Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банк тест.мод тер стома.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
903.68 Кб
Скачать
  1. Ерозія емалі

  2. Гіпоплазія емалі

  3. + Клиновидний дефект

  4. Флюороз зубів

  5. Гіперестезія твердих тканин зуба

143. Жінка звернулася в клініку з скаргами на наявність дефекту твердих тканин на центральних верхніх місцях ,які суб’єктивно її не турбують .Зі слів хворої дефект на зубах замітила пів року назад ,за ці пів року вони збільшились .При об’єктивному дослідженні 11, 21 виявлено овальні дефекти твердих тканин емалево –дентинного зєднання . Дно дефектів, гладке, блискуче тверде .Проживає в місцевості з вмістом фтору в питній воді 1,6 мг/л.Який найбільш вирогідний діагноз:

  1. Ерозія емалі

  2. Гіпоплазія емалі

  3. + Клиновидний дефект

  4. Флюороз зубів

  5. Гіперестезія твердих тканин зуба

144. Жінка звернулася в клініку з скаргами на наявність дефекту твердих тканин на центральних верхніх місцях ,які суб’єктивно її не турбують .Зі слів хворої дефект на зубах замітила пів року назад ,за ці пів року вони збільшились. При об’єктивному дослідженні 11, 21 виявлено овальні дефекти твердих тканин емалево –дентинного зєднання. Дно дефектів, гладке, блискуче тверде. Проживає в місцевості з вмістом фтору в питній воді 1,6 мг/л.Який найбільш вирогідний діагноз:

  1. Гіпоплазія емалі

  2. Ерозія емалі

  3. Флюороз зубів

  4. + Клиновидний дефект

  5. Гіперестезія твердих тканин зуба

145.Чоловік звернулася в клініку з скаргами на наявність дефекту твердих тканин на центральних верхніх місцях ,які суб’єктивно її не турбують. Зі слів хворої дефект на зубах замітила пів року назад, за ці пів року вони збільшились. При об’єктивному дослідженні 13,14 виявлено овальні дефекти твердих тканин емалево –дентинного зєднання . Дно дефектів, гладке, блискуче тверде. Проживає в місцевості з вмістом фтору в питній воді 1,6 мг/л.Який найбільш вирогідний діагноз:

  1. Гіпоплазія емалі

  2. Ерозія емалі

  3. Флюороз зубів

  4. + Клиновидний дефект

  5. Гіперестезія твердих тканин зуба

146.Чоловік звернулася в клініку з скаргами на наявність дефекту твердих тканин на центральних верхніх місцях ,які суб’єктивно її не турбують .Зі слів хворої дефект на зубах замітила пів року назад ,за ці пів року вони збільшились .При об’єктивному дослідженні 23,24 виявлено овальні дефекти твердих тканин емалево –дентинного зєднання . Дно дефектів, гладке, блискуче тверде. Проживає в місцевості з вмістом фтору в питній воді 1,6 мг/л. Який найбільш вирогідний діагноз:

  1. +Клиновидний дефект

  2. Ерозія емалі

  3. Флюороз зубів

  4. Гіперестезія твердих тканин зуба

  5. Гіпоплазія емалі

147.Чоловік звернулася в клініку з скаргами на наявність дефекту твердих тканин на центральних верхніх місцях, які суб’єктивно її не турбують. Зі слів хворої дефект на зубах замітила пів року назад, за ці пів року вони збільшились. При об’єктивному дослідженні 23,24 виявлено овальні дефекти твердих тканин емалево –дентинного зєднання . Дно дефектів, гладке, блискуче тверде. Проживає в місцевості з вмістом фтору в питній воді 1,6 мг/л.Який найбільш вирогідний діагноз:

  1. Флюороз зубів

  2. Гіпоплазія емалі

  3. +Клиновидний дефект

  4. Гіперестезія твердих тканин зуба

  5. Ерозія емалі

148. Дівчина 19 років скаржить­ся на наявність на фронтальних зу­бах косметичного дефекту у вигляді світлих плям. У місцевості, де він проживає, вміст фтору в питній воді становить 1 мг/л. Об'єктивно: на присінковій поверхні 11, 12, 21, 22 зу­бів, горбках 16, 26, 36, 46 зубів вияв­лені крейдяного кольору плями з блис­кучою поверхнею. Зі слів пацієнта, плями існують з раннього дитинства. Який найбільш імовірний діагноз:

  1. Множинний карієс

  2. +Системна гіпоплазія емалі

  3. Ендемічний флюороз

  4. Ерозія емалі

  5. Незавершений амелогенез?

