Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Класиф кац я_Д електрик в.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

Класифікація діелектриків

За агрегатним станом діелектрики поділяють на : газоподібні, рідинні і тверді. За хімічним складом поділяють на : органічні і неорганічні. За способом отримання : природні та синтетичні. За будовою молекул : нейтральними і полярними. Процеси які відбуваються в діелектриках характеризуються поляризацією, електропровідністю і пробоєм діелектрика. Внаслідок поляризації молекул зменшується ел. поле. Розрізняють поляризацію: електронну, іонну, дипольну, спонтанну та інші. Електронна поляризація – це процес миттєвий пружного зміщення електронів відносно ядра усіх атомів діелектрика. Іонна поляр – це пружне зміщення під дією ел. поля іонів відносно центра їх рівноваги. Дипольна – характеризується орієнтацією, тобто поворотом полярних молекул у напрямі діючого ел. поля. Спонтанна – процес спонтанної орієнтації диполів усередині діелектрика за умови відсутності ел. поля. При досягненні напруженості, яка перевищує межу ел. міцності діелектрика, виникає його пробій, внаслідок чого діелектрик втрачає свої первісні електроізоляційні властивості. Пробій твердих діелектриків являє собою електричний або тепловий процес. Діелектричні матеріали, відповідно до їх стійкості до нагрівання поділяють на 7 класів: Y, A, E, B, F, H, C.

Асортимент: Залежно від агрегатного стану діелектричні матеріали можуть бути: газоподібними рідкими та напіврідкими, твердими. Воскоподібні діелектрик матеріали мають полікристалічну будову швидкої t плавлення. Компаунди – електро ізоляційні суміші, які в момент їх використання мають рідку консистенцію, а в кінцевому стані тверду. Електротехнічні пластмаси складаються із зв’язуючи речовин, наповнювачів, пластифікаторів, стабілізаторів, фарбників. Електроізоляційні папери і картони належать до волокнистих матеріалів, які виробляють із хімічно-оброблених рослинних волокон. Серед шаруватих ел-ізоляційних матеріалів найбільш відомі: гетинакс, текстоліт, склотекстоліт. Електроізоляційні лаки за призначенням поділяються для просочення, вкриття і склеювання. Аналогічне призначення мають електроізоляційні емалі, які після висихання утворюють плівки. Лакотканини – тканини які після просочення їх лаком або іншою зв’язуючою речовиною набувають властивостей діелектрика.

Провідникові матеріали.

За призначенням провідникові матеріали поділяються так: матеріали для провідникових виробів; для струмопровідних частин приладів та пристроїв; для виготовлення контактів; для паяння; металеві сплави для електровакуумних приладів;матеріали з електротехнічного вугілля. Мідь: має високу електричну провідність, є незамінною у виробництві обмотувальних дротів малих діаметрів і елвакумних виробів, також використовують для виробництва латуні, бронзи, мідно-нікелевих сплавів. Латунь: має високу пластичність, стійка до корозії. Використовується для струмопровідних частин ел. приладів. Бронза: кадмієва бронза має високу стійкість до тертя і нагрівання, що робить її придатною до виробництва ковзних контактів(колекторних пластин). Берилієва бронза має високі пружні властивості, електричну провідність. З неї виготовляють пружні елементи різних пристроїв, ковзні контакти роз’ємів і т.п. Фосфориста бронза використовується у виробництві пружних контактів пристроїв з низькою щільністю струму. Алюміній та його сплави: хар-ця високою тепловою та ел провідністю, малою питомою вагою, низькою T плавлення, високою пластичністю і властивістю створювати захисну оксидну плівку. Поширений у вир-ві провідникових виробів. Сплави з високим опором: цю групу провідників можна поділити на підгрупу сплавів для котушок опору і вимірювальних приладів(манганін, константан, сплав ТБ, сплав ТП, нікель марганцевий та ін.) і підгрупу жаростійких сплавів для нагрівальних приладів(на основі хрому, та нікелю.) Контактні матеріали і щітки для ел машин. Розрізняють за видами, залежно від роду роботи яку вони виконують:нерухомі, комутаційні та ковзні. Нерухомі контакти це затискачі різних конструкцій, гвинтові з’єднання, контакти, з’єднані за допомогою припою. Комутаціні контакти виробляють з матеріалів, які мають низький питомий опір, високу стійкість до корозії, зварювання, зносу а також високі технологічні властивості. Ковзні контакти використовують у різних перемикачах. Для їх виробництва визначають оптимальну вольт-амперну характеристику, фрекційні властивості, а також електричну, механічну і термічну стійкість і міцність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]