

  4. Хронічний фіброзний пульпіт

  5. *Гострий глибокий карієс

17. Пацієнт 36-ти років скаржиться на наявність порожнини в зубі на нижній щелепі зліва, біль від солодкого кислого і при прийомі твердої їжі. Об’єктивно: в 16 зубі знайдена глибока каріозна порожнина, заповнена світлим розм’якшеним дентином. Зондування по дну каріозної порожнини болісне, реакція на холод болісна, швидко проходить. Який найбільш ймовірний діагноз?

  1. * Гострий глибокий карієс

  2. Гострий вогнищевий пульпіт

  3. Хронічний фіброзний пульпіт

  4. Гострий середній карієс

  5. Хронічний глибокий карієс

18. У хворої 35 років, скарги на короткочасний біль від солодкого в зубі на нижній щелепі. При об’єктивному обстеженні в 26 зубі каріозна порожнина з вузьким вхідним отвором, в межах припульпарного дентину. Дентин м’який, каріозна порожнина з порожниною зуба не сполучається, зондування дна чутливе, перкусія безболісна, термодіагностика – біль, який зникає після усунення подразника. Поставте діагноз?

  1. Гострий середній карієс

  2. Гіперемія пульпи

  3. * Гострий глибокий карієс

  4. Хронічний фіброзний пельпіт

  5. Хронічний глибокий карієс

19. Хвора Н. 39 років, скаржиться на біль в 24 зубі при попаданні холодної чи гарячої їжі. Об’ єктивно: глибока каріозна порожнина в 24 зубі на медіальній поверхні в межах навколопульпарного дентину, заповнена розм’якшеним слабопігментованим дентином. Зондування дна каріозної порожнини та реакція на холодовий подразник болючі, біль проходить зразу після припинення дії подразника. Який з перерахованих діагнозів є найбільш ймовірним?

  1. Хронічний глибокий карієс

  2. *Гострий глибокий карієс

  3. Гострий середній карієс

  4. Хронічний середній карієс

  5. Гострий вогнищевий пульпіт

20. Хворий 50 років звернувся до стоматолога зі скаргою на біль при прийманні солодкого, гарячого і холодного, який зникає після усунення подразника. Об’єктивно:в 36 зубі на контактній поверхні глибока каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину. Дентин розм’якшений. Зондування дна каріозної порожнини болісне. Назвіть найвірогідніший діагноз.