149. Дівчина віком 25 років скар­житься на наявність білих плям на різцях верхньої щелепи. Об'єктивно: на присінковій поверхні 11 і 12 зу­бів ближче до різального краю вияв­лені симетричні білясті плями непра­вильної форми. їх поверхня блискуча, не забарвлюється барвниками, безбо­лісна під час зондування. Який най­більш імовірний діагноз:

  1. Ендемічний флюороз

  2. Місцева гіпоплазія емалі

  3. Гострий початковий карієс

  4. Ерозія емалі

  5. Е.+Системна гіпоплазія емалі?

150. Під час проведення санацій­них заходів у студентки віком 19 ро­ків на присінковій поверхні нижче екватора 24 зуба виявлена крейдя­ного кольору блискуча пляма. Скарг пацієнтка не пред'являє. У місцевос­ті, звідки вона родом, уміст фтору в питній воді становить 1,1 мг/л. Який найбільш імовірний діагноз:

  1. Гострий поверхневий карієс

  2. Системна гіпоплазія емалі

  3. +Місцева гіпоплазія емалі

  4. Ендемічний флюороз

  5. Гострий початковий карієс?

151. Дівчина віком 19 років скар­житься на наявність дефектів твер­дих тканин передніх і бічних зубів, які існують протягом тривалого часу. Народилась і проживає в місцевості, де вміст фтору в питній воді стано­вить 1,2 мг/л. Під час огляду на при­сінкових поверхнях різців верхньої та нижньої щелеп у ділянці екватора коронок, а також на горбках малихкутніх зубів виявлені дефекти твер­дих тканин у межах емалі. Дефекти мають світло-коричневий колір, дно та стінки їх гладенькі, безболісні під час зондування. Який найбільш імо­вірний діагноз:

    1. Ерозія твердих тканин зубів

    2. Місцева гіпоплазія емалі

    3. Вогнищева одонтодисплазія

    4. Ендемічний флюороз

    5. +истемна гіпоплазія емалі?

152. Хлопець 19 років, що про­живає в місцевості, де вміст фтору в питній воді становить 0,43 мг/л, скаржиться на чутливість від солод­кого та кислого в ділянці 12, 11, 21, 22, 26 зубів. Під час огляду на присін­ковій поверхні цих зубів виявлені по­одинокі білясті плями з гладенькою поверхнею. Який найбільш імовірний діагноз:

  1. Хронічний поверхневий карієс

  2. Хронічний початковий карієс

  3. +Гіпоплазія емалі

  4. Ерозія емалі

  5. Флюороз?

153. У дівчини віком 19 років на присінковій поверхні різців і бічних зубів нижньої та верхньої щелеп ви­явлені численні симетрично розмі­щені блискучі плями молочно-біло­го кольору, їх поверхня гладенька і безболісна під час зондування. Який найбільш імовірний діагноз:

  1. Флюороз

  2. Гострий початковий карієс

  3. Некроз емалі

  4. Ерозія емалі

  5. +Гіпоплазія емалі?

154. Під час профілактичного огля­ду пацієнта віком 26 років лікар звер­нув увагу на стовщення емалі у ви­гляді краплі розмірами 3×4 мм у пришийковій ділянці нижніх бічних зу­бів. Який найбільш імовірний діагноз:

  1. +Гіперплазія емалі

  2. Флюороз, крапчаста форма

  3. Зуб Пфлюгера

  4. Флюороз, штрихова форма

  5. Гіпоплазія емалі?

155. Юнак віком 20 років, що про­живає в місцевості, де вміст фтору в питній воді 3,43 мг/л, скаржиться на наявність білих плям у пришийковій ділянці 16, 12, 11, 21, 22, 26 зу­бів. Під час огляду в пришийковій ділянці цих зубів виявлені білого ко­льору плями з гладенькою поверхнею. Який найбільш імовірний діагноз:

  1. Хронічний поверхневий карієс

  2. Хронічний початковий карієс

  3. Ерозія емалі

  4. + Флюороз

  5. Гіпоплазія емалі?

