Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Класиф кац я_Д електрик в.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

Електромеханічні прилади для переробки продуктів і приготування з них їжі поділяють на :

Прилади з індивідуальним і універсальним електроприводом

До приладів з індивідуальним електроприводом належать: електром’ясорубки, кавомолки, соковижималки, міксери.

М’ясорубки поділяються на шнекові та катерні

Шнекова м’ясорубка складається з м’ясорубки і привода. В корпусі м’ясорубки розміщені шнек, рухомий ніж і нерухома решітка.

Катерні м’ясорубки відрізняються від шнекових тим, що на валу електродвигуна через гумову муфту закріплений ніж для рубки мяса

Кавомолки за принципом дії поділяються на прилади ударної дії та жорнові.

У кавомолках ударної дії зерна розмелюються ножем з 2 або4 лезами,

В жорнових за допомогою зубчастих дисків один з яких рухомий. В жорнових кавомолках можливе регулювання ступеня розмелу.

Прилади мають блокуючий пристрій завдяки якому не можливе вмикання кавомолки без верхньої кришки

Соковижималки за принципом дії поділяють на прилади з використанням відцентрових сил і пресові. Основними елементами соковижималок відцентрової дії є дисковий ніж, який подрібнює продукти, та ротор-сито, встановлені на валу електропривода. Залежно від способу вилучення вижимків соковижималки поділяють на неавтоматичні, напівавтоматичні та автоматичні.

Напівавтоматичні соковижималки мають пристрій для викидання вижимків, Автоматичні соковижималки обладнані центрифугою. Внаслідок дії відцентрових сил, які виникають при обертанні центрифуги подрібнений продукт викидається до бічних стінок центрифуги при цьому сік надходить до приймальника, а вижимки до лотка.

Міксери складаються з пластмасового корпусу, всередині якого розміщений колекторний електродвигун з редуктором. У верхній частині корпусу містяться вимикач і клавіші за допомогою якої звільнюються робочі насадки, що вставлені в отвори редуктора спец пружинами. Міксери комплектуються насадками для збивання, тістомішалками, подрібнювачами. Міксери можуть мати ступінчастий або безступінчастий вимикач швидкості обертання насдок, систему індикації режиму і стану готовності роботи.

До приладів з універсальним електроприводом належать універсальні кухонні машини (УКМ) і компактні кухонні машини типу «харчовий процесор» (ККМ)

У ККМ процеси здійснюються в одному посуді, при цьому зміна операцій не потребує складного переобладнання , як в УКМ, а вимагає лише зміни насадок. УКМ складається з електропривода і системи насадок. Електропривод УКМ розміщений у корпусі і складається з колекторного або багато швидкісного електродвигуна з редуктором.

Холодильне обладнання

Класифікація і асортимент

холодильник

морозильники

холодильники-морозильники

Холодильники

1. за способом отримання холоду: компресійні, абсорбційні

2. за способом установлення: підлогові типу «шафа», підлогові типу «стіл», підлогові типу «скриня»

3. за кількістю камер: одно-, дво-, три- і чотирикамерні

4. за здатністю працювати в умовах максимальних температур оточуючого середовища поділять на класи: SN – розширеного помірного виконання, N – помірного, ST – субтропічного, T – тропічного

Камери холодильних приладів за призначенням поділяють на:

камери для зберігання свіжих овочів та фруктів

холодильні камери для охолодження та зберігання охолоджених продуктів

низькотемпературні камери для охолодження і зберігання заморожених продуктів

морозильні камери для заморожування і зберігання заморожених продуктів

універсальні камери для зберігання продуктів у свіжому, охолодженому або замороженому стані

Компресійні холодильні агрегати (принцип роботи)

Циркуляція фреонів в холодильних агрегатах відбувається завдяки роботі електродвигуна, який приводить в дію компресор. Під час роботи мотора-копресора рідкий фреон із конденсатора по капілярній трубці надходить у випарник, тиск і температура рідко фреону знижується внаслідок обмеженої пропускної здатності капілярної трубки і охолодження холодними парами фреону, які рухаються на зустріч у всмоктувальній трубці з випарника. При температурі 10-20 градусів С рідкий фреон кипить, поглинаючи при цьому теплоту з камери холодильного приладу. В той час холодні пари фреону відсмоктуються компресором через відсмоктувальну трубку. Температура парів фреону підвищується і компресор нагнітає ці пари у конденсатор, тиск парів збільшується. В останніх витках конденсатора пароподібний фреон перетворюється у рідину. Процес конденсації пари супроводжується звільненням тепла, яке відводиться в навколишнє середовище. Рідкий фреон проходить крізь фільтр з осушувальним патроном і через капілярну трубку надходить до випарника. Цикл кругообігу фреону завершується.

Випарники виготовляють з алюмінієвих сплавів. За конструкцією бувають листорубні і ребристорубні

Конденсатор виробляють з мідної трубки, з обох боків якої приварюють металеві ребра у вигляді сталевих дротів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]