156. Жінка віком 25 років скар­житься на косметичні дефекти зу­бів. Під час огляду на всіх поверх­нях коронок фронтальних зубів ви­явлені численні плями коричневого кольору, без дефектів емалі, з гла­денькою поверхнею. 2% розчином ме­тиленового синього плями не забарв­люються. Який діагноз у даному ви­падку:

  1. Системна гіпоплазія емалі

  2. +Флюороз

  3. Гострий початковий карієс

  4. Ерозія емалі

  5. Кислотний некроз емалі?

157. Дівчина віком 19 років скар­житься на наявність численних плям темно-коричневого кольору на зубах верхньої та нижньої щелеп. Народи­лась і до 10 років проживала в міс­цевості, де вміст фтору в питній во­ді становив 1,2 мг/л. Що з перелі­ченого нижче могло б запобігти ви­никненню ураження твердих тканин зубів:

  1. Санація зубів

  2. Приймання препаратів фтору

  3. +Приймання препаратів кальцію і фосфору

  4. Ретельний гігієнічний догляд за порожниною рота

  5. Зменшення у раціоні легкоза­своюваних вуглеводів?

158. Дівчина віком 20 років звер­нулася до стоматолога зі скаргами на наявність численних плям темно-ко­ричневого кольору на зубах верх­ньої та нижньої щелеп. Народилась і до 10 років проживала в місцевості, де вміст фтору в питній воді стано­вив 2,2 мг/л. Що могло запобігти роз­витку патології твердих тканин:

  1. +Уведення до раціону морських продуктів

  2. Приймання препаратів фтору

  3. Санація зубів

  4. Ретельний гігієнічний догляд за порожниною рота

  5. Приймання препаратів кальцію і фосфору?

159. Хвора віком 40 років скар­житься на біль від дії холодного й солодкого в 11, 12 зубах, наявність косметичного дефекту. Об'єктивно: на присінковій поверхні коронок 11, 12 зубів виявлені дефекти емалі оваль­ної форми. Дно дефектів гладеньке, блискуче, щільне під час зондування. В анамнезі у хворої тиреотоксикоз. Який найбільш імовірний діагноз:

  1. Клиноподібний дефект

  2. Поверхневий карієс

  3. Некроз емалі

  4. +Ерозія твердих тканин зубів

  5. Незавершений амелогенез?

160.Чоловік віком 39 років скар­житься на косметичний дефект, гі­перестезію 12, 11, 22 зубів. Під час огляду на присінковій поверхні вка­заних зубів дефекти овальної форми, блюдцеподібні, з блискучими, гладе­нькими стінками. Зондування безбо­лісне, холодова реакція чутлива. Де­фекти забарвлюються 5% розчином йоду. Який з перелічених діагнозів найбільш імовірний:

  1. Гострий поверхневий карієс

  2. +Ерозія емалі

  3. Клиноподібний дефект

  4. Системна гіпоплазія

  5. Флюороз, ерозивна форма?

161. Жінка звернулася до стома­толога зі скаргами на наявність де­фектів твердих тканин центральних верхніх різців, які суб'єктивно її не турбують. Ці дефекти вона помітила півроку тому, їх розміри не зміни­лися. Об'єктивно: на присінковій по­верхні 11 і 12 зубів виявлені оваль­ні дефекти твердих тканин у межах емалі. Дно дефектів гладеньке, блис­куче, щільне під час зондування. Па­цієнтка проживає в місцевості, де вміст фтору в питній воді становить 1,6 мг/л. Який найбільш імовірний діагноз:

  1. Некроз емалі

  2. Поверхневий карієс

  3. +Ерозивна форма флюорозу

  4. Ерозія емалі

  5. Гіпоплазія емалі?

162. Жінка віком 35 років зверну­лася зі скаргами на косметичний де­фект коронок верхніх передніх зубів, що протягом близько 10 років по­ступово збільшується. Пацієнтку не­покоять неприємні відчуття під час чищення зубів і від дії хімічних подразників. Об'єктивно: на присінко­вій поверхні різців і малих кутніх зу­бів верхньої щелепи виявлені оваль­ної форми блюдцеподібні дефекти емалі з чіткими межами. Після вису­шування дефекти втрачають блиск і стають тьмяними. Реакція на зонду­вання, холодові подразники позитив­на. Діагностуйте захворювання: